Ενέργεια

Το μπλόκο στην απελευθέρωση - Τα εναλλακτικά σχέδια των θεσμών - Οι νέες μάχες για τις δημοπρασίες

Το μπλόκο στην απελευθέρωση - Τα εναλλακτικά σχέδια των θεσμών - Οι νέες μάχες για τις δημοπρασίες
Ριζοσπαστικά σενάρια μπορεί να διαδεχθούν τα διαφαινόμενα αδιέξοδα
Ενα μεγάλο κενό εμφανίζεται στο σχέδιο των Δημοπρασιών Ενέργειας (ΝΟΜΕ), η πρώτη εφαρμογή του οποίου δεν φαίνεται να έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το ανοιχτό θέμα των προς δημοπράτηση ποσοτήτων για τα έτη 2017, 2018 και 2019 προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά κάτω από το 50% θα επανεκκινηθούν με ένα ιδιαίτερα αρνητικό δεδομένο για την κυβέρνηση.
Ο πρώτος ενδιάμεσος δεσμευτικός στόχος για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 87,24% στο τέλος του 2016 δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.
Τα ανεπίσημα στοιχεία για την διαμόρφωση των μεριδίων αγοράς τον Δεκέμβριο δείχνουν τη ΔΕΗ να αυξάνει το μερίδιό της για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι τα μερίδια της ΔΕΗ κινήθηκαν λίγο κάτω από το 90% όταν στο τέλος Νοεμβρίου ήταν στο 88,6% και στο τέλος Οκτωβρίου στο 87,99%.
Η μη ικανοποίηση του δεσμευτικού στόχου είναι μια αρνητική παράμετρος ίσως όμως όχι και η πιο ουσιαστική.
Αυτή έχει να κάνει με τις δυσκολίες που εμφάνισε στην πράξη η εφαρμογή του εργαλείου των Δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην λιανική αγορά.
Το κατά πόσο οι θεσμοί θα αναδείξουν αυτή την παράμετρο πιέζοντας για στροφή σε άλλα δομικά μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος για τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί- βλέπε Μικρή ΔΕΗ- θα εξαρτηθεί από την πορεία της συνολικότερης διαπραγμάτευσης.

Οι θεσμοί θα επιμείνουν για αθροιστικές ποσότητες ανά έτος

Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στο αίτημά τους για εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι οι ποσότητες που θα βγαίνουν στις δημοπρασίες κάθε χρόνο θα πρέπει να περιλαμβάνουν αθροιστικά και της προηγούμενης χρονιάς, θέση που θα φέρει τη ΔΕΗ προ οικονομικής ασφυξίας.

Η ΔΕΗ και ο πρόεδρός της κ. Μανώλης Παναγιωτάκης επιχειρεί διακαώς να "ακυρώσει" στην πράξη τις δημοπρασίες, στόχος απ τον οποίο δεν δείχνει να βρίσκεται μακρυά, αφου η αύξηση των μεριδίων της ΔΕΗ τους δύο τελευταίους μήνες είναι αποτέλεσμα της εμπορικής πολιτικής των ευνοϊκών διακανονισμών και εκπτώσεων που ξεκίνησε να εφαρμόζει από το δέυτερο εξάμηνο του 2016 και ενίσχυσε περαιτέρω τον Ιανουάριο.
Ο τελικός στόχος του κ. Παναγιωτάκη είναι να προχωρήσει το σχέδιο "Μικρές ΔΕΗ Προμήθειας",δηλαδή οι πωλήσεις  χαρτοφυλακίων πελατών.

Οι αντιδράσεις των ιδιωτών

Αυτό οι ιδιώτες πάροχοι το βλέπουν ως ρίσκο, γιατί αντιλαμβάνονται ότι έτσι θα αγοράζουν πελάτες, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή αν θέλουν θα επιστρέφουν στην ΔΕΗ ή θα μετακινούνται οπουδήποτε επιλέξουν.

Στη μάχη κατά των ΝΟΜΕ μέχρι στιγμής η ΔΕΗ δείχνει να κερδίζει στα σημεία.
Η τελική έκβαση ωστόσο δεν είναι βέβαιη κι αυτό γιατί αν η επιτυχία του μπλοκαρίσματος των ΝΟΜΕ γυρίσει μπούμεραγκ, θα επανέλθει το αρχικό σχέδιο της Μικρή ΔΕΗ.

Συμπράξεις ιδιωτών

Σε αυτόν τον τομέα εκτός από την CMEC που σήμερα θα βρίσκεται στην Μελίτη,κυοφορούνται και άλλες εγχώριες συμμαχίες.
Συνολικά μπορεί να πει κανείς ότι η υπόθεση της αναδιανομής της πίτας προς χάριν των ιδιωτών,όπως επιβάλλει το ευρωπαικό πλαίσιο βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Για τον λόγο αυτό και τελικά αν η απελευθέρωση προχωρήσει αυτό δεν θα γίνει αναίμακτα.

www.worldenergynews.gr







Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης