Ενέργεια

Πιέσεις Trump στους κατασκευαστές αγωγών – Πως η πολιτική του made in USA απειλεί τον κλάδο της ενέργειας

tags :
Πιέσεις Trump στους κατασκευαστές αγωγών – Πως η πολιτική του made in USA απειλεί τον κλάδο της ενέργειας
Σχέδιο θα απαιτεί από κάθε εταιρεία που κατασκευάζει έναν αγωγό εντός των συνόρων των ΗΠΑ να χρησιμοποιεί αμερικανικής κατασκευής υλικά και εξοπλισμό
Ο  Πρόεδρος Donald Trump επανέλαβε   σήμερα Δευτέρα 30/1/2017 την επιμονή του ότι οι υπεύθυνοι χάραξης των αγωγών να χρησιμοποιούν εγχώρια υλικά, όταν κατασκευάζουν έργα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένδειξη ότι ο ίδιος θα ασκήσει πίεση στις εταιρείες που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας.
Σε συνάντηση με τους επικεφαλής μικρών επιχειρήσεων, οTrump διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί μόνο οι εταιρείες αγωγών να αγοράζουν σωλήνες που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αναμένει επίσης το ίδιο να πράττουν και  οι προμηθευτές σωλήνων με τη χρήση ακατέργαστου χάλυβα από τις  ΗΠΑ.
Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που ορισμένοι κατασκευαστές αγωνίζονται  να περιορίσουν το αυξανόμενο κόστος του χάλυβα.
Ο Trump αποκάλυψε επίσης πως θα πιέσει τις εταιρείες αγωγών να συμμορφωθούν χρησιμοποιώντας από την άσκηση  δυνητικών μέτρων έως και  την ικανότητα της κυβέρνησης να οικειοποιηθεί ιδιωτική γη.
Ο Trump υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα την περασμένη εβδομάδα που  δίνει την δυνατότητα  στον γραμματέα Εμπορίου να αναπτύξει ένα σχέδιο που θα απαιτεί από κάθε εταιρεία που κατασκευάζει έναν αγωγό εντός των συνόρων των ΗΠΑ να χρησιμοποιεί αμερικανικής κατασκευής υλικά και εξοπλισμό.
Αυτό  συνοδεύεται  με άλλες δύο δράσεις που αποσκοπούν στην προώθηση έργων κατασκευής αγωγών πετρελαίου δίνοντας το πράσινο φως στις TransCanada και  Energy Transfer Partners.
Αλλά σε μια ομιλία του  δύο ημέρες μετά την υπογραφή των δράσεων, ανέβασε τους τόνους προς τη βιομηχανία.
"Αν οι άνθρωποι θέλουν να χτίσουν αγωγούς στη γη μας, θέλουμε ο σωλήνας να ... κατασκευάζεται εδώ», είπε.
"Θα δείτε ένα επίπεδο ποιότητας, που δεν πρόκειται να δούμε πότε αν ο  σωλήνας έρθει από μεγάλες αποστάσεις,  καθώς πρέπει να μεταφερθεί σε μικρά κομμάτια και στη συνέχεια να κατασκευαστεί στη γη», συνέχισε. " Μπορούμε να κάνουμε πολύ καλύτερα  πράγματα από αυτό. και θα το κάνουμε πολύ καλύτερα, και με λιγότερα χρήματα. Πιστέψτε με." κατέληξε
Πρότεινε επίσης η μία ή και οι δύο από τις εταιρείες που έχουν προγραμματίσει την προμήθεια υλικών για τα έργα από ανώνυμες αγορές - «και εγώ δεν θα σας πω πού, αλλά δεν θα είναι ευχαριστημένοι» -  να δουν τις αναφορές στο εξωτερικό  για τους κατασκευαστές σωλήνων ή χάλυβα.
Σε περίπτωση που ο πρόεδρος συνεχίσει το θέμα, θα ήταν μια κάπως αντιφατική κίνηση, δεδομένου των δηλώσεων του για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και την έναρξη ενός τεράστιου προγράμματος υποδομών.
Μπορεί να στοιχηματίσετε ότι θα επιτύχει αυτούς τους στόχους σε συνδυασμό με την υπόσχεσή του να επαναφέρει τις θέσεις εργασίας  στον τομέα των κατασκευών στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν παράγοντες της αγοράς
Η απαίτηση made-in-America, έφερε έντονη κριτική από τους υποστηρικτές της  ελεύθερης αγοράς καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους και να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες λιγότερο ευημερούσες.
Μια τέτοια πολιτική θα παραβίαζε τα θεμέλια των διεθνών εμπορικών συμφωνιών κάτι που ονομάζεται εθνικό συμφέρον, λένε οι ειδικοί του εμπορίου και  μια κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ξένες εταιρείες διαφορετικά από τις εγχώριες εταιρείες.
Δεν υπάρχει προηγούμενο για την προεδρία των ΗΠΑ να απαιτούν οι ιδιωτικές εταιρείες να χρησιμοποιήσουν  υλικά  και εξοπλισμό  made in USA εκτός από την εποχή του πολέμου, δήλωσε ο Dan Ikenson, διευθυντής του Cato Institute's Herbert A. Stiefel Center for Trade Policy Studies.
"Πρώτα απ 'όλα, αυτό είναι ιδιωτική επένδυση, έτσι δεν υπάρχει καμία νομική εξουσία για την κυβέρνηση να απαιτήσει μια ιδιωτική εταιρεία να χρησιμοποιεί εγχώρια υλικά»,  δήλωσε πριν από τις παρατηρήσεις του Trump.
"Είναι καλή πολιτική να έχει τον πρόεδρο να υπαγορεύει εταιρείες των ΗΠΑ  από που θα αγοράζουν τα υλικά  τους; Όχι. Νομίζω ότι είναι τρομερό. Νομίζω ότι είναι δικτατορικό. Νομίζω ότι είναι πολύ κακό."
Ο τομέας της χαλυβουργίας είναι ανάμεσα στις βιομηχανίες που ο  Trump έχει υποσχεθεί να αναβιώσει, αλλά η πολιτική του θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σειρά από απρόβλεπτες συνέπειες.
Σε γενικές γραμμές, η υποχρέωση μια βιομηχανίας προϊόντων να χρησιμοποιεί προϊόντα  από μια χώρα αυξάνει το κόστος του κάθε έργου με τον περιορισμό της προσφοράς, δίνει το μονοπώλιο εξουσίας στους εγχώριους παραγωγούς και επιτρέπει στους προμηθευτές να εγκαταλείψουν την  τιμολογιακή πειθαρχία που  ο ανταγωνισμός, σύμφωνα με Ikenson.
Μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους και να  συρρικνώσει τις εξαγωγές των ΗΠΑ σημαντικά, κατέληξε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης