Ενέργεια

ΕΒΙΚΕΝ: Δημόσια διαβούλευση για τον μηχανισμό επάρκειας ισχύος πριν κοινοποιηθεί στην Κομισιόν – Να συμπεριληφθεί και η διακοψιμότητα

ΕΒΙΚΕΝ: Δημόσια διαβούλευση για τον μηχανισμό επάρκειας ισχύος πριν κοινοποιηθεί στην Κομισιόν – Να συμπεριληφθεί και η διακοψιμότητα

Η ενεργοβόρος βιομηχανία έχει ζητήσει την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας για τουλάχιστον δυο ακόμη χρόνια, δηλαδή έως τον Φεβρουάριο του 2022

Να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο μόνιμος μηχανισμός επάρκειας ισχύος ώστε να υπάρξει η δυνατότητα τοποθέτησης όλων των εμπλεκομένων επί του συγκεκριμένου σχεδίου που θα διαμορφωθεί, ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.
Η ΕΒΙΚΕΝ διεκδικεί παράλληλα την ένταξη αυτοτελούς μηχανισμού διακοψιμότητας στο υπό κατάρτιση μηχανισμό επάρκειας ισχύος.
Η Ένωση, που έχει ήδη στείλει σχετική επιστολή στο υπουργείο, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο μηχανισμός επάρκειας θα πρέπει να καλύπτει τις ιδιαιτερότητες του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και ότι ο σχεδιασμός του κατά τα πρότυπα των μηχανισμών που έχει υιοθετήσει η Ιταλία και η Ιρλανδία δεν ανταποκρίνονται σε αυτό.
Τα μοντέλα που εφαρμόζονται στις χώρες αυτές καλούνται πρωτίστως να επιλύσουν το πρόβλημα ανάκτησης πλήρους κόστους των θερμικών μονάδων παραγωγής (missing money problem), ενώ η Ελλάδα έχει πρόβλημα επάρκειας ισχύος, κάτι που δεν αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες χώρες.
Γι’ αυτό άλλωστε, οι μηχανισμοί αυτοί δεν αξιοποιούν ουσιαστικά τη συμμετοχή της ζήτησης, με αποτέλεσμα η αμοιβή της ζήτησης για την υπηρεσία διακοπής του φορτίου της να συμψηφίζεται με τη χρέωση για τις αντίστοιχες υπηρεσίες των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Αμφιβολίες για την αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος

Μάλιστα η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι λαμβάνοντας υπόψη τις εναπομείνασες ώρες λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου και της Καρδιάς (1.200MW), είναι προφανές ότι η αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος ήδη από το 2019 και έως την ένταξη της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδας V κρίνεται «ως ανεπαρκής παρά τη συμβολή των διασυνδέσεων», όπως άλλωστε αναφέρεται και στην τελευταία μελέτη επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ.
Ας σημειωθεί ότι ο μόνιμος μηχανισμός επάρκειας ισχύος πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα απόκρισης της ζήτησης (demand response), η οποία αποτελεί έναν από τους πυλώνες της νέας ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ. Η διακοψιμότητα είναι η δυνατότητα που έχει ο ΑΔΜΗΕ να διακόπτει την παροχή ηλεκτροδότησης σε μεγάλους καταναλωτές, όπως οι βιομηχανίες έναντι αμοιβής που προκύπτει από τις σχετικές δημοπρασίες, όποτε κρίνει ότι είναι αναγκαίο για την ευστάθεια του συστήματος.

Πρόκειται για μέτρο που ευνοεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθώς μειώνει το ενεργειακό τους κόστος.
Η ΕΒΙΚΕΝ έχει ζητήσει την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας για τουλάχιστον δυο ακόμη χρόνια, δηλαδή έως τον Φεβρουάριο του 2022.
Εμφανίζεται δε αποφασισμένη να διεκδικήσει με κάθε τρόπο την παράταση του μηχανισμού, εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο να προσφύγει στην Κομισιόν κατά του μόνιμου μηχανισμού επάρκειας στην περίπτωση που τα δυο αιτήματα δεν υποβληθούν παράλληλα.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης