Ενέργεια

Δεν θα φέρει αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος το πλαφόν στο τέλος προμηθευτή - Στα 14 ευρώ/ΜWh η χρέωση τον μήνα.

Δεν θα φέρει αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος το πλαφόν στο τέλος προμηθευτή - Στα 14 ευρώ/ΜWh η χρέωση τον μήνα.
Η ΡΑΕ έχει καθορίσει ως προσωρινό πλαφόν τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου και μέχρι 5 Μαρτίου – Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή του μέτρου
Δεν προκύπτει καμία επιβάρυνση για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος από το πλαφόν στο τέλος προμηθευτών που επιβλήθηκε με απόφαση της ΡΑΕ την περασμένη Παρασκευή, διαβεβαιώνουν πηγές της αρμόδιας Αρχής.
Όπως είναι ήδη γνωστό, το τέλος προμηθευτή ήταν το μέτρο που απέτρεψε την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ και τον μηδενισμό του στο τέλος του 2017, βάσει σχετικής μνημονιακής δέσμευσης της χώρας.
Έτσι το κόστος του ελλείμματος μεταφέρθηκε μέσω της θέσπισης με νόμο, τέλους προμηθευτή, στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας κατ’ αναλογίαν των μεριδίων τους στην αγορά και ουσιαστικά στη ΔΕΗ που συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο μερίδιο.
Ο καθορισμός του τέλους προμηθευτή συνδέεται άμεσα με την ωριαία διακύμανση της Οριακής Τιμής του Συστήματος με αποτέλεσμα, ενώ όταν θεσπίστηκε το μέτρο να έχει υπολογιστεί στα 6,5 ευρώ η μεγαβατώρα, το πρώτο 15νθημερο του Ιανουαρίου να εκτοξευθεί πάνω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα λόγω των συνθηκών στενότητας επάρκειας του συστήματος ηλεκτρισμού.
Μετά από αυτό η ΡΑΕ προχώρησε στη λήψη προσωρινού πλαφόν στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου και μέχρι 5 Μαρτίου, ενώ ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή του μέτρου.
Από τη ΡΑΕ διαβεβαιώνουν ότι δεν προκύπτει κανένα θέμα αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ και αυτό γιατί το πλαφόν δεν δημιουργεί έλλειμμα.
Ήδη η εκτόξευση του τέλους στα 42 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά και η υψηλή τιμή των 15 ευρώ η μεγαβατώρα που κινήθηκε νωρίτερα έχει δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα από αυτά που είχαν προϋπολογισθεί, τα οποία και θα συμψηφισθούν για τους προμηθευτές τους επόμενες μήνες.
Σε επίπεδο μήνα η χρέωση εκτιμάται ότι δεν θα υπερβάινει τα 14 ευρώ τον μήνα ανά μεγαβατώρα.
Από την εφαρμογή του μέτρου η μέση χρεώση που προκύπτει αν εφαρμοζόταν το ωριαίο πλαφόν είναι κοντά στο επίπεδο που ισοσκελίζει το έλλειμμα ΑΠΕ βάσει των προβλέψεων του νόμου.
Μένει να φανεί εάν η αναθεώρηση του μέτρου τον Φεβρουάριο θα εγείρει ενστάσεις από τους πιστωτές και θέμα επαναφοράς του ΕΤΜΕΑΡ ως πιο αποτελεσματικού εργαλείου για την εξάλειψη ελλειμμάτων στο λογαριασμό των ΑΠΕ, αφού η εξέλιξη του ειδικού αυτού λογαριασμού παρακολουθείται στενά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης