Ενέργεια

Βουλγαρία: Λάθος συμμετέχοντα στη δημοπρασία για την αγορά επόμενης ημέρας εκτίναξε τις τιμές στα 2.500 ευρώ/MWh

Βουλγαρία: Λάθος συμμετέχοντα στη δημοπρασία για την αγορά επόμενης ημέρας εκτίναξε τις τιμές στα 2.500 ευρώ/MWh

Η διαδικασία επαναλήφθηκε λίγο αργότερα, επαναφέροντας τις τιμές στα φυσιολογικά για την αγορά επίπεδα

Δύο φορές «έτρεξε» χθες (10/10) στη Βουλγαρία η δημοπρασία για την αγορά επόμενης ημέρας, καθώς το λάθος ενός συμμετέχοντα είχε ως συνέπεια να απογειωθούν οι τιμές για τις σημερινές παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας, αγγίζοντας τα 2.500 ευρώ/MWh.
Όπως είναι φυσικό, ο λειτουργός του βουλγαρικού χρηματιστηρίου ενέργειας υποψιάστηκε εξαρχής πως ήταν εξωπραγματικές οι ποσότητες που διεκδίκησε η εν λόγω εταιρεία κατά την πρώτη διεξαγωγή της δημοπρασίας, ανακοινώνοντας αμέσως ότι θα ερευνήσει το θέμα.
Όπως αποδείχθηκε, και αναγνώρισε με ανακοίνωσή της η εταιρεία, το λάθος είχε να κάνει με τη σήμανση των δεκαδικών ψηφίων, με συνέπεια οι προσφορές της να εμφανίζονται 100πλάσιες από αυτές που πραγματικά ήθελε να υποβάλει.
Έτσι, φαινόταν να διεκδικεί ποσότητες περίπου ίσες με το συνολικό όγκο που διακινείται σε μία ημέρα στη βουλγαρική χονδρεμπορική αγορά.
Για να αποδείξει το προφανές του λάθους της, η εταιρεία αναφέρει πως οι προσφορές της «μεταφράζονταν» σε αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αξίας 6,7 εκατ. ευρώ.
Κι αυτό τη στιγμή που η εγγύηση που έχει καταβάλει για τη συμμετοχή στο βουλγαρικό χρηματιστήριο ενέργειας είναι 1,5 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη δημοπρασία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα, επαναφέροντας τις τιμές στα φυσιολογικά για την αγορά επίπεδα.
Έτσι, οι τιμές για τις σημερινές παραδόσεις θα κυμανθούν από 39,23 έως 64,42 €/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης