Ενέργεια

Την ανάπτυξη της τηλεθέρμανσης προωθεί το ΥΠΕΝ μέσω προγράμματος χρηματοδότησης Δήμων και ΕΚΟΙΝ

Την ανάπτυξη της τηλεθέρμανσης προωθεί το ΥΠΕΝ μέσω προγράμματος χρηματοδότησης Δήμων και ΕΚΟΙΝ

Στα σκαριά και δύο νέα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη βελτίωση του ενεργειακού τους προφίλ, καθώς επίσης και σε φορείς μέσω των οποίων οι δήμοι της χώρας θα αναπτύξουν δίκτυα τηλεθερμάνσεων, θα παρέχουν τρία νέα προγράμματα που έχει στα σκαριά το ΥΠΕΝ και τα οποία αναμένεται να «τρέξουν» άμεσα.
Στα δύο προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων η δημόσια δαπάνη θα αγγίζει συνολικά τα 67 εκατ. ευρώ, με σκοπό να κινητοποιηθούν ισόποσα ιδιωτικά κεφάλαια.
Στην τρίτη δράση, για την εγκατάσταση συστημάτων τηλεθέρμανσης, η δημόσια δαπάνη θα ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ.
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να θέσει το επόμενο χρονικό διάστημα σε δημόσια διαβούλευση τους Οδηγούς υλοποίησης των προγραμμάτων, ώστε με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης να προκηρυχθούν οι τρεις δράσεις.
Κάτι που αναμένεται να γίνει σε περίπου στα μέσα του προσεχούς Νοεμβρίου. 
Από τις δύο δράσεις για τη βελτίωση του ενεργειακού προφίλ μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην πρώτη είναι επιλέξιμες παρεμβάσεις που καλύπτουν τον περιορισμού του αποτυπώματος τόσο των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν, όσο και των παραγωγικών διαδικασιών.
Έτσι, με δημόσια δαπάνη 32 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα καλύπτει μεταξύ άλλων τη «θωράκιση» του κτιριακού κελύφους (θερμομόνωση, κουφώματα/υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης) ή την αναβάθμιση των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και των συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης, μέσω της δράσης, θα μπορεί να γίνει αναβάθμιση συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας, τόσο για χρήση ψύξης - θέρμανσης χώρων, όσο και στην παραγωγική διαδικασία (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας).

Συστήματα θέρμανσης – ψύξης και ανάπτυξη τηλεθέρμανσης

Το δεύτερο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, με δημόσια δαπάνη 35 εκατ. ευρώ, αφορά στην προώθηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης από ΑΠΕ και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με χρήση ΑΠΕ για ιδιοκατανάλωση.
Η χρηματοδότηση θα καλύπτει την εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής θέρμανσης και ψύξης από ΑΠΕ, δηλαδή με χρήση βιομάζας, βιοαερίου, γεωθερμίας, ηλιοθερμικών και λοιπών συστημάτων ΑΠΕ.
Επίσης, οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εγκαταστάσεις Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με χρήση ΑΠΕ για ιδιοκατανάλωση, καθώς και εγκαταστάσεις συστημάτων ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας.
Πάντως, δεν θα είναι επιλέξιμες εγκαταστάσεις συμπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο. 
Δικαιούχοι στο τρίτο πρόγραμμα, για την εγκατάσταση συστημάτων τηλεθέρμανσης, θα μπορούν να είναι δήμοι, ενεργειακές κοινότητες, αλλά και δημοτικές επιχειρήσεις, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας ειδικά στις ψυχρότερες κλιματικές ζώνες (Β, Γ και Δ), τόσο για θέρμανση κατοικιών, όσο και για άλλες χρήσεις.
Με δημόσια δαπάνη 25 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί την κατασκευή μονάδων παραγωγής θερμότητας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δικτύων για τη μεταφορά και τη διανομή της.
Επίσης, σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές θα καλύπτει τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη υποδομών για τον εφοδιασμό με βιομάζα, προερχόμενης είτε από δάση είτε κατάλοιπα γεωργικών καλλιεργειών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης