Ενέργεια

«Έπεσαν» οι υπογραφές παραχώρησης στις ExxonMobil - Total - ΕΛΠΕ των "οικοπέδων" δυτικά της Κρήτης

«Έπεσαν» οι υπογραφές παραχώρησης στις ExxonMobil - Total - ΕΛΠΕ των

Οι συμφωνίες μονογραφήθηκαν από τους εκπροσώπους των τριών εταιρειών και τον κ. Σταθάκη

Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα μπει στον χάρτη των χωρών παραγωγών υδρογονανθράκων, καθώς ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο  με έρευνα και εξόρυξη.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης κατά τη σημερινή μονογραφή των συμβάσεων για την παραχώρηση των δύο θαλάσσιων οικοπέδων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης στην κοινοπραξία των εταιρειών Exxon Mobil, Total και ΕΛΠΕ.

Το κοινοπρακτικό σχήμα για την Κρήτη περιλαμβάνει τις εταιρείες Total (40%, διαχειριστής), ExxonMobil (40%) και ΕΛΠΕ (20%), ενώ για το μπλοκ 10 μοναδικός επιλεγείς αιτών είναι τα ΕΛΠΕ (100%).

Για τις δυο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, προηγήθηκε, στις αρχές Ιουλίου, η απόφαση του Υπουργού για τον ορισμό της εν λόγω κοινοπραξίας ως επιλεγείσας αιτούσης (μετά από την ολοκλήρωση του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχθηκε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου),   καθώς   και   η   οριστικοποίηση   της   σύμβασης   παραχώρησης   έπειτα   από   τις διαπραγματεύσεις της κοινοπραξίας με την ΕΔΕΥ και το ΥΠΕΝ

Στη μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δυο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και σε ένα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, προχώρησαν σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννης Μπασιάς
 και οι εκπρόσωποι των εταιρειών Isabelle Gastineau (Total), Tom Mcmahon (ExxonMobil) και Γιάννης Γρηγορίου (ΕΛΠΕ).

 

Μαζί   με   τη   Στρατηγική   Μελέτη   Περιβαλλοντικών  Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο.

Θα ακολουθήσει η οριστική υπογραφή των συμβάσεων, οι οποίες αμέσως μετά θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή. Την ίδια διαδρομή θα ακολουθήσει και η σύμβαση παραχώρησης για το θαλάσσιο   μπλοκ   10,   καθώς   οριστικοποιήθηκε   η   σύμβαση   παραχώρησης   έπειτα   από   τις  διαπραγματεύσεις των ΕΛΠΕ και το ΥΠΕΝ.

Όπως δήλωσε ο κ. Σταθάκης , σύμβαση αναμένεται να πάει στη Βουλή πολύ σύντομα. Υπογράμμισε δε ότι η Νοτιανατολική Μεσόγειος αναδεικνύεται πλέον σε περιοχή στρατηγικής σημασίας για την παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ευρώπη και εξαιρετικά σημαντικό γεωπολιτικό σημείο.

 

Ιόνιο

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με την Κρήτη και για το υπεράκτιο μπλοκ του Ιονίου, έπειτα από την απόφαση του ΥΠΕΝ, Γ. Σταθάκη, στα τέλη Αυγούστου για τον ορισμό της κοινοπραξίας, των εταιρειών (Repsol  50%, διαχειριστής) και ΕΛΠΕ (50%), ως επιλεγείσας αιτούσης.

Το   επόμενο   βήμα   είναι   να   οριστικοποιηθεί  η  σύμβαση  παραχώρησης  ύστερα  από τις  διαπραγματεύσεις της κοινοπραξίας με την ΕΔΕΥ και το ΥΠΕΝ, ώστε να μονογραφεί από τους  εμπλεκομένους   και   να   πάρει   τον   ίδιο   δρόμο   που   καταλήγει   στην   κύρωση   από   τη   Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής διαγωνισμός για τη συγκεκριμένη περιοχή έγινε παράλληλα με αυτόν της Κρήτης.

 

Συμβάσεις που έκλεισαν με κύρωση από τη Βουλή

Συμβάσεις δικαιωμάτων παραχώρησης έχουν κλείσει, με κύρωση από τη Βουλή, σε μια σειρά  περιοχές της Δυτικής Ελλάδας:

Πατραϊκός Κόλπος (ΕΛΠΕ 50% διαχειριστής, Edison 50%)

Δυτικά της Κέρκυρας  (Total  50% διαχειριστής, ΕΛΠΕ 25% και  Edison  25%), θαλάσσιο μπλοκ 2

Άρτα - Πρέβεζα (ΕΛΠΕ 100%) και Βορειοδυτική Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ 100%), χερσαίες περιοχές

Αιτωλοακαρνανία  και  Ιωάννινα  (Repsol   60%   διαχειριστής,  Energean  40%),  χερσαίες περιοχές.

Θα ακολουθήσει η σταδιακή επαναπροκήρυξη κι άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών. Συνολικά, οι 17 περιοχές, για τις οποίες δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον   στην   προηγούμενη   διαγωνιστική   διαδικασία,   θα   επαναπροκηρυχθούν,   με   νέα διάσταση και δομή

 

Αρμονική συνύπαρξη - Περιβαλλοντική προστασία

Η   έρευνα   και   εκμετάλλευση   υδρογονανθράκων   δεν   είναι   απαραίτητα   ανταγωνιστική  με τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί   η   περιοχή   του   Πρίνου.   Προς   αυτή   την   κατεύθυνση   προωθείται   ο   χωροταξικός σχεδιασμός, ώστε να υπάρχει σαφής οργάνωση και οριοθέτηση των δραστηριοτήτων στο χώρο.

Αδιαπραγμάτευτη   πολιτική   της κυβέρνησης   είναι  να ισχύουν   τα αυστηρότερα  πρότυπα   της διεθνούς πρακτικής ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια   και   τη   διαφύλαξη   του   περιβάλλοντος   (ειδικά   του   θαλάσσιου   περιβάλλοντος,   της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των παράκτιων περιοχών), αλλά και την αποφυγή τυχόν ζημίας σε βασικές οικονομικές   δραστηριότητες του παράκτιου μετώπου, σε  διαρκή διάλογο με  την τοπική κοινωνία.

Η Πολιτεία θα διασφαλίσει την απαρέγκλιτη τήρηση της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας  που ψηφίστηκε το 2016:

Έχει   ενσωματωθεί   η   σχετική   ευρωπαϊκή   νομοθεσία,   που   είναι   η   αυστηρότερη   διεθνώς.

Ειδικά μετά τη μεγάλη καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, η ΕΕ υιοθέτησε την οδηγία 2013/30/EU για την Υπεράκτια Ασφάλεια.

Επιπλέον υποχρέωση είναι η άσκηση αυστηρού δημόσιου ελέγχου σε όλα τα στάδια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Αξιοποιούνται   οι   βέλτιστες   πρακτικές   κρατών   με   εμπειρία   στον   τομέα   των υδρογονανθράκων, όπως η Κύπρος και η Νορβηγία

Για τις δραστηριότητες στο θαλάσσιο χώρο προβλέπεται, από κάθε εταιρεία, η εκπόνηση Επιχειρησιακού   Σχεδίου   Αντιμετώπισης   Κινδύνου,   το   οποίο   εντάσσεται   στο   «Σχέδιο Ξενοκράτης», της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας  Ο   ανάδοχος   έχει,   επίσης,   την   υποχρέωση   να   δημιουργήσει   ξεχωριστή   Μονάδα Περιβάλλοντος   σε   κάθε   εγκατάσταση,   να   την   εντάξει   στο   οργανόγραμμά   και   να   την στελεχώσει. Η μονάδα αυτή είναι σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και   διαθέτει   ελεύθερα   προς   πρόσβαση   σε   κάθε   ενδιαφερόμενο   όλα   τα   δεδομένα   που συγκεντρώνει.

Οι   περιοχές   Natura   θα   παραμείνουν   άθικτες.   Θεωρώντας   ότι   η   ελληνική   ιδιαιτερότητα  (Natura  το 28% της επικράτειας – υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ)  δικαιολογεί ακόμα πιο αυστηρές ρυθμίσεις από εκείνες που προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η ΣΜΠΕ που αφορά στο   θαλάσσιο   μπλοκ   2   εξαιρεί   ρητά   τις   περιοχές   Natura   και   μάλιστα   προβλέπει   ζώνη ασφαλείας 1 χλμ. από αυτές. Αποτελεί συμφωνία πρότυπο.

 

 

 

Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης