Ενέργεια

Ξαναχτυπά τα 150 ευρώ/μεγαβατώρα η οριακή τιμή - Ενεργοποιείται η σύνδεση με την Ιταλία

Ξαναχτυπά τα 150 ευρώ/μεγαβατώρα η οριακή τιμή - Ενεργοποιείται η σύνδεση με την Ιταλία
Προσπάθεια να φτάσει δύο μέρες νωρίτερα στη Ρεβυθούσα το φορτίο LNG από την Αλγερία, το οποίο κανονικά θα έφτανε την προσεχή Πέμπτη 26 Ιανουαρίου
Σε οριακή κατάσταση παραμένει το ενεργειακό σύστημα της χώρας, καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να είναι υψηλή στην εγχώρια αγορά, ενώ αυξημένη είναι και η ζήτηση για εξαγωγές στις γειτονικές χώρες και κυρίως προς Βορρά.
Έτσι αυξημένη αναμένεται και η ζήτηση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφονται καθυστερήσεις στην παραλαβή φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης η ΡΑΕ αναμένεται να ζητήσει από τη ΔΕΠΑ, αλλά και τους ιδιώτες προμηθευτές φυσικού αερίου να αναζητήσουν επιπλέον ποσότητες από τη spot αγορά.
Πάντως και αυτή η λύση δεν είναι εύκολη δεδομένης της αυξημένης ζήτησης φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη και των υψηλών τιμών που διαμορφώνονται.   
Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο καράβι από το Αλγέρι είναι προγραμματισμένο να ξεφορτώσει στη Ρεβυθούσα τα ξημερώματα της Πέμπτης 26/1, αλλά γίνονται προσπάθειες να επιταχυνθεί για την Τρίτη 24/1.

Σε λειτουργία η διασύνδεση με Ιταλία

Έτσι, η κατάσταση αυξημένης επιτήρησης διατηρείται, ενώ νέα δεδομένα διαμορφώνονται και από την λειτουργία της διασύνδεσης με την Ιταλία.
Όπως ανακοινώθηκε από τον ΑΔΜΗΕ και την ΤΕΡΝΑ, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22 Ιανουαρίου αποκαθίσταται πλήρως η ικανότητα μεταφοράς φορτίου ισχύος έως και 500 MW από Ιταλία προς Ελλάδα, ενώ από την Ελλάδα προς την Ιταλία η ισχύς περιορίζεται στα 200 MW και αυτό για λόγους ασφαλείας του ελληνικού συστήματος.
Πάντως όλα δείχνουν ότι από την Ιταλία θα έχουμε μόνο εισαγωγές τουλάχιστον για σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, καθώς οι τιμές στην εγχώρια αγορά αυξάνονται.
Έτσι υπάρχει πίεση εισαγωγής επιπλέον ποσοτήτων από την Ιταλία, αλλά και εξαγωγών προς Βορρά.
Με βάση αυτά τα δεδομένα αν και είναι διαθέσιμες 20 GWh ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά και 23 GWh από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η Οριακή Τιμή του Συστήματος σήμερα Δευτέρα 23/1 έφθασε για τουλάχιστον μια ώρα στα 150 ευρώ ανά MWh, ενώ η μέση τιμή είναι αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες στα 87 ευρώ ανά MWh.
Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν που έχει τεθεί για την ΟΤΣ από τη ΡΑΕ είναι τα 300 ευρώ ανά MWh.
Αξίζει να σημειωθεί μεταξύ 7 - 9 το βράδυ για να καλυφθεί η ζήτηση θα διατεθούν 1.600 - 1.800 MW υδροηλεκτρικών, ενώ την ίδια ώρα είναι προγραμματισμένες εξαγωγές 298 MW.

Προβληματισμός για τη χρήση των υδροηλεκτρικών σταθμών

Η χρήση των υδροηλεκτρικών προβληματίζει έντονα, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν αντληθεί νερά που θεωρητικά είναι απαραίτητα για την κάλυψη των καλοκαιρινών αιχμών.
Μάλιστα οι λίμνες σε κάποια από τα φράγματα είναι παγωμένες δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό.
Για την κάλυψη της ζήτησης επιστρατεύονται ακόμη και μικρότερα φράγματα όπως ο Στράτος 2 και ο Ιλαρίωνας, αλλά και ο Εδεσσαίος.
Χθες Κυριακή 22/1 η ΟΤΣ κινήθηκε μεταξύ 49,38 ευρώ ανά MWh και 65,42 ευρώ ανά MWh, ενώ η ζήτηση λόγω και της μειωμένης δραστηριότητας του Σαββατοκύριακου δεν ξεπέρασε τα 7.300 MW.
Οι εξαγωγές έφθασαν τα 948 MW για δυο ώρες το βράδυ της Κυριακής.
Για σήμερα η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει τα  8.380 MW
Σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα των μονάδων παραγωγής σημειώνεται ότι παραμένουν εκτός λειτουργίας τα δυο εργοστάσια του Αγίου Δημητρίου (1και 4) και η 4η μονάδα της Καρδιάς.
Στο σύστημα  ωστόσο θα ενταχθούν οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 5.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης