Ενέργεια

Παρεμβάσεις Πιτσιόρλα για την μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία

Παρεμβάσεις Πιτσιόρλα για την μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία

Σε δέκα μέρες θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομίας πακέτο προτάσεων για το ενεργειακό κόστος στις ενεργοβόρες βιομηχανικές

Μείωση του ενεργειακού κόστους, αναμόρφωση της νομοθεσίας για τη χρυσή βίζα, εξελίξεις στην ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων της ΕΒΖ και της ΕΛΒΟ αλλά με πρωτοβουλίες για την γενικότερη αναβάθμιση του ρόλου της βιομηχανίας θα περιλαμβάνουν οι προτάσεις του υπουργείο Οικονομίας που θα κατατεθούν το επόμενο δίμηνο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα  η σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου για τη βιομηχανία φαίνεται από το σχεδιασμό να υπάρξει αυτόνομο υπουργείο βιομηχανία στο μέλλον ενώ αναφέρθηκε στους τομείς που θα εστιαστεί το ενδιαφέρον .

Προτεραιότητες

•    Άμεσα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα συγκροτηθεί εθνικό συμβούλιο για την 4η βιομηχανική επανάσταση και μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχει διαμορφωθεί πλήρης πρόταση στρατηγικής της χώρας μας.

•    θα δημιουργηθεί δομή στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας προκειμένου να αξιοποιηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ κατά τα πρότυπα της δομής που υπάρχει στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Ετοιμάζεται ένα πρόγραμμα για τις αλυσίδες αξίας για ΜΜΕ που η δημόσια διαπάνη θα ανέρχεται στα 40 εκατ ευρώ και για την περιβαλλοντική βιομηχανία 20 εκατ ευρώ η δημόσιο συμμετοχή.

•    Για τη χρυσή βίζα ετοιμάζεται νομοσχέδιο προκειμένου να προστεθούν νέα προιόντα. Η χρυσή βίζα θα αφορά πλέον και αγορά ομολόγων ή μετοχές σε επιχειρήσεις επενδύσεων real estate ή καταθέσεις μέχρι 400 .000 ευρώ για ομόλογα και έως 800.000 ευρώ για τη δραστηριοποίηση στη δευτερογενή αγορά. Με την υποχρέωση διατήρησης των τίτλων για πέντε χρόνια και όλοι προβλέπει η νομοθεσία σχετικά με τον έλεγχο αυτών των επενδύσεων.

•    Έχει προετοιμαστεί ένα πολυνομοσχέδιο που σύντομα θα πάει για ψήφιση στη Βουλή το οποίο περιέχει θέματα βιομηχανικης ιδιοκτησίας. Θα ενσωματωθεί η ευρωπαϊκή οδηγία για τα εμπορικά απόρρητα, θα προβλέπει μητρώο για πατέντες ανοικτών ευρεσιτεχνιών, ενίσχυση των συμπράξεων για εκμετάλλευση τεχνολογίας και πατεντών και δημιουργία μίας δεξαμενή πατεντών με clusters ενώ θα ρυθμιστούν όλα τα θελήματα διανοητικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

•    Για το βιομηχανικό πάρκο στα Οινόφυτα υπάρχει προέβλεψε στο πολύνομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμιστούν και ευρύτερα θέματα αποθηκών και logistic καθώς σήμερα λειτουργούν αυτές οι επιχιερηματικές δραστηριότητες με παλιό καθεστώς ως αποθήκες και με τη σημερινή νομοθεσία είναι εκτός χρήσεων γης. Στόχος είναι μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου να υπάρξουν τροπολογίες για όλα τα γενικότερα θέματα επιχειρηματικών πάρκων και logistics και να ρυθμιστούν οριζόντια όλα τα ζητήματα.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός υπάρχει μελέτη για άτυπες βιομηχανικές περιοχές και μετά τα Οινόφυτα θα ρυθμιστεί η βιομηχανική περιοχή στο Καλοχώρι αλλά και άλλες περιοχές ενώ να λυθούν και θέματα που αφορούν στις ΒΙΠΕ.

•    Σε δέκα μέρες θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομίας πακέτο προτάσεων για το ενεργειακό κόστος στις ενεργοβόρες βιομηχανικές. Οι προτάσεις θα τεθούν προς συζήτηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με ΔΕΗ αλλά κια όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να γίνει ένας ολοκληρωμένος δίαλογος. Διότι, όπως είπε ο ίδιος, έχουν γίνει προσπάθειες και έχουν υπάρξει αποφάσεις για να επιλυθεί το ζήτημα «αλλά θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τις λύσεις που δόθηκαν».

•    Από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες και για τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά ενώ για το ναυπηγείο Σύρο αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου. Για την Ελευσίνα, όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας, μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές και μέχρι σήμερα υπάρχουν τρία επενδυτικά σχήματα που έχουν δηλώσει γραπτώς το ενδιαφέρον τους και σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία για συμφωνία εξυγίανσης με προτιμητεο επενδυτή.
Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα α ξεκινήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες για Σκαραμαγκά. Από τον ειδικό διαχειριστή θα γίνουν δυο διαγωνισμοί για την αξιοποίηση του στρατιωτικού και του εμπορικόυ τμήματος και από την ΕΤΑΔ ένα διαγωνισμός για τη δεξαμενή 5 και για μία παράπλευρη έκταση 120 στρεμμάτων.
O ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Cosco δεν έχει καταθέσει πρόταση για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνα, όπως αναφέρεται, αλλά η μόνη πρόταση που έχει γίνει είναι για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος αλλά εκεί λόγω της νομοθεςίας δεν μπορεί να δοθεί νέα άδεια ναυπηγείου , παρά μόνο για δεξαμενή που μπορούν να χρησιμοποιούν και άλλα μικρότερου μεγέθους προϋπάρχοντα ναυπηγεία. Σημείωνεται ότι υπάρχει πρόβλεψη στη σύμβαση παραχώρησης για δημιουργία ναυπηγείου για μεγάλου τονάζ καράβι στην ακτογραμμή της Ψυτάλλειας αλλά και αυτό είναι υπό διερεύνηση.

•    Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η προσπάθεια συνεργασίας του κλάδου αγροδιατροφής με τον τουρισμό.

•    Για την κλωστοϋφαντουργία είπε ο αναπληρωτής υπουργός ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για την πορέια του κλάδου ιδιάιτερα για την κάνναβη και τον κλάδο μεταξιού.
•   
•    Επίσης πρόσθεσε σε ο,τι αφορά στην φαρμακευτική κάνναβη ότι υπάρχει ενδιαφέρον και ήδη αξιολογούνται από την αρμόδια υπηρεσία επτά επενδυτικοί φάκελοι και στο επόμενο διάστημα θα δοθούν οι πρώτες άδειες.

•    Μέσα στο μήνα θα ξεκαθαρίσει η εικόνα αν θα προχωρήσει η επένδυση για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων. Όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός για την ΕΒΖ σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις για τις εξελίξεις καθώς υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία με επενδυτικό σχήμα και προστασία από πιστωτές μέχρι το Δεκέμβριο αλλά συνεχίζονται οι επαφές με τους αγρότες, τον επενδυτή και με εργαζόμενους για να επιλυθούν όπλα τα ζητήματα.
Ο κ. Πιτσιόρλας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι φέτος η παραγωγή ζάχαρης είναι μικρή ενώ αναζητούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη λειτουργία της βιομηχανίας. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός τα κεφαλαία που απαιτούνται για πληρωμή αγροτών, μεταφορικό κόστος και λειτουργία εργοστασίου με έκτακτο προσωπικό - υπολογίζονται περίπου στα 2 εκατ ευρώ - δεν υπάρχουν και γίνεται μία συνεννόηση να τεθούν και σε αυτό το πλαίσιο έχει γίνει πρόταση να καταβάλλει το ποσό ο επενδυτής. Στο μεταξύ εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα τα μεγάλα χρέη της βιομηχανίας όπως για το ενεργειακό κόστος προς τη ΔΕΠΑ αλλά και για το μεταφορικό κόστος προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (περίπου 7 εκατ ευρώ).
Θα ξέρουμε σε λίγες μέρες εάν ευωδοθούν οι προσπάθειες, συνέχισε ο ίδιος, και πρόσθεσε: «σκεφτόμαστε και το ενδεχόμενο της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας αλλά προσπαθούμε να επιτύχουμε την αξιοποίηση αυτού του σημαντικού περιουσιακού στοιχείου.Πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί το σχέδιο αλλοιώς θα επιμείνουμε να αναζητήσουμε νέο επενδυτή».
Στόχος είναι να παραμείνει η παραγωγή στη χώρα και να διατηρηθούν ο8 θέσεις εργασίας.
Για την ΕΛΒΟ ο αναπληρωτής υποργός σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως είπε “αν και έχουν γίνει δυο άγονοι διαγωνισμοί ενόψη του τρίτου διαγωνισμού γίνεται μια σημαντική προετοιμασία και από τη διερεύνιση νομίζουμε ότι θα γίνει ο διαγωνισμός με επιτυχία και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για να προχωρήσει η προκήρυξη».

•    Για το πλαίσιο στη βάση του οποίου θα λειτουργούν τα δικηγορικά γραφεία ως εισπρακτικές εταιρείες θα ολοκληρωθεί το έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

•    Το νομοσχέδιο για τους μετασχηματισμούς θα δοθεί για διαβούλευση εντός της εβδομάδας ενώ ετοιμάζεται το πλαίσιο για τη λειτουργία διεθνούς επιμελητηρίου ενώ ολοκληρώνεται το έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας.

•    Συνεχίζεται η διαδικασία απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας των επιχειρήσεων ενώ γίνεται συγκεκριμενοποίηση και εξειδίκευση των ζητημάτων ελέγχου επιχειρήσεων. Σε δύο τομείς, στα τρόφιμα και τους περιβαλλοντικούς ελέγχους θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του νέου πλαισίου που έχει στόχο να είναι απλό και ουσιαστικό.
Τέλος θα αναθεωρηθεί το καθεστώς κατάταξης οχλήσεων για την επιχειρηματική δραστηριότητα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης