Ενέργεια

Τη διακρατική συμφωνία για τον EastMed προετοιμάζει στην Κύπρο η Ομάδα Εργασίας του project

Τη διακρατική συμφωνία για τον EastMed προετοιμάζει στην Κύπρο η Ομάδα Εργασίας του project

Η συμφωνία αναμένεται να είναι έτοιμη και να υπογραφεί περί τα τέλη του έτους

Στην Κύπρο είναι ο επόμενος «σταθμός» προετοιμασίας της διακρατικής συμφωνίας από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και το Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, καθώς αύριο και μεθαύριο (3 - 4/10) θα πραγματοποιηθεί στο νησί νέα συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για το έργο.
Το ΥΠΕΝ θα εκπροσωπηθεί από τριμελή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλη Βερροιόπουλο.
Υπενθυμίζεται πως η διακρατική συμφωνία των τεσσάρων χωρών θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο της μονογραφής των συμβάσεων παραχώρησης των τριών «οικοπέδων» υδρογονανθράκων.
Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται να αλλάζει στάση ως προς τα διασυνοριακά έργα μεταφοράς φυσικού αερίου, και επομένως στην προοπτική κατασκευής αγωγών όπως ο EastMed.
Αυτό τουλάχιστον αφήνουν να φανεί οι πρόσφατες δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων του πρέσβη χώρας στην Κύπρο, Αντρέα Καβαλάρι, ο οποίος τόνισε τη δέσμευση της Ιταλίας στην υλοποίηση του project, υπογραμμίζοντας τη σημασία της δημιουργίας μίας νέας διόδου για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.
Όπως έχει γράψει το World Energy News, η πιθανή αρνητική θέση της ιταλικής κυβέρνησης είχε ως συνέπεια να τεθεί επί τάπητος μία εναλλακτική όδευση του αγωγού με κατάληξή του στη Σερβία, κατά την πενταμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και του Ισραήλ, που έγινε στη φετινή ΔΕΘ, παρόντος του υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Μαρκ Μενέζες.
Σε κάθε περίπτωση, το κύριο συμπέρασμα που είχε εξαχθεί από τη συνάντηση ήταν πως η μετατροπή των Βαλκανίων σε ευρωπαϊκή «πύλη εισόδου» φυσικού αερίου, με πηγή τροφοδοσίας μεταξύ άλλων τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, αποτελεί μία προοπτική που θέλουν να προωθήσουν τόσο οι εμπλεκόμενες χώρες όσο και οι ΗΠΑ.
Έτσι, από όλους τους παριστάμενους συνομολογήθηκε η ανάγκη να συναντηθούν εκ νέου το αμέσως προσεχές διάστημα, αυτή τη φορά με την παρουσία και των ομολόγων τους της Κύπρου και της Ρουμανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης