Ενέργεια

Ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή βιοκαυσίμων στην Κούβα μετά τον θάνατο του Κάστρο

Ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή βιοκαυσίμων στην Κούβα μετά τον θάνατο του Κάστρο
Ο πρώην Ηγέτης της Κούβας ήταν πολέμιος της ιδέας παραγωγής βιοκαυσίμων, όπως η αιθανόλη
Ο θάνατος του Ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, πολέμιου της ιδέας παραγωγής βιοκαυσίμων όπως η αιθανόλη από την χώρα του, αυξάνει τις ελπίδες ανάμεσα στους ειδικούς της βιομηχανίας, ότι κάποιες εκτάσεις χέρσας γης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ώστε να μειωθεί η εξάρτησή της χώρας από τις εισαγωγές καυσίμων.
Ο Κάστρο θεωρούσε την ιδέα να χρησιμοποιηθούν καλλιεργούμενες εκτάσεις και σοδειές για βιοκαύσιμα περίεργη και δυσοίωνη, η οποία θα είχε ως αντίκτυπο εκατομμύρια ανθρώπων να πεθάνουν από πείνα και δίψα.
Οι απόψεις του, καθόρισαν μια ηθική κόκκινη γραμμή για την παραγωγή ενέργειας ατην Κούβα, την οποία ουδείς πέρασε, παρά τον εκμοντερνισμό που ακολούθησε ο αδελφός του, Ραούλ.
Η Κούβα παράγει επί του παρόντος 96% της ενέργειάς της από ορυκτά καύσιμα, το 60% των οποίων είναι εισαγόμενο.
Τα αναπτυξιακά της σχέδια προβλέπουν, πάντως, ότι το 24% των ενεργειακών αναγκών πρέπει να παραχθεί από τον άνεμο, την ηλιακή ενέργεια και τα βιοκαύσιμα μέχρι το 2030, σε συνεργασία με ξένους επενδυτές.
Η Κούβα, βεβαίως, εκτός από το ευαίσθητο θέμα της παραγωγής αιθανόλης και το πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να περιμένει μέχρι να προχωρήσει σε αυτήν την απόφαση, αντιμετωπίζει και άλλα εμπόδια.
Το εμπάργκο εμπορίου από τις ΗΠΑ παραμένει, και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Donald Trump ενδέχεται να αντιστρέψει την γραμμή επαναπροσέγγισης του Obama.
"Η παραγωγή αιθανόλης θα ήταν μια πολύ καλή λύση για την Κούβα, από τη στιγμή που η χώρα είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας" λέει χαρακτηριστικά ο Plinio Nastari από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, αναλυτής στον τομέα της παραγωγής ζάxαρης και αιθανόλης.
Ο Andrew Macdonald, επικεφαλής της Havana Energy, μιας βρετανικής εταιρείας, που στηρίζεται σε κινεζική χρηματοδότηση και η οποία προετοιμάζει για πρώτη φορά την παραγωγή βιομάζας από ζάχαρη στην Κούβα, αναφέρει ότι ήταν "λογικό" ότι η κυβέρνηση κάποια στιγμή θα γινόταν πιο ευέλικτη σε αυτόν τον τομέα.
Στα σχέδια της εταιρείας του, είναι η κατασκευή πέντε φυτειών για καύση ζαχαροκάλαμου.

worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης