Ενέργεια

Αμετάβλητη η χάραξη της γραμμής υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ στην περιοχή της Γορτυνίας Πελοποννήσου

Αμετάβλητη η χάραξη της γραμμής υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ στην περιοχή της Γορτυνίας Πελοποννήσου

Στη νέα ΑΕΠΟ λαμβάνεται μέριμνα για την έκθεση του κοινού που διαμένει σε κοντινή απόσταση από την εν λόγω γραμμή

Δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω μετατόπισης της όδευσης της γραμμής μεταφοράς υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Δήμητρα στη Γορτυνία Πελοποννήσου, όπως αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης σε απάντησή του σε ερωτήσεις των βουλευτών Κωνσταντίνου Βλάση και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Όπως προστίθεται στην απάντηση, λόγω του έντονου ανάγλυφου της περιοχής, τεχνικοί λόγοι καθιστούν αδύνατη την ακόμη μεγαλύτερη απομάκρυνση της γραμμής μεταφοράς από τον οικισμό.
Το συγκεκριμένο τμήμα της γραμμής μεταφοράς ανήκει στον λεγόμενο «διάδρομο Α» για τη σύνδεση του ΚΥΤ Μεγαλόπολης με την υφιστάμενη γραμμή Αχελώου – Διστόμου στην Αιτωλοακαρνανία.
Ο «διάδρομος Α» αποτελεί ένα από τους δύο «πυλώνες» των έργων επέκτασης του συστήματος υπερυψηλής τάσης στην Πελοπόννησο, ώστε να αρθεί ο κορεσμός του τοπικού δικτύου.
Με την άρση του κορεσμού, θα μπορέσει να λειτουργήσει στην πλήρη ονομαστική της ισχύ (811 MW) η νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη (Μεγαλόπολη V), η οποία συμμετέχει και επίσημα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Αυγούστου, με περιορισμένη ισχύ 500 MW.
Επίσης, η Πελοπόννησος θα μπορεί έτσι να «φιλοξενήσει» περισσότερες μονάδες ανανεώσιμων πηγών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στα ήδη εγκατεστημένα έργα ΑΠΕ ισχύος 1.190 MW, με την ολοκλήρωση της επέκτασης θα μπορούν να προστεθούν επιπλέον έως και 1.100 MW.

Πιο μακριά από τον οικισμό

Όπως προσθέτει στην απάντησή του ο κ. Σταθάκης, το σκέλος του «διαδρόμου Α» που διέρχεται από την κοινότητα Δήμητρα έχει ήδη μετατοπισθεί μακρύτερα από τον οικισμό, καθώς με τον φάκελο τροποποίησης που υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2015 ο ΑΔΜΗΕ στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), 15 πυλώνες μεταφέρθηκαν δυτικότερα του οικισμού.
Έτσι, η απόσταση από τον πλησιέστερο στον οικισμό πυλώνα θα είναι πλέον περίπου 400 μέτρα. 
Με βάση την τροποποίηση, και με δεδομένη την αδυναμία ακόμη μεγαλύτερης απομάκρυνσης των πυλώνων από τον οικισμό, τον Ιούλιο του 2016 εκδόθηκε νέα Απόφαση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το έργο.
Η Απόφαση αυτή αντικατέστησε την περιβαλλοντική αδειοδότηση που είχε λάβει ο ΑΔΜΗΕ για τον «διάδρομο Α» από το 2014, η οποία βασιζόταν στην αρχική χάραξη της γραμμής και την εγκατάσταση των πυλώνων πιο κοντά στον οικισμό.
Όσον αφορά τις επιδράσεις στην υγεία των κατοίκων από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, στην απάντηση του κ. Σταθάκη αναφέρεται πως στην ΑΕΠΟ λαμβάνεται μέριμνα για την έκθεση του κοινού και ορίζεται ρητά ότι ισχύουν οι βασικοί περιορισμοί και οι στάθμες αναφοράς της σύστασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αντίστοιχης εθνικής νομοθεσίας.
Προβλέπεται η υποχρέωση για συνεχείς, συστηματικές μετρήσεις της στάθμης του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου με τη χρήση ειδικών οργάνων, καθώς και για την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης