Ενέργεια

Γιατί επανέρχονται στο σύστημα οι μονάδες άνθρακα - Αποκλιμάκωση της ΟΤΣ τον Σεπτέμβριο

Γιατί επανέρχονται στο σύστημα οι μονάδες άνθρακα - Αποκλιμάκωση της ΟΤΣ τον Σεπτέμβριο

Οι παράμετροι για τις εξελίξεις στις τιμές ηλεκτρισμού

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη φαίνεται ότι θα ευνοήσει τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, ενώ θα οδηγήσει και σε άνοδο των τιμών χονδρικής στην αγορά ηλεκτρισμού.
Πάντως όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες.
Αυτό προκύπτει από ανάλυση της S&P Platts, σύμφωνα με την οποία η περιορισμένη ευελιξία όσον αφορά στην προσφορά φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την διακοπή λειτουργίας ορισμένων πυρηνικών μονάδων στο Βέλγιο και τη μείωση της νορβηγικής υδροηλεκτρικής παραγωγής, έχουν ήδη συμβάλει στην αύξηση των τιμών του αερίου, του ηλεκτρισμού και των ρύπων, αυξάνοντας και τα περιθώρια των ανθρακικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού.
Αύξηση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρισμού αναμένεται και για την ελληνική αγορά σύμφωνα με εγχώριους παράγοντες, αν και όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.
Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την άνοδο της Οριακής Τιμής του Συστήματος τον Αύγουστο που πλησίασε τα 75 ευρώ ανά MWh, στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου καταγράφηκε αποκλιμάκωση.
Έτσι η μέση ΟΤΣ την εβδομάδα από 3 - 9 Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε σε 72,17 ευρώ ανά MWh.
Την εβδομάδα από 10 - 16 Σεπτεμβρίου μειώθηκε σε 69,44 ευρώ ανά MWh και το πτωτικό σερί συνεχίστηκε την εβδομάδα 17 - 23 Σεπτεμβρίου οπότε η μέση ΟΤΣ ήταν 66,10 ευρώ ανά MWh, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου από 24 έως και 30/9 η μέση ΟΤΣ μειώθηκε στα 60 ευρώ ανά MWh.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η νέα μείωση της μέσης ΟΤΣ την προηγούμενη εβδομάδα οφείλεται στα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία επέφεραν πτώση στη ζήτηση ηλεκτρισμού, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε η συνεισφορά των ΑΠΕ και ειδικότερα των αιολικών.

Διατήρηση της ανταγωνιστικής θέσης του άνθρακα

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πρόβλεψη των αναλυτών του Platts είναι ότι αναμένεται ισχυρή άνοδος στην προθεσμιακή αγορά ηλεκτρισμού, αντανακλώντας την άνοδο στις τιμές του αερίου, του άνθρακα και των ρύπων.
Ήδη, στη Γερμανία, τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρισμού για το τέταρτο τρίμηνο ανέβηκαν τον Σεπτέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών και αναμένεται περαιτέρω άνοδος.
Εξάλλου, η ανοδική τάση στις τιμές του αερίου βελτίωσε σημαντικά τα περιθώρια για τον άνθρακα - πάνω από τα 100 δολάρια ο μετρικός τόνος στα συμβόλαια παράδοσης του τέταρτου τριμήνου - , ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει την ανταγωνιστική του θέση σε σχέση με το αέριο. 
Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε την προσδοκία, ότι άνευ απροόπτου, οι ανθρακικές μονάδες στην Ευρώπη θα μπορούν να εισέρχονται στο σύστημα ενδεχομένως πριν από τις μονάδες αερίου.
Τα περιθώρια των γερμανικών ανθρακικών μονάδων, τα οποία είχαν καταγράψει χαμηλό ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο, έχουν ανακάμψει αισθητά ακόμα και για τις παλαιότερες ανθρακικές μονάδες.
Τα περιθώρια για τις μονάδες αερίου τον φετινό χειμώνα διαμορφώνονται στα 5 ευρώ/MWh, χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο φθινόπωρο.
Πάντως ένας ήπιος χειμώνας με αρκετούς ανέμους (φέτος στην ΕΕ προστέθηκαν 13 GW αιολικού δυναμικού) θα μπορούσε να «ξεφουσκώσει» τις τιμές του ηλεκτρισμού, που ωθούνται προς τα πάνω εξ αιτίας της ανόδου των ρύπων και των τιμών του πετρελαίου και του αερίου.
Αντίθετα μία παρατεταμένη περίοδος χαμηλών θερμοκρασιών χωρίς ιδιαίτερους ανέμους, θα μπορούσε να φέρει στο φως τόσο τη διαρθρωτική όσο και την προσωρινή μείωσης της διαθέσιμης ισχύος των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές του ρεύματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης