Ενέργεια

Η ΔΕΗ διατηρεί στο 80,99% το μερίδιο αγοράς της - Για ανατροπή της δέσμευσης του στόχου μείωσης στο 50% κάνουν λόγο στην κυβέρνηση

Η ΔΕΗ διατηρεί στο 80,99% το μερίδιο αγοράς της - Για ανατροπή της δέσμευσης του στόχου μείωσης στο 50% κάνουν λόγο στην κυβέρνηση

Νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις ψήνονται

Η ΔΕΗ όχι μόνο παραμένει σταθερά πάνω από το 80%, αλλά αύξησε - έστω και ελάχιστα – το μερίδιό της τον Αύγουστο όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μηναίου δελτίου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Οι ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του δελτίου, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου είχαν ανακόψει τα προγράμματα ενημέρωσης των καταναλωτών και προετοιμάζονταν για το Φθινόπωρο και τις κινήσεις τους τόσο σε επίπεδο προώθησης, όσο κυρίως στο επίπεδο των επιχειρηματικών κινήσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το δρόμο που άνοιξαν, η Motor Oil με την εξαγορά της NRG και η Ήρων με τη συνεργασία με την ΕΛΙΝΟΙΛ, θα ακολουθήσουν και άλλοι παίκτες της αγοράς.
Μάλιστα φαίνεται ότι οι σχετικές συζητήσεις είναι συνεχείς και δεν αποκλείεται σύντομα να ανακοινωθούν και άλλες κινήσεις εξαγορών ή συγχωνεύσεων.
Άλλωστε έχει καταστεί πλέον σαφές ότι η πολυδιάσπαση του κλάδου δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις ταχείας ανάπτυξης και απόκτηση ικανών μεριδίων στην αγορά.
Η διατήρηση από τη ΔΕΗ μεριδίου γύρω στο 80% συνεχίζει να προβληματίζει, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων την ανεπάρκεια του μηχανισμού των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ως μέσου για το άνοιγμα της αγοράς.

Δεν υπάρχει δέσμευση για μείωση του μεριδιίου της ΔΕΗ στο 50%

Την ίδια ώρα η ραγδαία αύξηση που καταγράφεται σε κόστη όπως τα δικαιώματα ρύπων, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια της ΔΕΗ που παραμένουν σταθερά πιέζουν τα περιθώρια κέρδους και λειτουργούν ανασταλτικά σε επεκτατικές κινήσεις από την πλευρά των ιδιωτικών εταιριών.
Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους Θεσμούς στο πλαίσιο του Μνημονίου, την υποχρέωση της ΔΕΗ να μειώσει το μερίδιο της στο 50% έως το τέλος του 2019, κάτι το οποίο επί του παρόντος φαίνεται απολύτως ανέφικτο.
Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι πηγές της κυβέρνησης υπενθυμίζουν με νόημα ότι στο τελευταίο κείμενο συμφωνίας με τους Θεσμούς, όπως αυτό προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ με οφθαλμοφανές συμπέρασμα να ερμηνεύουν ότι ανατρέπεται η δέσμευση για μείωση στο 50%.
Οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι ο συγκεκριμένος στόχος δεν είναι πλέον δεσμευτικός και ότι η λύση θα δοθεί από την ίδια την αγορά μέσα από τη λειτουργία του target model.

Οριακές μεταβολές στα μερίδια αγοράς

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΧΕ τον Αύγουστο το μερίδιο της ΔΕΗ ανήλθε σε 80,99% έναντι 80,73% τον Ιούλιο και 80,42% τον Ιούνιο.
Αναλυτικότερα, η ΔΕΗ κατέχει το 80,99% της συνολικής κατανάλωσης, με το 53,80% να καταναλώνεται στην χαμηλή τάση, το 16,42% στη μέση και το 10,76% στην υψηλή.
Αντίστοιχα οι ιδιωτικές εταιρίας προμήθειας στο τέλος Αυγούστου είχαν τα εξής ποσοστά:
Η Ήρων 4,13%, έναντι 4,30% τον Ιούλιο και 4,58% τον Ιούνιο, με ποσοστό 1,95% στη χαμηλή τάση και 2,18% στη μέση.
Η Μυτιληναίος κατείχε τον Αύγουστο 4,01% έναντι 4,07% τον Ιούλιο και 4,14% τον Ιούλιο. Στη χαμηλή τάση κατέχει το 1,76% και στη μέση το 2,24%.
Η Elpedison 2,95% τον Αύγουστο, έναντι 3,04% τον Ιούλιο και 3,18% τον Ιούνιο. Η εταιρία κατέχει το 1,37% στη χαμηλή τάση και 1,38% στη μέση και μόλις 0,20% στην υψηλή, προφανώς λόγω ιδιοκατανάλωσης.

Η WATT + VOLT κατείχε τον Αύγουστο το 1,65% έναντι 1,69% τον Ιούλιο και 1,66% τον Ιούνιο.

Η Volterra ήταν η μόνη εταιρία που ανέβασε το μερίδιο της σε 1,43% τον Αύγουστο έναντι 1,38% τον Ιούλιο και 1,25% τον Ιούνιο. Από αυτό το 0,84% είναι στη χαμηλή τάση και 0,59% στη μέση.
Η NRG Trading που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Motor Oil, τον Αύγουστο κατείχε 1,23% έναντι 1,18% τον Ιούλιο και 1,29% τον Ιούνιο. Κατέχει μερίδιο 0,47% στη χαμηλή τάση και 0,75% στη μέση.
Η GREEN τον Αύγουστο είχε το 0,53% έναντι 0,52% τον Ιούλιο και 0,56% τον Ιούνιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης