Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι κρύβεται πίσω από τις υποδείξεις Canete - Οι "γκρίζες" ζώνες - Να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις

Τι κρύβεται πίσω από τις υποδείξεις Canete - Οι
Τα εναλλακτικά σχέδια που έχουν προβλεφθεί στο Μνημόνιο θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης αποτύχουν
Αυστηρός και απόλυτος στην ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Μνημονίου στον τομέα της ενέργειας ήταν ο αρμόδιος Επίτροπος Miguel Arias Canete στις επαφές που είχε χθες (19/1) με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, είναι θετικό για την Ελλάδα το γεγονός ότι υπάρχει το Μνημόνιο που την οδηγεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες.
Αναφερόμενος δε, στις αντιρρήσεις και τους φόβους που εκφράζονται για τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων κυρίως στη ΔΕΗ, σημείωσε ότι «στο μέλλον όλοι θα καταλάβουν τα θετικά αποτελέσματα που θα φέρει ο ανταγωνισμός».
Με άλλα λόγια ο κ. Canete δεν έδωσε το παραμικρό περιθώριο παρέκκλισης από τα συμφωνηθέντα, σε κανένα από τα ενεργειακά προαπαιτούμενα, δηλαδή τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό και του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις των συμμετοχών του δημοσίου στις ενεργειακές εταιρίες (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ).  

Όλες οι εναλλακτικές λύσεις παραμένουν «στο τραπέζι»

Ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι τα εναλλακτικά σχέδια που έχουν προβλεφθεί στο Μνημόνιο θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης αποτύχουν.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι παραμένουν στο τραπέζι οι «εναλλακτικές» της πώλησης του 100% του ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση που ο περίπλοκος σχεδιασμός της κυβέρνησης αποτύχει εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.
Σημαίνει επίσης, ότι τα «δομικά μέτρα» που αφορούν τη ΔΕΗ, δηλαδή η διάθεση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, παραμένουν ως απειλή για την περίπτωση που τα ΝΟΜΕ δεν αποδώσουν τη μείωση του μεριδίου της στη λιανική αγορά στο 50% έως το 2020.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε ότι πολλές φορές στην αποστροφή του λόγου του ο κ. Canete, επανέλαβε ότι είναι γνωστή η ύπαρξη προβλημάτων, χωρίς ωστόσο να αφήσει κανένα περιθώριο παρέκκλισης από τις δεσμεύσεις.
Αρχής γενομένης από την υπόθεση του διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ, με τον διπλωματικό τρόπο που οι άνθρωποι των Βρυξελλών θέτουν τα ζητήματα ξεκαθάρισε ότι οι συζητήσεις που επιχειρεί να ανοίξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί της πώλησης μειοψηφικού ποσοστού του Διαχειριστή, ή της εφαρμογής ενός μοντέλου τύπου ΑΔΜΗΕ δεν γίνονται αποδεκτές από την Κομισιόν.
Ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή «πιστεύει» πως πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί τουλάχιστον το 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ και μάλιστα ο αγοραστής να είναι TSO (Διαχειριστής Δικτύου) που να είναι πλήρως διαχωρισμένος από την παραγωγή φυσικού αερίου.
Στην υπόθεση του ΑΔΜΗΕ ήταν εξίσου αυστηρός υπογραμμίζοντας κατ’ αρχήν ότι η Κομισιόν γνωρίζει την ύπαρξη προβλημάτων. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα περιθώριο παρέκκλισης και καλείται να εφαρμόσει το περίπλοκο σχήμα που η ίδια έχει σχεδιάσει ανεξαρτήτως των επιπτώσεων που αυτό μπορεί να έχει στη ΔΕΗ.
Εφόσον αυτό αποτύχει είναι βέβαιο ότι δεν θα δοθεί χρόνος για νέες διαβουλεύσεις αλλά η κυβέρνηση θα κληθεί να πουλήσει το 100% του ΑΔΜΗΕ χωρίς περεταίρω συζητήσεις.
Ήταν άλλωστε χαρακτηριστική η αναφορά του στις τράπεζες και τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της ΔΕΗ απαιτώντας επιπλέον εξασφαλίσεις.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος οι συστημικές τράπεζες δεν έχουν αντιρρήσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Με άλλα λόγια ο πλήρης διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει ανεξαρτήτως των θυσιών που θα απαιτηθούν για την ΔΕΗ.

Συστάσεις και ξεκάθαρες απόψεις για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Απολύτως ξεκάθαρος ήταν και για το ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, καθώς, απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα που δημιουργούνται για τη ΔΕΗ, σημείωσε ότι «τίποτα δεν είναι απλό στις μέρες μας» και ότι είναι βέβαιος πως ανεξαρτήτως των προβλημάτων που θα ανακύψουν στην πορεία στο μέλλον θα υπάρξει ανταγωνισμός και αυτό θα είναι προς όφελος του καταναλωτή.
Μάλιστα έκανε και συστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει η Ελλάδα να αντιμετωπίζει το όλο θέμα, σημειώνοντας ότι η ανάδειξη των προβλημάτων δείχνει ότι συνεχίζουμε αν αντιλαμβανόμαστε τους καταναλωτές ως παθητικούς παίκτες στην αγορά, ενώ το σχέδιο της ΕΕ προβλέπει ενεργητική συμμετοχή τους και για το λόγο αυτό χρειάζονται  παρεμβάσεις για ψηφιοποίηση των δικτύων ηλεκτρισμού.
Τέλος το ενδιαφέρον που επέδειξε ο κ. Canete κατά τη συνάντηση του με τους φορείς της ενέργειας (δημόσιους και ιδιωτικούς) για τους χειρισμούς των ελληνικών αρχών στην υπόθεση της ενεργειακής κρίσης, δεν ήταν τίποτε άλλο από μια προσπάθεια να καταγραφούν τα ελλείμματα ανταγωνισμού στη λειτουργία της αγοράς προκειμένου η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Επιτροπής να επανέλθει συστήνοντας διορθωτικές παρεμβάσεις.
Άλλωστε σε όλες τις επαφές που είχε χθες ο κ. Canete ήταν παρόν ο γενικός διευθυντές Ενέργειας Dominic Ristori ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει συστήνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στο πλαίσιο προκειμένου να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός και η ενοποιημένη λειτουργία της αγοράς και σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης