Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συνάντηση Π. Σκουρλέτη με ΓΕΝΟΠ και Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας για το μέλλον της ΔΕΗ

Συνάντηση Π. Σκουρλέτη με ΓΕΝΟΠ και Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας για το μέλλον της ΔΕΗ
Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης και τα 65 Μέλη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Δ. Μακεδονίας έχουν απειλήσει ότι θα παραιτηθούν έαν προχωρήσει η πώληση του 17% της ΔΕΗ.
Το μέλλον της ΔΕΗ ως επιχείρηση, αλλά και το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας εφόσον «σβήσουν» οι λιγνιτικές μονάδες της περιοχής της Πτολεμαΐδας  θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016, με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη και τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργο Αδαμόπουλο. 
ΓΕΝΟΠ και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχουν συμπήξει μέτωπο και διεκδικούν τρία μείζονα ζητήματα που θα θέσουν και στον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα συμφωνήσει ασμένως, τουλάχιστον στο πρώτο από αυτά. 
Συγκεκριμένα ζητούν τη μεταβίβαση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ που σήμερα ελέγχονται από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο, καθώς θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται ο κίνδυνος πώλησης του συγκεκριμένου πακέτου. Με βάση το μνημόνιο έως το τέλος του έτους θα πρέπει το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην επιλογή συμβούλου για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, κάτι το οποίο τόσο η ΓΕΝΟΠ όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θεωρούν καταστροφικό. Τη θέση αυτή όπως είναι γνωστό υποστηρίζει με κάθε τρόπο και ο ίδιος ο κ. Σκουρλέτης ο οποίο τοποθετήθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Το δεύτερο θέμα είναι η αφαίρεση του τέλους που έχει επιβληθεί στον λιγνίτη όπως συνέβη με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Πρόκειται για αίτημα το οποίο τίθεται και από την ίδια τη ΔΕΗ που υποστηρίζει ότι με την ύπαρξη του τέλους η λιγνιτική παραγωγή ρεύματος καθίσταται ίσως και ακριβότερη από αυτή του φυσικού αερίου. 
Το τρίτο θέμα που θα τεθεί στον κ. Σκουρλέτη είναι η συνέχιση λειτουργίας των τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς και των 2 μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου για 32 χιλιάδες ώρες, κατά τα επόμενα έτη, ώστε να διατηρηθούν σε λειτουργία έως το 2023 έναντι του 2020 που προβλέπεται να σβήσουν. Όπως υποστηρίζουν η ΓΕΝΟΠ και η Περιφέρεια κάτι τέτοιο είναι εφικτό με βάση τη σχετική κοινοτική οδηγία και είναι απαραίτητο για την περιοχή μεταξύ άλλων και για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας.  
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Καρυπίδης και τα 65 Μέλη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Δ. Μακεδονίας έχουν απειλήσει ότι θα παραιτηθούν εφόσον  δεν εισακουστούν τα τρία αυτά αιτήματα τους από την Κυβέρνηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης