Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί παραίτησαν τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Κ. Ξιφαρά

Γιατί παραίτησαν τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Κ. Ξιφαρά
Παραίτησαν από την θέση του διεθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ τον Κ.Ξιφαρά
Λιγο πριν προχωρήσει η συνάντηση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και των Ιταλών της Snam o K.Ξιφαράς έδωσε την παραίτησή του
Η φημολογία περί παραίτησης του κ. Ξιφαρά είχε «φουντώσει» από τον περασμένο μήνα, έπειτα από τη ρήξη που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις του κ. Σκουρλέτη και των Αζέρων της Socar για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.
Αιτία ή αφορμή της ρήξης ήταν η τροπολογία του υπουργού Ενέργειας με την οποία μπήκε «φρένο» στο ενδεχόμενο υπέρογκων αυξήσεων στα τέλη μεταφοράς του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, προκαλώντας την οργή των στελεχών της αζέρικης εταιρείας, που ακόμα και με επίσημες δηλώσεις τους στα ΜΜΕ έκαναν λόγο για μείωση ως και 50% της αξίας του Διαχειριστή, ζητώντας ουσιαστικά τη μείωση του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ.
Ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς είχε τοποθετηθεί στη θέση διευθύνοντος συμβούλου τον Οκτώβριο του 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά και θεωρείτο φίλα προσκείμενος στη Νέα Δημοκρατία.
Από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ξιφαράς θεωρείτο «ξένο σώμα» στον ΔΕΣΦΑ, ωστόσο παρέμεινε στη θέση του, καθώς είχε χειριστεί εξαρχής την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης.

Είχε περιθωριοποιηθεί

Με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, υπουργό Ενέργειας της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι σχέσεις ήταν απλώς ανύπαρκτες, ενώ με την έλευση του κ. Σκουρλέτη στο ΥΠΕΝ οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν έδειξαν σημάδια βελτίωσης.
Σε όλη αυτή την περίοδο στην αγορά κυκλοφορούσαν δηλητηριώδεις φήμες για τις προθέσεις και τα κίνητρα του κ. Ξιφαρά, καθώς από την κυβέρνηση έκαναν και κάνουν λόγο για μία σκανδαλώδη υπόθεση που ζημιώνει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.
Καθώς οι Αζέροι ανέβασαν τους τόνους της αντιπαράθεσης μετά την τροπολογία για τα τέλη μεταφοράς, ο κ. Ξιφαράς επέδειξε μία στάση η οποία δεν συνάδει με τους στόχους της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την -επί της ουσίας- εκδίωξη του από τον ΔΕΣΦΑ.
Τις αρμοδιότητες του κ. Ξιφαρά θα αναλάβει ο κ. Σωτήρης Νίκας, ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο ανέλαβε εκτελεστικός πρόεδρος του Διαχειριστή και είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.
Ο κ. Νίκας είχε εκτοπίσει τον κ. Ξιφαρά από τη θέση του επικεφαλής της εταιρείας, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο με τις «ευλογίες» Σκουρλέτη, όπως άλλωστε είχε διαφανεί με την παρουσία σε πολλές σημαντικές συμφωνίες που αφορούν τα θέματα του φυσικού αερίου στη χώρα μας και στα οποία εμπλέκεται ο ΔΕΣΦΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης