Ενέργεια

To παιχνίδι των CO2 με το Brexit και το πλαφόν για την αύξηση των τιμολογίων στην Ελλάδα

To παιχνίδι των CO2 με το Brexit και το πλαφόν για την αύξηση των τιμολογίων στην Ελλάδα

Ο χάρτης των δημοπρασιών που θα επηρεάσει τις τιμές δικαιωμάτων ρύπων τους επόμενους μήνες

Διατήρηση της ακραίας μεταβλητότητα στις τιμές των δικαιωμάτων CO2 που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα έως και το τέλος του 2018 προβλέπει το Platts, καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για τη «μεγάλη απόσυρση», δηλαδή τη δραστική μείωση των διαθέσιμων δικαιωμάτων από τον Ιανουάριο του 2019 οπότε και τίθεται σε ισχύ το σχετικό μέτρο της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, όσο δεν υπάρχει συμφωνία για το Brexit, η αγορά επηρεάζεται από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά τη συμμετοχή της Βρετανίας στο σύστημα εμπορίας ρύπων της Ευρώπης.
Ενδεικτική της μεταβλητότητας είναι η χθεσινή ημέρα (15/10), όπου σύμφωνα με το Reuters η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων στις 13:46 ώρα Γκρίνουιτς  διαπραγματευόταν στα 19,15 ευρώ ανά τόνο, 6% κάτω από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, αφού είχε πέσει και στα 19,03 ευρώ ανά τόνο.
Η πτώση αυτή αποδίδεται από τους αναλυτές σε έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε από τη Βρετανική κυβέρνηση για τις επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο Ρύπων σε περίπτωση που το Brexit γίνει χωρίς συμφωνία. 
Σε ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ δεν αναμένεται να υπάρχει μεγάλος αντίκτυπος στις τιμές των δικαιωμάτων, καθώς η Βρετανία ανεπίσημα έχει συμφωνήσει να παραμείνει στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων ως τα τέλη του 2020.
Εάν όμως δεν υπάρξει επίσημη συμφωνία για το Brexit, τότε η Βρετανία θα μπορούσε να αποχωρήσει από τον μηχανισμό στις 29 Μαρτίου 2019.
Και όλα αυτά, ενώ τον Σεπτέμβριο οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων είχαν ανέβη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών, δηλαδή στα 25,79 ευρώ ανά τόνο CO2, εξ αιτίας της επερχόμενης περικοπής του αριθμού των δικαιωμάτων, της υψηλής ζήτησης για hedging από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής και την επιστροφή πολλών παικτών στην αγορά.
Σύμφωνα με το Platts από την πλευρά της προσφοράς, ο συνολικός όγκος των δημοπρασιών αναμένεται να αυξηθεί στα 104,9 εκατ. μετρικούς τόνους CO2 τον Οκτώβριο και στα 81,2 εκατ. τόνους τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένου και του, εκ μεταφοράς, όγκου δικαιωμάτων από τις δύο δημοπρασίες που ματαιώθηκαν, της Βρετανίας και της Γερμανίας, στις 19 και στις 21 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα.

Χθες Δευτέρα 15/10 οι τιμές των CO2 έκλεισαν με άνοδο 7,43% στα 19,95 ευρώ/τόνο

Μείωση των δικαιωμάτων ρύπων

Από τον Δεκέμβριο το πλήθος των διαθέσιμων δικαιωμάτων προς δημοπράτηση μειώνεται σημαντικά στα 37,6 εκατ. μετρικούς τόνους, λόγω της εορταστικής περιόδου ενώ τον Ιανουάριο, αναμένεται η μεγάλη περικοπή, καθώς τίθεται επίσημα σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός του Market Stability Reser.
Πρόκειται για τον Μηχανισμό που δημιούργησε η ΕΕ για να δώσει ώθηση στην αγορά ρύπων, η οποία πριν λίγα χρόνια κινδύνευε να καταρρεύσει, με τις τιμές κάτω από 3 ευρώ/τονο CO 2, λόγω της υπερπροσφοράς δικαιωμάτων.
Η αβεβαιότητα σε ότι αφορά την εξέλιξη των τιμών του CO2 προκαλεί έντονες ανησυχίες στις χώρες τις ΕΕ που είναι εξαρτημένες από τον άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή, όπως η Πολωνία και βεβαίως η Ελλάδα.
Χθες (15/10) ο υπουργός Ενέργειας της Πολωνίας Krzysztof Tchorzewski ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει στην αγορά δικαιωμάτων CO2 λόγω των αυξανόμενων τιμών, οι οποίες οδηγούν σε σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής για τις πολωνικές επιχειρήσεις ενέργειας που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του ρεύματος από άνθρακα.
Ο κ. Tchorzewski δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αναμένουμε από την Επιτροπή να λάβει αποφασιστικά μέτρα» και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν διαθέτει αρκετά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να παρέμβει, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης επιπλέον δικαιωμάτων.

Σκέψεις για αύξηση τιμολογίων

Για την Ελλάδα το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αφού η ΔΕΗ - όπως είναι γνωστό - προσπαθεί να πωλήσει με ικανοποιητικό τίμημα τρεις μονάδες παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη. 
Μάλιστα δεν είναι καθόλου τυχαία η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολόγιων του ρεύματος λόγω της αύξησης της τιμής των ρύπων.
Μάλιστα ο κ. Σταθάκης έθεσε ως όριο των 22 ευρώ ανά τόνο CO2 και βέβαια η τοποθέτησή του ανησυχεί τόσο τη ενεργοβόρο βιομηχανία που δέχεται ήδη πιέσεις από τη ΔΕΗ να αποδεχθεί υψηλότερα τιμολόγια ρεύματος ακόμη και κατά 30%, όσο και το σύνολο των καταναλωτών.
Με δεδομένο εξάλλου ότι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης  ξεκαθάρισε ότι δεν θα καταργηθεί η έκπτωση συνέπειας 15%, πλέον το καμπανάκι που έκρουσε ο κ. Σταθάκης είναι σαφές ότι αφορά όλους τους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης