Ενέργεια

ΔΕΠΑ και Προμηθέας Gaz «ανεβάζουν ταχύτητες» για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης στο φυσικό αέριο

ΔΕΠΑ και Προμηθέας Gaz «ανεβάζουν ταχύτητες» για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης στο φυσικό αέριο
Επιδίωξη του Προμηθέα, βοηθούσης της μνημονιακής υποχρέωσης είναι ο έλεγχος του 25% της χονδρικής φυσικού αερίου - Αναμένεται η αντίδραση της ΔΕΠΑ
Σημαντικές ανακατατάξεις στην χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου καταγράφονται ήδη από τις πρώτες ημέρες του 2017, εξέλιξη που οφείλεται τόσο στην αυξημένη ζήτηση του καυσίμου όσο και στην μνημονιακή υποχρέωση για απελευθέρωση του συγκεκριμένου τομέα.  
Η δυναμική είσοδος της Προμηθέας Gaz (κοινής εταιρίας του ομίλου Κοπελούζου και της ρωσικής Gazprom) στην προμήθεια φυσικού αερίου δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά, με τη ΔΕΠΑ από την άλλη πλευρά να διατηρεί αυξημένη σημασία, αλλά να μειώνει σταδιακά τα μερίδιά της, εξέλιξη που σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα της υποχρέωσης της χώρας να απελευθερώσει την αγορά φυσικού αερίου.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο ρόλος της ΔΕΠΑ θα παραμείνει κομβικός λόγω του μεγέθους και των δυνατοτήτων της σε ό,τι αφορά στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου.
Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται θα έχει μόνιμο χαρακτήρα με την Προμηθέας Gaz να στοχεύει στον έλεγχο του 25% της αγοράς, ποσοστό που φαίνεται ότι έχει ήδη εξασφαλίσει μέσω των συμβολαίων που έχει συνάψει με μεγάλους καταναλωτές αερίου όλων των κατηγοριών.
Μετά από τις πρώτες αναγνωριστικού χαρακτήρα συμφωνίες για την πώληση φυσικού αερίου στον Ήρωνα και την Elpedison εντός του 2016, η Προμηθέας Gaz εκτιμώντας ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να ανταγωνιστεί τη ΔΕΠΑ, συμβολαιοποίησε με την Gazprom την εισαγωγή 1 δις κ.μ. αερίου για το σύνολο του 2017.
Παράλληλα προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών προμήθειας σχεδόν με το σύνολο των μεγάλων καταναλωτών φυσικού αερίου, που δεν έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις με τη ΔΕΠΑ ή που αναζητούν επιπλέον ποσότητες πέραν των συμβολαιοποιημένων.   
Έχοντας εξάλλου δεσμεύσει την αναγκαία χωρητικότητα στον αγωγό, μέσω της δημοπρασίας που διενήργησε ο ΔΕΣΦΑ στο τέλος του 2016, πλέον η Προμηθέας έχει αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο στην αγορά.  

Ο Προμηθέας παίζει το χαρτί της κρίσης

Ο ρόλος του νέου «παίκτη» αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες λόγω της κρίσης, καθώς η αυξημένη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από τους μεγάλους καταναλωτές να απευθυνθούν στην Προμηθέας Gaz για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών τους.
Μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες (10.1.2017) η εταιρία σημειώνει την συμβολή της στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, εξασφαλίζοντας όπως αναφέρει, στα ελληνικά νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την βιομηχανία επάρκεια ενέργειας.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι στις ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες που διέρχεται η χώρα τις τελευταίες 20 ημέρες, η Προμηθέας Gas συνεισφέρει αποφασιστικά στον εφοδιασμό της αγοράς με φυσικό αέριο, προμηθεύοντας, στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές, σημαντικές ποσότητες αερίου, χωρίς τις οποίες θα ήταν αδύνατη η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες διέθεσε το σύνολο των ποσοτήτων που της επιτρέπει η χωρητικότητα που έχει δεσμεύσει στο σημείο εισόδου του αγωγού στο Σιδηρόκαστρο και συγκεκριμένα ποσότητες της τάξης των 30.000 MWh σε ημερήσια βάση.
Το σύνολο της δυναμικότητας του αγωγού στο σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο είναι περίπου 110.000 MWh και η υπόλοιπη δυναμικότητα αξιοποιήθηκε από τη ΔΕΠΑ.

Επαφές ΔΕΠΑ - GAZPROM

Οι ποσότητες που έχει συμβολαιοποιήσει η ΔΕΠΑ με την Gazprom για το 2017 ανέρχονται σε 2 bcm, όταν η συνολική ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 4 bcm του 2016.
Από την πλευρά της η ΔΕΠΑ προετοιμάζει την αντιδρασή της με στόχο να εκμεταλλευθεί το μεγεθός της αλλά και την μακροχρόνια σχέση της με την Gazprom.
Μακροπρόθεσμα οι εκτιμήσεις της επιχείρησης είναι ότι τα μεριδιά της θα περιοριστούν περί το 70%,όμως θα παραμείνει ο μεγάλος παίκτης στην αγορά,που θα επιχειρήσει να επιβάλλει τους δικούς του όρους.
Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες έχει υπάρξει σχετική αλληλογραφία με τη ρωσική εταιρία, η οποία ως γνωστόν είναι ο βασικός προμηθευτής της ΔΕΠΑ.
Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για κάποιες κινήσεις που σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα η διοίκηση της ΔΕΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης