Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σύσκεψη κορυφής για την ενεργειακή κρίση - Έκκληση για αυτοπεριορισμό στους εμπλεκόμενους

Σύσκεψη κορυφής για την ενεργειακή κρίση - Έκκληση για αυτοπεριορισμό στους εμπλεκόμενους
Εγκρίθηκε σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης που παρουσίασε ο ΔΕΣΦΑ 
Στο επίπεδο Συναγερμού 2 παραμένει το ενεργειακό σύστημα της χώρας λόγω της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. 
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων και αρχών η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ενέκρινε την εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης που παρουσίασε ο ΔΕΣΦΑ και το οποίο προβλέπει τον αυτοπεριοσμό όλων των εμπλεκομένων. 
Με άλλα λόγια προβλέπει οικειοθελή μείωση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και ενεργοποίηση του μέτρου της διακοψιμότητας για τη βιομηχανία προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση ηλεκτρισμού στην εγχώρια αγορά. 
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το απόγευμα ανήλθε σε 7.800 MW με την προοπτική να ξεπεράσει τα 8.250 MW αργότερα το βράδυ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν οι δυνατότητες προμήθειας επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Αλγερία. 
Σημειώνεται ότι χθες (18/1) ξεφόρτωσε στη Ρεβυθούσα ένα καράβι 120.000 κμ υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ το επόμενο φορτίο αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη (24-25/1). 
Από την αρχή του έτους η ΔΕΠΑ έχει φέρει από την Αλγερία τουλάχιστον έξι φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, πέραν των συμβατικών ποσοτήτων που προμηθεύεται από τη Sonatrach και αυτό κατόπιν προσωπικών συνεννοήσεων του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου. 
Σε ότι αφορά την προμήθεια αερίου από την τουρκική Botas, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα της ΔΕΠΑ για αύξηση των ποσοτήτων που διαθέτει στην ελληνική αγορά, παρά τις μεγάλες περικοπές που έχει κάνει στην αγορά της Τουρκίας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπογραμμίστηκε η άμεση ανταπόκριση της ΔΕΠΑ για την εξασφάλιση των επιπλέον ποσοτήτων αερίου προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΠΑ έχει διαθέσει στους πελάτες της επιπλέον ποσότητες αερίου 80% υψηλότερες από τις συμβατικές και μάλιστα στις τιμές που προβλέπονται στα συμβόλαια τους. 
Ωστόσο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκαν ανησυχίες σε ότι αφορά τις αντοχές των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας να λειτουργούν στο 100% της δυναμικότητας τους για περισσότερες από 45 ημέρες. 
Αυτός εξάλλου και ήταν ένας από τους λόγους που ζητήθηκε από τους εμπλεκόμενους οικειοθελής περιορισμός των εξαγωγών. 
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η συνεργασία των εμπλεκομένων για να μην υπάρξουν προβλήματα στην αγορά είναι αναγκαίος δεδομένου ότι για την επιβολή προγράμματος μείωσης των εξαγωγών φαίνεται ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα υιοθετεί τη σχετική πρόταση της ΡΑΕ. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης