Ενέργεια

Διατήρηση στα σημερινά επίπεδα του ενεργειακού κόστους επιδιώκει η ελληνική βιομηχανία – Τι ζητά η ΕΒΙΚΕΝ

Διατήρηση στα σημερινά επίπεδα του ενεργειακού κόστους επιδιώκει η ελληνική βιομηχανία – Τι ζητά η ΕΒΙΚΕΝ

Σύμφωνα με το βιομηχανικό κόσμο, ενδεχόμενη αύξηση στα τιμολόγια μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κλείσιμο επιχειρήσεων ή γραμμών παραγωγής μεγάλων βιομηχανιών

Τη διαβεβαίωση ότι η ανάπτυξη της βιομηχανίας και η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και ότι ο ίδιος θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη της βιομηχανίας σε ότι αφορά το μείζον πρόβλημα του ενεργειακού κόστους, έλαβε από τον αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας Στέργιου Πιτσιόρλα η διοίκηση της Ένωσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας (ΕΒΙΚΕΝ).
Η συνάντηση των δυο πλευρών έγινε χθες (20/9) στο πλαίσιο μιας σειράς επαφών με την κυβέρνηση και πρωτοβουλιών που σχεδιάζει η ΕΒΙΚΕΝ με βασικό αιτούμενο την διατήρηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα.
Με άλλα λόγια την παράταση της ισχύος των συμβολαίων προμήθειας ρεύματος που έχει κάθε μια από τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας με τη ΔΕΗ έως και το 2020.
Όπως είναι γνωστό το τελευταίο διάστημα μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της ΔΕΗ και των ενεργοβόρων βιομηχανιών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη των νέων συμβολαίων προμήθειας ρεύματος που θα ισχύσουν μετά το Φεβρουάριο του 2019.
Η ΔΕΗ θέτει θέμα αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των τιμολογίων και μείωσης των εκπτώσεων όγκου, που οδηγούν σε αυξήσεις της τάξης των 10 - 20 ευρώ ανά MWh και οι οποίες μεταφράζονται σε επιβάρυνση του κόστους παραγωγής για το σύνολο των βιομηχανιών χάλυβα, αλουμινίου, τσιμέντου και χαρτιού από 20 έως 40 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οι βιομηχανίες από την πλευρά τους αρνούνται κατ’ αρχήν να υπογράψουν τα συμβόλαια για το 2018 και ζητούν παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος μέχρι και το 2020.

Υπό την απειλή λουκέτου παραγωγικές μονάδες

Το θέμα παρουσιάστηκε αναλυτικά στον κ. Πιτσιόρλα από τον πρόεδρο της  ΕΒΙΚΕΝ Κωνσταντίνο Κουκλέλη, αλλά και από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Λένα Μπέλση,  Ευρυπίδη Δοντά, Αντώνη Κοντολέωντα και Άγγελο Καλογεράκο, οι οποίοι τόνισαν τις αρνητικές επιπτώσεις των κινήσεων της ΔΕΗ που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε κλείσιμο επιχειρήσεων ή γραμμών παραγωγής μεγάλων βιομηχανιών.
Μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση σήμερα που ζητά όλοι να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από τα Μνημόνια να αποδεχθεί το κλείσιμο επιχειρήσεων για 20 εκατ. ευρώ».
Πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των επιχειρημάτων της ΔΕΗ για να επιβάλει αυξήσεις στις ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι η αύξηση του κόστους των ρύπων και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι έχει προειδοποιήσει τη βιομηχανία πως έπρεπε να εμπλακεί προκειμένου να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα.
Από την πλευρά της η βιομηχανία απαντά στα επιχειρήματα αυτά τονίζοντας ότι το κόστος των ρύπων αποτελεί διακριτή χρέωση των τιμολογίων της Υψηλής Τάσης, ζητεί ισότιμη μεταχείριση μεταξύ όλων των κατηγοριών των καταναλωτών, ενώ για το ζήτημα της εξαγοράς των λιγνιτικών μονάδων, η απάντηση είναι προφανής: «Δεν είναι δυνατόν να επιβάλει η ΔΕΗ επιχειρηματικές αποφάσεις που δεν κρίνονται συμφέρουσες, γιατί ενδεχομένως δέχεται διάφορες πιέσεις».
Πάντως ο κ. Πιτσιόρλας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΕΒΙΚΕΝ ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το θέμα σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης