Τελευταία Νέα

ΔΕΗ και Ιδιώτες παραγωγοί θα επιβαρυνθούν με το κόστος στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών

tags :
ΔΕΗ και Ιδιώτες παραγωγοί θα επιβαρυνθούν με το κόστος στήριξης  των Ανανεώσιμων Πηγών
Επιβαρύνονται ιδιώτες παραγωγοί και ΔΕΗ με το κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Αντιμέτωποι με μια επιβάρυνση της τάξης των 5-6 ευρώ/MWh, θα είναι από τις αρχές Οκτωβρίου οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος (ΔΕΗ και ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας) και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα μετακυλήσουν το κόστος αυτό στους τελικούς καταναλωτές ή να το απορροφήσουν όπως ελπίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πρόκειται για ένα μέρος του κόστους στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που με βάση το νέο νόμου για τις ΑΠΕ, ο οποίος ψηφίστηκε το καλοκαίρι, θα μετακυληθεί στους προμηθευτές ενέργειας, ώστε να μην αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπής Αερίων), δηλαδή τέλος υπέρ των ΑΠΕ, που σήμερα πληρώνεται από το σύνολο των καταναλωτών και αποτελεί ρυθμιζόμενη χρέωση.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, την εισήγηση του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) για την μέθοδο υπολογισμού της νέας χρέωσης.
Σύμφωνα με τον Ν. 4414/2016, ένα μέρος του ΕΤΜΕΑΡ θα επιβαρύνει αποκλειστικά τους προμηθευτές ηλεκτρισμού και θα εντάσσεται πλέον στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ρεύματος.

Πώς θα υπολογίζεται η αύξηση

‘Ένας από τους βασικούς στόχους του μέτρου είναι να αποφευχθεί η απ’ευθείας αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, μία αύξηση που θα έπρεπε να γίνει λόγω του μεγάλου ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας.
Με το νέο σύστημα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και συγκεκριμένα στον Υπολογαριασμό Αγοράς του Λογαριασμού θα εισέρχονται απ’ ευθείας τα έσοδα που θα πρέπει να καταβάλουν οι προμηθευτές βάσει της ποσότητας ενέργειας που αγοράζουν από τη χονδρική αγορά.
Ο Λογαριασμός θα συνεχίσει να τροφοδοτείται και με τα έσοδα του ΕΤΜΕΑΡ.
Η νέα χρέωση θα υπολογίζεται με βάση τη διαφορά που θα είχε η Οριακή Τιμή Συστήματος στη χονδρική αν δεν έμπαιναν οι ΑΠΕ στο σύστημα και της«πραγματικής» Οριακής Τιμής που διαμορφώνεται μετά την είσοδο των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με την εισήγηση που κατέθεσε ο ΛΑΓΗΕ στη ΡΑΕ και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η πρώτη εβδομαδιαία εκκαθάριση της Προσαύξησης Χρέωσης Προμηθευτών Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ ορίζεται για την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016.
Σύμφωνα με την πρόταση του ΛΑΓΗΕ που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση οι παράμετροι της νέας μεθοδολογίας θα αναθεωρούνται δυο φορές το χρόνο Δεκέμβριο και Ιούνιο, ενώ στόχος του νέου συστήματος είναι ο λογαριασμός ΑΠΕ που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ να ισοσκελιστεί εντός του 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης