Ενέργεια

Απόφαση ΡΑΕ για την μεθοδολογία υπολογισμού μεταβλητού κόστους υδροηλεκτρικών 2017

tags :
Απόφαση ΡΑΕ για την μεθοδολογία υπολογισμού μεταβλητού κόστους υδροηλεκτρικών 2017
Οι τιμές ισχύουν από 1η Ιανουαρίου 2017 για ένα έτος, ήτοι μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2017
Στον καθορισμό των τιμών των ρυθμιστικών παραμέτρων της μεθοδολογίας υπολογισμού μεταβλητού κόστους των υδροηλεκτρικών μονάδων για το 2017, προχώρησε η ΡΑΕ με σχετική της απόφαση.
Σημειώνεται ότι ο καθορισμός της ελάχιστης τιμής προσφοράς έγχυσης των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι αναγκαίος, ώστε να μειωθεί ο όγκος των υποχρεωτικών νερών, καθώς και ο αντίκτυπός τους στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της δευτερεύουσας εφεδρείας.
Για τις υδροηλεκτρικές μονάδες η (διοικητικά οριζόμενη) ελάχιστη τιμή προσφοράς ενέργειας συνδέεται με το μεταβλητό κόστος.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, η ανώτατη στάθμη ασφαλείας είναι η μέγιστη στάθμη ανά ταμιευτήρα i, πέραν της οποίας, ανεξαρτήτως της τιμής που προκύπτει από τη σχέση, ο ιδιοκτήτης των υδροηλεκτρικών μονάδων που συνδέονται με τον ταμιευτήρα i δύναται να υποβάλλει Μη Τιμολογούμενες Προσφορές Έγχυσης για το σύνολο της διαθέσιμης ισχύος των ως άνω μονάδων, (βάσει του Κώδικα Διαχείρισης Συστήματος).
Το μέγεθος αυτό καθορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 10 του Άρθρου 262 του ΚΔΕΣΜΗΕ και λαμβάνει τιμή σταθερή για όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από την περίπτωση που συντρέχουν λόγοι ασφαλείας, οι οποίοι υποβάλλονται και επαρκώς τεκμηριώνονται από τον κάτοχο της άδειας παραγωγής, οπότε κατ’ εξαίρεση δύναται να μεταβάλλεται σε μηνιαία βάση.  
Η ΡΑΕ προχωρά στον καθορισμό των τιμών των ρυθμιστικών παραμέτρων, ως εξής: α) TOLup,i=TOLdn,i= 5% για όλους τους ταμιευτήρες, β) Vcmax=   150 ευρώ/Mwh, γ) k1=k2= 3 για όλους τους ταμιευτήρες.
Οι τιμές ισχύουν από 1η Ιανουαρίου 2017 για ένα έτος, ήτοι μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2017.
Επίσης αναφέρεται στον καθορισμό των τιμών της Ανώτατης Στάθμης Ασφαλείας Ταμιευτήρα (Rsec) για τις 14 υδροηλεκτρικές μονάδες, που επίσης ισχύουν για ένα χρόνο, δηλαδή έως 31/12/2017.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης