Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Έρχονται οι Κινέζοι της CMEC για την επένδυση των 800 εκατ. ευρώ στη Μελίτη

ΔΕΗ: Έρχονται οι Κινέζοι της CMEC για την επένδυση των 800 εκατ. ευρώ στη Μελίτη
Υψηλόβαθμα στελέχη της CMEC θα επισκεφθούν τη Μελίτη και θα συντάξουν τεχνική έκθεση για το νέο project.
Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της συμφωνίας της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC, αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα με την έλευση στην Ελλάδα, αντιπροσωπείας τεχνικών της κινεζικής εταιρίας οι οποίοι θα επισκεφθούν το χώρο όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί το Project Μελίτη.
Οι τεχνικοί της CMEC θα μεταβούν στη Φλώρινα συνοδευόμενοι από υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ, προκειμένου να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις της Μελίτης Ι, τους προτεινόμενους από τη ΔΕΗ χώρους για την εγκατάσταση της νέας μονάδας Μελίτη ΙΙ, καθώς και τα ορυχεία που θα τροφοδοτούν το σταθμό. 
Στόχος τους είναι να συντάξουν αναλυτική τεχνική έκθεση για το έργο, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για τη λήψη της οριστικής επενδυτικής απόφασης από την πλευρά των Κινέζων, αλλά και για την εξέλιξη της συμφωνίας των δυο εταιριών. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ της ΔΕΗ και της CMEC, με τους Κινέζους να θέτουν κατ΄αρχήν σειρά ερωτημάτων που σχετίζονταν με τη στρατηγική και τα σχέδια της ΔΕΗ. Αφού τα ερωτήματα αυτά απαντήθηκαν από την ελληνική πλευρά, ακολούθησαν ερωτήματα τεχνικού και οικονομικού χαρακτήρα για το συγκεκριμένο project και πλέον το τρίτο βήμα είναι η επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου της CMEC στην Αθήνα και εν συνεχεία στη Φλώρινα. 
Το επόμενο στάδιο της συνεργασίας είναι η σύσταση της κοινής εταιρίας για την κατασκευή του Project Μελίτη. Στην εταιρία αυτή θα συμμετέχουν πέραν της ΔΕΗ και της CMEC, οι ελληνικές εταιρίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ οι οποίες έχουν τα δικαιώματα εκμετάλλευση των ορυχείων που θα τροφοδοτούν το σταθμό. 
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά παράγοντες της ΔΕΗ, οι Κινέζοι κατ΄ αρχήν ήταν σκεπτικοί με την προοπτική της συμμετοχής τρίτων στο έργο. Ωστόσο από την πλευρά της ΔΕΗ κρίνεται ότι αυτή είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσίας του σταθμού με λιγνίτη, καθώς η προηγούμενη εμπειρία της εξάρτησης της Μελίτης Ι από ένα και μόνο ορυχείο είναι μάλλον αρνητική. 
Ως προς τη μετοχική σύνθεση του νέου εταιρικού σχήματος που θα δημιουργηθεί θα οριστικοποιηθεί με βάση την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που θα εισφέρει ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες. 
Συγκεκριμένα η ΔΕΗ θα εισφέρει την Μελίτη Ι μαζί με τα συνοδά έργα όπως η αυλή του λιγνίτη και η τροφοδοσία του σταθμού με νερό, την άδεια για τη Μελίτη ΙΙ , το 40% του ορυχείου της Βεύης και το ορυχείο Κλειδί. 
Μάλιστα όπως έχει πει ο κ. Παναγιωτάκης υπολογίζει ότι το ύψος της συμμετοχής της ΔΕΗ θα είναι της τάξης του 40-44%. 
Από ην πλευρά τους οι Κινέζοι θα αναλάβουν την κατασκευή της νέας μονάδας με δική τους τεχνολογία. Εκτιμάται μάλιστα ότι το έργο θα είναι για τους Κινέζους φθηνότερο κατά περίπου 10% απ΄ ότι θα κόστιζε στη ΔΕΗ αν το κατασκεύαζε μόνη της. 
Αυτό σημαίνει ότι το έργο θα κοστίσει περί τα 600-650 εκατ. ευρώ, όταν η ΔΕΗ το προϋπολογίζει σε περίπου 750 εκατ ευρώ. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης