Ενέργεια

Πήρε πίσω η ΡΑΕ το πλαφόν 20% και τις παρατάσεις στους διαγωνισμούς ΑΠΕ

Πήρε πίσω η ΡΑΕ το πλαφόν 20% και τις παρατάσεις στους διαγωνισμούς ΑΠΕ

Στόχος της ΡΑΕ όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες της αρχής είναι οι δημοπρασίες αυτές να αποτελέσουν όχημα ανάπτυξης όχι μόνο για το ενεργειακό τομέα αλλά συνολικά για την οικονομία

Χωρίς όριο στο μέγεθος της ισχύος που μπορεί να κατοχυρώσει ένας επενδυτής και με αύξηση της διαθέσιμης ισχύος για τα αιολικά θα πραγματοποιηθεί η επόμενη δημοπρασία για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά, που προγραμματίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις αρχές Δεκεμβρίου.

Παράλληλα "κλείδωσαν" οι τιμές εκκίνησης των διαγωνισμών όπως και η ισχύς που θα διατεθεί ανά κατηγορία έργου (μικρά - μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κατέληξε σε αποφάσεις για τα μεγέθη των δημοπρασιών ΑΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για τους διαγωνισμούς του Δεκεμβρίου και τις απόψεις που εξέφρασαν οι φορείς της αγοράς αλλά και την απόφαση του ΥΠΕΝ που έκανε δεκτές τις εισηγήσεις της ΡΑΕ.

Το θέμα του πλαφόν 20 % στην ισχύ που θα μπορούσε να κατοχυρώσει ένας επενδυτής τέθηκε κυρίως για την κατηγορία των μικρών φωτοβολταϊκών προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη του φαινομένου υπερσυγκέντρωσης των αδειών σε έναν ή λίγους υποψηφίους. Κρίθηκε ωστόσο ότι η θέσπιση ορίου σε μία μόνο από τις κατηγορίες των αδειών θα δημιουργούσε νομικά προβλήματα ενώ παράλληλα επικράτησε η άποψη ότι είναι πρακτικά δύσκολο να εφαρμοστεί ο κανόνας, καθώς ο ίδιος επενδυτής θα μπορούσε να εμφανιστεί στο διαγωνισμό με διαφορετικές εταιρείες - νομικά πρόσωπα.

Στόχος της ΡΑΕ όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες της αρχής είναι οι δημοπρασίες αυτές να αποτελέσουν όχημα ανάπτυξης όχι μόνο για το ενεργειακό τομέα αλλά συνολικά για την οικονομία.

Η διαθέσιμη ισχύς και οι τιμές εκκίνησης των δημοπρασιών, έχουν ως εξής:

-Μικρά φωτοβολταϊκά (ως 1 μεγαβάτ): η δημοπρατούμενη ισχύς θα είναι 94 MW και η τιμή εκκίνησης 81,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Φωτοβολταϊκά 1 - 20 MW: η δημοπρατούμενη ισχύς είναι 100 MW και η τιμή εκκίνησης 71,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Αιολικά 3 - 50 μεγαβάτ: η δημοπρατούμενη ισχύς είναι 229 MW και η τιμή εκκίνησης 79,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Παραμένει επίσης το όριο του 75 %, σύμφωνα με το οποίο η δημοπρατούμενη ισχύς προσαρμόζεται προεκιμένου να υπερβαίνει κατά 75 % το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, προκειμένου να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν θα ισχύσουν οι παρατάσεις των δημοπρασιών που εξέταζε η ΡΑΕ στην περίπτωση που κατά το τελευταίο τρίλεπτο της κανονικής διάρκειας της δημοπρασίας, που γίνεται ηλεκτρονικά, υποβαλόταν αποδεκτή προσφορά.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής ως την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου ενώ οι δημοπρασίες θα γίνουν από τις 4 ως τις 6 Δεκεμβρίου.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης