Ενέργεια

Σε τέσσερα σημαντικά βήματα προχωρά ο ΑΔΜΗΕ για την προετοιμασία της διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης

Σε τέσσερα σημαντικά βήματα προχωρά ο ΑΔΜΗΕ για την προετοιμασία της διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης

Σε τελικό στάδιο η εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου

Συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς ο ΑΔΜΗΕ τις μελέτες και τις έρευνες που θα ανοίξουν τον δρόμο για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Αττική, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την ελληνική πλευρά οι διαπραγματεύσεις για τις προϋποθέσεις υλοποίησης του project υπό το καθεστώς PCI.
Έτσι, ο Διαχειριστής κάθε άλλο παρά έχει ανακόψει την προετοιμασία του μέχρι να καταλήξουν οι σχετικές διαβουλεύσεις, με στόχο να διασφαλίσει πως το έργο θα είναι έτοιμο εγκαίρως, ώστε να δώσει οριστική «απάντηση» στα προβλήματα ενεργειακής ασφάλειας που θα αντιμετωπίσει το νησί από το 2020.Πρόκιεται για 4 σημαντικά βήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη:

1.Ενδεικτικό είναι πως αυτή τη στιγμή σε τελικό στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), με την προσαρμογή του έργου από τα αρχικά 700 MW στα 1.000 MW που θα είναι τελικά, ώστε να υποβληθεί για έγκριση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
2.Σε τελικό στάδιο είναι επίσης η συγγραφή των τεχνικών προδιαγραφών για τους σταθμούς μετατροπής εναλλασσομένου/συνεχούς ρεύματος καθώς και για τα υπόγεια και υποβρύχια καλώδια συνεχούς ρεύματος, στο πλαίσιο της σύνταξης των αντίστοιχων τευχών διακήρυξης.
3.Σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται όμως και η Μελέτη Κόστους Οφέλους (CBA) για την υλοποίηση της διασύνδεσης.
4.Την ίδια στιγμή, άμεσα αναμένεται να αποπερατωθούν και οι μελέτες, από κοινή ομάδα εργασίας που έχει συστήσει ο ΑΔΜΗΕ με τον ΔΕΔΔΗΕ, για την ανάλυση της  ασφάλειας και την προσομοίωση της εκμετάλλευσης της λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης μετά την ολοκλήρωση και των δύο διασυνδέσεων (της AC από Πελοπόννησο και της DC από Αττική) με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.  

Στα χέρια της ΡΑΕ οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τον Ιούνιο ο Διαχειριστής έχει υποβάλει στη ΡΑΕ τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, ενώ στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε έχει ολοκληρώσει τις μελέτες χάραξης των οδεύσεων των εναέριων γραμμών μεταφοράς.

Ολοκληρωμένες είναι επίσης πλέον και οι απαραίτητες προμελέτες χωροθέτησης των σταθμών μετατροπής εναλλασσομένου/συνεχούς ρεύματος, τόσο στην Αττική όσο και την Κρήτη.
Όπως είναι γνωστό, στην απόφαση της ΡΑΕ για ανάθεση του έργου στην εταιρεία Αριάδνη Interconnector, η Αρχή αναφέρει πως η διασύνδεση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2022.
Ο ΑΔΜΗΕ είχε ήδη δεσμευθεί εγγράφως για την επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου ώστε να ηλεκτρισθεί το 2022, αντί για το 2023 που αναφέρεται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς (ΔΠΑ).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης