Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σέφκοβιτς: Στρατηγικός ο ρόλος της Ελλάδας για επενδύσεις 40 δισ δολ που θα γίνουν στην Αφρική

Σέφκοβιτς: Στρατηγικός ο ρόλος της Ελλάδας για επενδύσεις 40 δισ δολ που θα γίνουν στην Αφρική

Μεγάλες προσωπικότητες στο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα

Την σημασία της Ελλάδας σαν ενεργειακό κόμβο τόνισε ο αντπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς μιλώντας στο 2ο Συνέδριο του Economist για τη Βιωσιμότητα στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Αναφέρθηκε στις προοπτικές του EastMed, για τον οποίο υπάρχει συνάντηση μεθαύριο στις 3/10/2018 μεταξύ των 4 χωρών (Ελλάδα,Κύπρο,Ισραήλ και Αίγυπρος) στην Κύπρο για την προετοιμασία της διακρατικής συμφωνίας και τον νέο στρατηγικό στόχο για ενεργειακές επενδύσεις και διασυνδέσεις με την Αφρική.
Στην κατέυθυνση αυτή ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι σημαντικός λόγω της θέσης της και των συγκριτικών της πλεοκεκτημάτων, όπως είπε ο κ. Σέφκοβιτς και οι σχετικές κατευθύνσεις δόθηκαν κατά τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, από όπου και ταξίδεψε στην χώρα μας.Αποτελεί πλεόν στρατηγικό σρόχο η διοχέτευση σημαντικών επενδύσεων ύψους 40 δισ δολάρίων σε έργα ενεργειακά και υποδομών στην Αφρική.Αυτά κρίνονται απαραίτητα για να αναβαθμιστεί η ήπειρος από ενεργειακής πλευράς και να αναπτύξει τα στρατηγικά πελονεκτήματα που ήδη διαθέτει.
Η Ελλάδα τόσο σαν βασικός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και LNG στον οποίο αναμένεται να εξελιχθεί από όλες τις πελευρές, αλλά και μέσω των διεθνών διασυδέσεων (interconnections) έχει κεντρικό ρόλο στην πολιτική αυτή.
 

"Η Ελλάδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο για την διαμετακόμιση του φυσικού αερίου της Κασπίας, αλλά και με έργα όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός και οι υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού αερίου. Είναι πολύ σημαντικά έργα για την ασφάλεια εφοδιασμού όχι μόνο της χώρας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή", τόνισε.
Αναφερόμενος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημείωσε ότι το δυναμικό παραγωγής ενέργειας της χώρας μας είναι πενταπλάσιο από την κατανάλωση, κάτι που σημαίνει ότι ενέργεια από την Ελλάδα μπορεί να φθάσει σε κάθε χώρα της ΕΕ. Έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα Tilos, που αφορά στην κάλυψη του συνόλου σχεδόν των αναγκών της Τήλου σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που συνδυάζονται με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία) και διαχείρισης της ενέργειας. Πρόκειται όπως είπε για πολύ σημαντικό παράδειγμα για την ανάπτυξη και διαχείριση των μικροδικτύων και πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την τροφοδοσία απομακρυσμένων περιοχών.
Σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή εμπειρία αποδεικνύει ότι η στροφή προς την "πράσινη" ενέργεια μπορεί να συνδυαστεί με την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όπως είπε, η ανάπτυξη των ΑΠΕ και της ευρωπαϊκής τεχνολογίας στον τομέα έχουν οδηγήσει σε εξοικονόμηση 30 δις. ευρώ ετησίως από τον περιορισμό των εισαγωγών ενέργειας, σε εξαγωγές αξίας 35 δισ. το χρόνο και σε 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Τόνισε τέλος ότι οι καταστροφές που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, αποτελούν μηνύματα από την μητέρα φύση ότι ο χρόνος περνάει και ότι πρέπει να αναληφθεί δράση σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.
 

Ιδιαίτερη σημασία κατά την εναρκτήρια εκκδήλωση είχε η ομιλία της καθηγήτριας κυρίας Φοίβης Κουντούρη που είναι η εμπνεύστρια του EIT Climate-KIC που είναι ο μεγαλύτερος διεθνής φορέας με την συμμετοχή ιδιωτικών και κρατικών κεφαλαίων με βασικό στόχο την ανάπτυξη καινοτομιών για την κλιματική αλλαγή. Χθες (1/10) έγινε η επίσημη παρουσίαση του Ελληνικού τμήματος που στόχο έχει να γεφυρώσει την τεχνογνωσία της καθαρής τεχνολογίας μεταξύ  Δυτικής Ευρώπης και ΝΑ Μεσογείου, με στόχο η ελληνική οικονομία και κοινωνία να γίνουν φορείς της βιώσιμης ανάπτυξης μηδενικών εκπομπών ρύπων.Το μακροχρόνιο όφελος θα είναι να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπεις λόγω της κλιματικής αλλαγής διαμέσου καινοτόμων λύσεων και επενδύσεων.

Την διεθνή διάσταση της κλιματικής αλλαγής και των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται ανέπτυξε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενώ χαιρετισμό που απηύθυνε και ο διευθυντής Global SDSN  Jeffrey Sachs, προσωπικότης διεθνούς κύρους. Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του κ. Γιάννη Στουρνάρα για την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα παρέστησαν ο ΥΠΕΝ κ. Γιώργος Σταθάκης που είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Εμ Παναγιωτάκης, ο τομεάρχης της ΝΔ κ. Κώστα Σκρέκας και ο πρώην βουλευτής κ. Σπύρος Κουβέλης, διευθυντής προγράμματος του SDGC. Παρόντες φυσικά ο καθηγητής κ. Αντρίκος Παπανδρέου στενός συνεργάτης της κυρίας Κουντούρη και ο κ. Νίκος Παπανδρέου.

Το συνέδριο συνεχίζεται και σήμερα 2/10 από τις 9 το πρωί στο Χίλτον με την παρουσία κορυφαίων διεθνών προσωπικοτήτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης