Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η σύσκεψη Canete για τα ενεργειακά θέματα με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς

tags :
Η σύσκεψη Canete για τα ενεργειακά θέματα με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς
Ο Επίτροπος ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της βιομηχανίας για την αξιοποίηση του μέτρου της διακοψιμότητας, που συνέβαλε στο να ελεγχθεί η ζήτηση.
Αρχική δημοσίευση: 19/01/2017 17:12

(Upd) Η κρίση του ελληνικού ενεργειακού συστήματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τις αρχές Φεβρουαρίου, υπήρξε μεταξύ άλλων αντικείμενο της συνάντησης που είχε σήμερα στην Αθήνα ο Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Miguel Arias Canete με τους εκπροσώπους όλων των ενεργειακών φορέων -δημόσιων και ιδιωτικών- της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Επίτροπος ενδιαφέρθηκε να μάθει για τον τρόπο, με τον οποίο χειρίστηκε η Ελλάδα το έλλειμμα ενέργειας λογω της αυξημένης ζήτησης και ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της βιομηχανίας για την αξιοποίηση του μέτρου της διακοψιμότητας, που συνέβαλε στο να ελεγχθεί η ζήτηση.
Από την πλευρά της ΔΕΗ αναφέρθηκε, ότι η ενεργειακή κρίση ανέδειξε τη σημασία του λιγνίτη για το ενεργειaκό σύστημα της χώρας.
O Eπίτροπος βέβαια σημείωσε ότι ο στόχος είναι να επιτευχθεί η διαφοροποίηση των πηγών και αυτό θα επιτευχθεί με τον TAP,το fsru και το LNG.
Ετσι θα υπάρξει ασφαλής και ικανοποιητική τροφοδοσία φυσικού αερίου.
Αναδεικνύεται η σημασία του φυσικού αερίου ως back up για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αν υπάρξει μορφή κρατικής ενίσχυσης αυτό θα γίνει σε πιο φιλικά καύσιμα μέχρι να αναπτυχθούν οι λύσεις αποθήκευσης ( storage ).
Σε ό, τι αφορά τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, που αποτελούν εκκρεμότητα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της β΄ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Canete τόνισε, ότι τα ΝΟΜΕ θα κάνουν την αγορά πιο συμμετοχική, προσθέτοντας ότι τίποτα δεν είναι απλό στην υλοποίησή του, αλλά είναι βέβαιο, ότι στο μέλλον θα φανούν τα θετικά αποτελέσματα του ανταγωνισμού.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η πορεία έργων, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB, καθώς και ο πλωτός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης.
Τα έργα αυτά μαζί με τον αγωγό East Med βρίσκονται σε προτεραιότητα από την Ευτρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιδιώκει εναλλακτική τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο και είναι τα έργα, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Canete τόσο στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και στη συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνολικά 20 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, μεταξύ των οποίων ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΡΑΕ και ΕΒΙΚΕΝ.
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτός του κ. Canete, στη σύσκεψη συμμετείχε και ο γενικός διευθυντής ενέργειας της Kομισιόν Dominique Ristori.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης