Ενέργεια

Fatih Birol (IEA): Η αιολική ενέργεια θα γίνει η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας της ΕΕ πριν από το 2030

Fatih Birol (IEA): Η αιολική ενέργεια θα γίνει η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας της ΕΕ πριν από το 2030

Πολλές προσδοκίες για την πορεία της αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της ευρώπης

Η αιολική ενέργεια πρόκειται να γίνει η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ πολύ πριν από το 2030, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Fatih Birol, στην παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για τον άνεμο.

Ο Fatih Birol, μιλώντας στην υπουργική σύνοδο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΕΑ, η αιολική ενέργεια θα καταστεί η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2027.

Αυτό συγκρίνεται με την τελευταία προβολή του ΙΕΑ στην παγκόσμια ενεργειακή προοπτική του 2017, όπου προηγουμένως προέβλεπε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί "σύντομα μετά το 2030".

Οι πιο αισιόδοξες προοπτικές βασίζονται στον πρόσφατα συμφωνηθέντα στόχο της ΕΕ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030, ο οποίος προκάλεσε τον ΙΕΑ να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του.

 

 

O εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι: «Ο αέρας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα. Σήμερα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 5% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα, αλλά το δυναμικό της είναι πολύ μεγαλύτερο. Με τη συνεχιζόμενη πτώση του κόστους και τις σωστές κυβερνητικές πολιτικές, η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να γίνει η κορυφαία πηγή ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο τις επόμενες δεκαετίες».

Ειδικότερα, αναμένει όχι μόνο ότι ο άνεμος θα αντιπροσωπεύει πάνω από το 30% της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ενεργειακή πηγή - αλλά ότι η αιολική χωρητικότητα ανοικτής θάλασσας της Ευρώπης βρίσκεται σε καλό δρόμο να φτάσει σχεδόν 200 GW μέχρι το 2040.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης