Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Για πρώτη φορά μεταφορά πλεονάσματος ανανεώσιμης ενέργειας μεταξύ περιφερειών

tags :
Για πρώτη φορά μεταφορά πλεονάσματος ανανεώσιμης ενέργειας μεταξύ περιφερειών

Στην Ιαπωνία μεταβιβάσθηκαν για πρώτη φορά 1.125 gigawatts πλεοναζόντων αποθεμάτων ηλιακής ενέργειας

Η Ιαπωνία μεταβίβασε το πλεόνασμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ δύο περιοχών για πρώτη φορά μετά από την μεγάλη ανάκαμψη του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την αρχή παρακολούθησης του δικτύου της χώρας.
Η μεταφορά πλεοναζόντων αποθεμάτων ηλιακής ενέργειας από το νησί Kyushu στο κύριο νησί της Honshuτης Ιαπωνίας σηματοδοτεί την αύξηση της ευελιξίας στο περιφερειοποιημένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας καθώς η αγορά ανοίγει στον ανταγωνισμό.
Η Kyushu Electric Power Co μεταβίβασε τη Δευτέρα 1.125 gigawatts σε πέντε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, μεταξύ των οποίων η Kansai Electric Power και η Chubu Electric Power, μετά από έγκριση από το δίκτυο παρακολούθησης γνωστό ως OCCTO σύμφωνα με το Reuters.
Ήταν η πρώτη μεταφορά μετά την ίδρυση του OCCTO το 2015 που δημιουργήθηκε για να παρακολουθήσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, αφού η κυβέρνηση απομάκρυνε τις μεγάλες επιχειρήσεις παροχής ενέργειας από τα περιφερειακά μονοπώλια τους και άνοιξε την αγορά λιανικής ισχύος 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εκατοντάδες νεοεισερχόμενους.
Οι μεταρρυθμίσεις έγιναν μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, όταν ο σεισμός και το τσουνάμι οδήγησαν σε πυρηνική καταστροφή και εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτρικής ενέργειας και έδωσαν ώθηση στις προμήθειες ανανεώσιμης ενέργειας.
Η ηλιακή ενέργεια αναπτύχθηκε ιδιαίτερα γρήγορα στο νησί Kyushu, όπου λειτουργεί η Kyushu Electric, λόγω της άφθονης ηλιοφάνειας και της διαθέσιμης γης.
Ωστόσο, τα παλαιά περιφερειακά μονοπώλια, τα οποία παρέμειναν στον έλεγχο των κύριων δικτύων μεταφοράς, διαμαρτυρήθηκαν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αστάθεια του δικτύου και ότι οι διασυνδέσεις μεταξύ των δικτύων τους δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις  μεγάλες μεταφορές.
Η Kyushu Electric, η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ιαπωνίας με βάση τις πωλήσεις, δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η πρόσφατη επανεκκίνηση των πυρηνικών αντιδραστήρων θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πιθανούς περιορισμούς στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το φθινόπωρο.
Η μεταφορά της Δευτέρας βοήθησε την Kyushu Electric να αποφύγει την περικοπή των παραδόσεων ηλιακής ενέργειας από τρίτους, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Η κυβέρνηση άλλαξε τους κανονισμούς το 2015, επιτρέποντας στις παλαιές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να περιορίσουν τις προμήθειες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τις ηλιακές ή αιολικές μονάδες τους, εάν το κρίνουν απαραίτητο για τη διατήρηση της σταθερότητας του δικτύου.
Οι παραγγελίες μπορούν να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να υποχρεωθούν να καταβάλλουν αποζημίωση, ωστόσο οι περιορισμοί προβλέπουν ότι μπορεί να γίνει μόνο αφού πρώτα μετριαστεί η ισχύς των υδροηλεκτρικών και ορυκτών καυσίμων ή μεταφερθεί η πλεονάζουσα ποσότητα.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης