Ενέργεια

ΔΕΣΦΑ, δημοπρασίες ΝΟΜΕ και αγωγός East Med στο επίκεντρο των αυριανών συζητήσεων Κανιέτε - Σταθάκη

ΔΕΣΦΑ, δημοπρασίες ΝΟΜΕ και αγωγός East Med στο επίκεντρο των αυριανών συζητήσεων Κανιέτε - Σταθάκη
Στις συνομιλίες θα εξεταστούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα του ενεργειακού τομέα, καθώς και η προώθηση μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας 
Τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος σε ότι αφορά τον τομέα της ενέργειας, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενέργεια και το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα αύριο Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου.
Παρά το γεγονός ότι η επίσημη ατζέντα της περιοδείας Κανιέτε, που αρχής γενομένης από την Αθήνα θα επισκεφθεί πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, να αφορά την προώθηση της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για την καθαρή ενέργεια (Clean Package), ωστόσο είναι βέβαιο ότι κατά τη συνάντηση του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη θα συζητήσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης στον ενεργειακό τομέα.
Έτσι οι όροι του νέου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, η πορεία εφαρμογής του περίπλοκου σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, η εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη και βεβαίως το έλλειμμα απελευθέρωσης που διαπιστώθηκε στην αγορά κατά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των κυρίων Κανιέτε και Σταθάκη.

Υπουργική αισιοδοξία για λύσεις στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας

Ο Έλληνας υπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση στο ζήτημα των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατούνται μέσω των ΝΟΜΕ.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά τους δυο τελευταίους μήνες του 2016 δε προοιωνίζεται κάτι τέτοιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά το θέμα και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα επιμείνει στο σωρευτικό προσδιορισμό της δημοπρατούμενης ηλεκτρικής ενέργειας, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σταθάκης επιμένει στην ανά εξάμηνο αξιολόγηση του μεριδίου της ΔΕΗ και αναλόγως να αποφασίζεται αν θα πρέπει να δημοπρατηθεί πρόσθετη ποσότητα ή όχι.
Σε ότι αφορά την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών επί του παρόντος φαίνεται ότι όλοι συμφωνούν να παραμείνει στα 37,37 ευρώ ανά MWh τουλάχιστον για τις δυο πρώτες δημοπρασίες του 2017.

ΔΕΣΦΑ όπως ΑΔΜΗΕ;

Το επόμενο κρίσιμο θέμα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα με πρώτη αυτή του ΔΕΣΦΑ.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να διατηρηθεί ο έλεγχος του δημοσίου στο 51% και εξετάζει σενάρια ανάλογα με αυτά του ΑΔΜΗΕ όμως οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την απόσχιση του Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας δείχνουν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά επισφαλές σχέδιο που πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα γίνει αποδεκτό για την περίπτωση του ΔΕΣΦΑ.
Σε ότι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη και την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  μετά από προσφυγή της Κομισιόν, ο κ. Σταθάκης το Δεκέμβριο όταν έληξαν άδοξα οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι αλλάζει τα δεδομένα σε σχέση με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και ότι τα δυο θέματα θα εξεταστούν παράλληλα.
Ωστόσο πλέον πηγές του υπουργείου μιλούν μάλλον ασαφώς για διάθεση λιγνιτικών πεδίων στον ιδιωτικό τομέα και παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η στάση της Κομισιόν.  

Προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας

Πάντως η επίσημη ατζέντα του κ. Κανιέτε στην Αθήνα αφορά την προώθηση της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «καθαρή ενέργεια» και τις νέες οδηγίες που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και την κατάργηση της προτεραιότητας ένταξης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα από το 2019 και μετά.
Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας βρισκόμαστε πολύ πίσω και αναμένει στήριξη για τη διαμόρφωση πλαισίου προώθησης της.
Σε ότι αφορά τις ΑΠΕ θεωρεί ότι επί του παρόντος η αγορά θα πρέπει να κινηθεί με βάση το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε το καλοκαίρι του 2016 και το οποίο εξασφαλίζει την υλοποίηση επενδύσεων που έχουν σχεδιαστεί και οι οποίες στον τομέα των αιολικών για παράδειγμα θα οδηγήσουν στην εγκατάσταση νέων αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 350 MW έως το 2019.
Τέλος ένα ακόμη ζήτημα το οποίο θα συζητήσει ο κ. Σταθάκης με τον Επίτροπο Κανιέτε είναι ο αγωγός φυσικού αερίου East Med που θα μεταφέρει το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Ελλάδας στην Ιταλία και από κει στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Μάλιστα σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο τομέας της Ενέργειας στην ανάκαμψη της οικονομίας, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας.
Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο κ. Κανιέτε θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και κατόπιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Επίσης έχουν προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα συναντήσεις με εκπροσώπους των φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος καθώς και με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, ο Επίτροπος θα απευθύνει ομιλία στη Βουλή.

www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης