Ενέργεια

Στον ΛΑΓΗΕ ανοίγουν θέμα να κατέβει στα 20 ευρώ/μεγαβατώρα το πλαφόν υπέρ ΑΠΕ - Σύσκεψη την Τρίτη 31/1/2016

Στον ΛΑΓΗΕ ανοίγουν θέμα να κατέβει στα 20 ευρώ/μεγαβατώρα το πλαφόν υπέρ ΑΠΕ - Σύσκεψη την Τρίτη 31/1/2016
Το θέμα αυτό αναμένεται να εξεταστεί κατά τη σύσκεψη της Τρίτης αν και οι εμπλεκόμενοι θεωρούν ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να είναι οριστική
Έντονος παραμένει ο προβληματισμός σε ό, τι αφορά το ύψος της χρέωσης, που έχει επιβληθεί στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των ΑΠΕ.
Την Τρίτη (31/1) έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων, καθώς φαίνεται ότι η επιβολή ωριαίου πλαφόν 40 ευρώ/MWh που ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως το τέλος Μαρτίου 2017, δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως έχει ήδη γράψει το worldenergynews, την εβδομάδα 16-22 Ιανουαρίου η χρέωση των προμηθευτών διαμορφώθηκε περί τα 30 ευρώ/MWh και αποκλιμακώθηκε στα 21 ευρώ/MWh λόγω του πλαφόν.
Ωστόσο, το ύψος αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλο αν υπολογιστεί ότι όταν επελέγη το μέτρο, με στόχο την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ, οι αρμόδιοι υποστήριζαν ότι η χρέωση δεν θα ξεπερνούσε τα 5-6 ευρώ/MWh, ενώ οι ίδιοι οι προμηθευτές εκτιμούν ότι το σύστημα μπορεί να είναι βιώσιμο, μόνο εφόσον η χρέωση δεν ξεπερνά τα 7 ευρώ/MWh.
Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου, ότι στο τελευταίο δελτίο ΑΠΕ που εξέδωσε ο ΛΑΓΗΕ κάνει τους υπολογισμούς του με βάσει την παραδοχή ότι η χρέωση των προμηθευτών είναι 7,55 ευρώ/MWh.
Αυτό από την πλευρά της αγοράς ερμηνεύεται ως παραδοχή εκ μέρους του ΛΑΓΗΕ πως το πλαφόν θα πρέπει να μειωθεί από τα 40 ευρώ που είναι σήμερα, στα 20 ευρώ/MWh.
Το θέμα αυτό αναμένεται να εξεταστεί κατά τη σύσκεψη της Τρίτης αν και οι εμπλεκόμενοι θεωρούν ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να είναι οριστική και δεν θα πρέπει να εξαρτάται από την επιβολή πλαφόν.
Με άλλα λόγια, ο ΛΑΓΗΕ καλείται να μελετήσει και να προτείνει τις αλλαγές στον μαθηματικό τύπο προσδιορισμού της χρέωσης που είναι αναγκαίες ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα χειραγώγησης.
Ενδιαφέρον έχει εξάλλου, ότι στο ίδιο δελτίου του ΛΑΓΗΕ για τις ΑΠΕ, το οποίο αφορά τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2016, εκτιμάται ότι στο τέλος του 2017 το πλεόνασμα του λογαριασμού ΑΠΕ θα ανέρχεται σε 44 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ωστόσο να έχει συνυπολογίσει αναμενόμενες εκροές για την εκκαθάριση της περιόδου 2012-2016 η οποία εκκρεμεί.
Το γεγονός αυτό από μόνο του καθιστά επισφαλή την πρόβλεψη του ΛΑΓΗΕ για πλεόνασμα 44 εκατομμυρίων ευρώ.
Επίσης, στο ίδιο δελτίο έχει αναθεωρηθεί η πρόβλεψη για την μέση οριακή τιμή του συστήματος για το 2017 από 47,5 ευρώ/MWh σε 49,9 ευρώ/MWh, ενώ στην 1η σελίδα της έκθεσης για πρώτη φορά έχει προστεθεί δήλωση αποποίησης ευθυνών.
Η αναστάτωση που επικρατεί γύρο από τη χρέωση των προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ, φαίνεται ότι έχει απασχολήσεις ήδη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εκπροσώπους των Θεσμών, καθώς διαπιστώνεται, ότι το μέτρο που επελέγη για τον ισοσκελισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.
Αυτό ενδέχεται να ήταν ένας επιπλέον λόγος για το αδιέξοδο που καταγράφηκε και στα ενεργειακά ζητήματα κατά τη χθεσινή συνάντηση του Eurogroup  στις Βρυξέλλες.       

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης