Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Μετωπική» για τη διεκδίκηση των 145 MWh/h ηλεκτρικής ενέργειας στη σημερινή δημοπρασία ΝΟΜΕ

«Μετωπική» για τη διεκδίκηση των 145 MWh/h ηλεκτρικής ενέργειας στη σημερινή δημοπρασία ΝΟΜΕ
Η μικρή δημοπρατούμενη ποσότητα ενέργειας και η εκτόξευση της Οριακής Τιμής του Συστήματος το προηγούμενο διάστημα δημιουργούν συνθήκες σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των διεκδικητών
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από την αγορά η σημερινή (31/1)  πρώτη, για το 2017, δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ.
Η εκτόξευση της Οριακής Τιμής του Συστήματος που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου λόγω της αυξημένης ζήτησης, σε συνδυασμό με την μικρή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατηθεί, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ισχυρή αντιπαράθεση μεταξύ των συμμετεχόντων προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν σχεδιάσει προκειμένου να υλοποιήσουν την εμπορική τους πολιτική.
Η δημοπρασία θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και αφορά τη διάθεση ενός προθεσμιακού προϊόντος 145 MWh/h, διάρκειας 8.760 ωρών που θα κατανεμηθούν, από την 1η Μαρτίου 2017 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018.
Ο όγκος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατεθεί προς δημοπράτηση θα είναι 1.270.200 MWh και η τιμή εκκίνησης θα είναι ίδια με αυτή της πρώτης δημοπρασίας που έγινε τον Οκτώβριο του 2016.
Υπενθυμίζεται ότι στην δημοπρασία του Οκτωβρίου είχαν διατεθεί συνολικά 460 MWh/h, δηλαδή ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από τη σημερινή, οι οποίες απορροφήθηκαν από συνολικά 11 εταιρίες.
Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας του Οκτωβρίου ήταν τα 37,37 ευρώ ανά MWh και τα «χτυπήματα» των συμμετεχόντων έφτασαν μέχρι τα 37,5 ευρώ ανά MWh.
Δημάδη οι τελικές τιμές κατακύρωσης στη δημοπρασία αμερικανικού τύπου (pay as bid) ήταν ελάχιστα αυξημένες σε σχέση με την τιμή εκκίνησης.
Μάλιστα το γεγονός αυτό είχε σχολιαστεί από τη ΔΕΗ η οποία σε σχετική ανακοίνωση της ανέφερε ότι «προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού το γεγονός ότι με τιμή εκκίνησης 37,37 ευρώ/MWh η υψηλότερη ήταν 37,50 ευρώ/MWh».

Νέα δεδομένα που διαφοροποιούν τη σημερινή διαδικασία

Όλα δείχνουν πάντως ότι στη σημερινή δημοπρασία τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και τούτο διότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ η Οριακή Τιμή του Συστήματος έχει πάρει την ανηφόρα ήδη από τον Δεκέμβριο που διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 51,09 ευρώ ανά MWh όταν σε όλη τη χρονιά η μέση ΟΤΣ ανά μήνα κυμάνθηκε από τα 38 έως τα 44  ευρώ ανά MWh.
Με δεδομένο δε ότι τον Ιανουάριο η Οριακή Τιμή του Συστήματος κινήθηκε για περισσότερες από 20 ημέρες πάνω από τα 90 ευρώ ανά MWh και εκτοξεύτηκε ακόμη και στα 200 ευρώ ανά MWh, φαίνεται ότι η σημερινή δημοπρασία θα είναι τελείως διαφορετική από εκείνη του Οκτωβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Οριακή Τιμή του Συστήματος θα φθάσει 150 ευρώ ανά MWh, ενώ κινείται πάνω από τα 140 ευρώ ανά MWh για επτά ώρες.
Ένας ακόμη παράγοντας που καθιστά ενδιαφέρουσα τη σημερινή δημοπρασία είναι και η εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου το οποίο ακολουθεί ως γνωστόν τις τιμές του πετρελαίου με υστέρηση έξι μηνών.
Έτσι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να περάσει στις τιμές του φυσικού αερίου τον Απρίλιο καθιστώντας και ακόμη πιο  ελκυστική επιλογή από πλευράς κόστους τη λιγνιτική παραγωγή που διατίθεται μέσω των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.
Την ίδια ώρα ένας ακόμη παράγοντας που αναμένεται να επηρεάσει τα σημερινή «χτυπήματα» είναι η τροποποίηση του Κώδικα Συναλλαγών δημοπρασιών που εισηγήθηκε πρόσφατα ο ΛΑΓΗΕ στη ΡΑΕ.
Μέσω της τροποποίησης αυτής επιχειρείται να υπάρχει σύνδεση των ποσοτήτων ηλεκτρισμού που προμηθεύεται μια εταιρία μέσω των δημοπρασιών με τις ποσότητες που διαθέτει στην αγορά.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης