Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα 4,5 δισ. ευρώ το κόστος της κατασκευής του ΤΑΡ από την Ελλάδα έως την Ιταλία

Στα 4,5 δισ. ευρώ το κόστος της κατασκευής του ΤΑΡ από την Ελλάδα έως την Ιταλία
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΠ, το κόστος θα ανέλθει στα 4,5 δισ. ευρώ και η χρηματοδότησή του αναμένεται να εξασφαλιστεί εντός του 2017.
Στα 4,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ) από τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας μέχρι την ηπειρωτική Ιταλία, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΡ, Ian Bradshaw.
Ο αγωγός TAP θα συνδεθεί με τον τουρκικό αγωγό TANAP στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και διασχίζοντας τη βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, θα συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου της Snam στην Ιταλία.
Το μήκος του θα φθάσει τα 878 χλμ. με αρχική δυναμικότητα 10 δισ. κ.μ. ετησίως για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο Ian Bradshaw μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu είπε, ότι το τελικό ποσό των 4,5 δισ. ευρώ λαμβάνει υπόψη τις εκτεταμένες τροποποιήσεις της μηχανικής και του σχεδιασμού του έργου, που έχουν λάβει χώρα από το 2009, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της διαδρομής του αγωγού κατά σχεδόν 70%, από 520 χλμ. Που ήταν αρχικώς στα 878 χλμ.
Ο ίδιος είπε, ότι το έργο αναμένεται να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από διάφορους πολυμερείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από έναν αριθμό εξαγωγικών οργανισμών και χωρών που εμπλέκονται στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών.
Σημείωσε δε, ότι το χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης του TAP αναμένεται να επιτευχθεί το 2017.
Ο Bradshaw τόνισε, ότι ο TAP είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς θα διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατασκευή των σταθμών συμπίεσης αναμένεται να ξεκινήσει το α΄ τρίμηνο του 2017 και θα διαρκέσει περίπου 2 χρόνια.
Η κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού στην Αδριατική θα ξεκινήσει –όπως είπε- το χειμώνα του 2018.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΠ είπε, ότι η κατασκευή του αγωγού προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς σε Ελλάδα και Αλβανία και ότι έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 260 χλμ. αγωγού από τα συνολικά 765 χλμ. Που εκτείνεται στο έδαφος των δύο χωρών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης