Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο Donald Trump στοχεύει στην αύξηση εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ

Ο Donald Trump στοχεύει στην αύξηση εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ
Στα πλάνα του νέου Προέδρου η περαιτερω πρόσβαση των εταιρειών ενέργειας σε ομοσπονδιακά εδάφη, σε αντίθεση με την έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική του απερχόμενου Obama
Ενεργειακή ανάπτυξη σε περισσότερες εκτάσεις των ΗΠΑ, είναι ένας από τους στόχους του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ζήτημα που εμπλέκει και την εναπομείνασα άγρια ζωή της Αμερικής.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέχει τίτλους περίπου 500 εκατομμυρίων εκταρίων σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων πάρκων και δασών, καταφυγίων άγριας ζωής και περιοχών ιθαγενών, οι οποίες εκτείνονται από την Αρκτική έως τον Κόλπο του Μεξικού.
Αυτές οι εκτάσεις υπερκαλύπτουν δισεκατομμύρια βαρελιών πετρελαίου και τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, κάρβουνου και ουράνιου.
Με τον Donald Trump να ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, οι εταιρείες ενέργειας ελπίζουν σε ομοσπονδιακές γεωτρήσεις και εξορύξεις, έπειτα από μια περίοδο στασιμότητας σε αυτό το πεδίο, κατά την περίοδο διακυβέρνησης Ομπάμα.
Η παραγωγή πετρελαίου σε ομοσπονδιακό έδαφος ήταν περίπου το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής των ΗΠΑ το 2015- κάτω κατά περισσότερο από ένα τρίτο το 2010.
"Αυτή η ευκαιρία είναι μοναδική", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Jack Gerard, πρόεδρος του American Petroleum Institute lobby group, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, αναφερόμενος στην προοπτική της αύξησης της προσβασης σε ομοσπονδιακές μισθώσεις.
Αυτό, ωστόσο, είναι πιθανόν να παρεμποδιστεί από αγωγές, περιβαλλοντικές ενώσεις και μερίδα κατοίκων αυτών των περιοχών.
"Θα χρειαζόταν ίσως ένα και μόνο σοβαρό λάθος για να καταστραφεί το δίκτυο ύδρευσης της πόλης μας" επισήμανε χαρακτηριστικά ο Josh Ewing, προεδρεύων σε γκρουπ συζήτησης στην νότια Utah.
Πάντως, οι εταιρείες ενέργειας έχουν και πολλούς "συμμάχους" στις αγροτικές περιοχές, οι οποίοι θα καλωσόριζαν μια τέτοια οικονομική ανάπτυξη.
"Δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας, επειδή δεν υπάρχουν πολλές δουλειές", λέει ο Bob Turri, πρώην αξιωματούχος της Αμερικανικού Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη νότια Utah, που περιβάλλεται από εκατομμύρια εκτάρια δάσους τα οποία είναι ομοσπονδιακά διαχειρίσιμα.
"Αυτή είναι η μοναδική ελπίδα, να μπορέσει ο Trump να κάνει κάτι για μας", είπε ο ίδιος.
Ο Trump είχε υποσχεθεί στην εκστρατεία του ότι θα ανοίξει τα ομοσπονδιακά εδάφη σε μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Είχε κατηγορήσει τον απερχόμενο πρόεδρο Ομπάμα για "άρνηση σε εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν πρόσβαση στον ενεργειακό πλούτο που βρίσκεται κάτω από τα πόδια των ΗΠΑ", με την απαγόρευση νέων εξορύξεων άνθρακα.
Ο Trump έχει ψηφίσει να αρθεί το μορατόριουμ άνθρακα-το οποίο επιβλήθηκε το 2016 ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου του Ομπάμα για τη μείωση των κλιματικών αλλαγών.
Ενώ πάντως οι προσπάθειες να αυξηθεί η πρόσβαση της βιομηχανίας σε δημόσιες εκτάσεις ενδέχεται να βρεί εμπόδια από αγωγές και διαμαρτυρίες, εντούτοις ενδέχεται να κερδίσει υποστήριξη στο Κογκρέσσο που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον Luke Popovich, εκπρόσωπο της Εθνικής Ενωσης Εξορύξεων, κάποιες από τις υπό σχεδίαση κινήσεις του Trump αναμένεται να είναι εύκολες στην υλοποίηση.
Αλλες προσπάθειες, ωστόσο, να ανατραπεί η νομοθεσία Ομπάμα σε αυτό το ζήτημα, θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο δύσκολες.

worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης