Ενέργεια

Μητσοτάκης: Στρατηγικός σε ΔΕΗ αφού εξυγιανθεί - Προτεραιότητα η διασύνδεση Αττικής - Κρήτης σε συνεργασία με την ΕΕ

Μητσοτάκης: Στρατηγικός σε ΔΕΗ αφού εξυγιανθεί - Προτεραιότητα η διασύνδεση Αττικής - Κρήτης σε συνεργασία με την ΕΕ

Τις κατευθύνσεις της ενεργειακής του πολιτικής έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση στη ΔΕΗ, λέγοντας πως απαιτείται ένα τολμηρό σχέδιο για την εξυγίανση της ενώ τόνισε την ανάγκη η ΔΕΗ να πρέπει να αναζητήσει και στρατηγικό επενδυτή.
Αναφερόμενος στο θέμα της διασύνδεσης της Κρήτης σημείωσε πως είναι ακόμη μια μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης, διότι από το 2019 και μετά θα τρέχουν πολύ αυστηρά πρόστιμα από την Κομισιόν. Άμεση προτεραιότητά μας είναι η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα να αντιμετωπιστεί σοβαρά από την επόμενη κυβέρνηση.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τα σχετικά ζητήματα ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε:

ΣΥΝΘΙΑ ΣΑΠΙΚΑ (Ε.Ρ.Τ. 3): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Έχω ακούσει και δώσατε και μια συνέντευξη Τύπου στο κόμμα σας για το θέμα, και έχω καταλάβει ότι δίνετε πολύ μεγάλη σημασία στηΔ.Ε.Η. και στα ενεργειακά θέματα. Τα προβλήματα τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί, τόσο λόγω των περιβαλλοντικών οδηγιών, όσο λόγω και των υποχρεώσεων που έχουμε στους πιστωτές. Ταυτόχρονα, τελευταία η Κομισιόν δεν ενέκρινε τη διασύνδεση την ενεργειακή μεταξύ Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας. Εσείς έχετε επεξεργαστεί στο κόμμα σας ένα συγκεκριμένο μοντέλο αναδιάρθρωσης; Και φαντάζομαι ότι σε αυτό το πλαίσιο θα θεωρείτε ότι το κόστος ενέργειας είναι καθοριστικό.

 ΚΥΡΙΑΚΟΣ  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η κατάσταση στην Δ.Ε.Η. σήμερα είναι κρίσιμη. Η επιχείρηση αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα και απαιτείται μια άμεση εφαρμογή ενός τολμηρού σχεδίου εξυγίανσης της επιχείρησης. Ξεκινώντας από τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Δ.Ε.Η., που έχουν ξεπεράσει, αν δεν κάνω λάθος, τα 2,5 δισ. Και βεβαίως η Δ.Ε.Η. θα πρέπει, κάποια στιγμή, να αναζητήσει και στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα βοηθήσει την επιχείρηση με πρόσθετα κεφάλαια, αλλά και με τεχνοκρατικό μάνατζμεντ το οποίο σήμερα είναι απολύτως απαραίτητο. Το ζήτημα της διασύνδεσης είναι μια ακόμα μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης. Να εξηγήσω, με απλά λόγια, ότι είναι απολύτως επιβεβλημένο να διασυνδεθεί η Κρήτη με το κυρίως σύστημα ηλεκτρικής διανομής της ηπειρωτικής Ελλάδος. Όχι μόνο διότι με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να εξάγεται πολύ πιο αποτελεσματικά -είναι ο μόνος τρόπος να εξάγεται το πλεόνασμα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας που μπορεί να παράγει το νησί- αλλά και διότι από το 2019 και μετά θα αρχίσουν να τρέχουν πολύ αυστηρά πρόστιμα, καθώς η ηλεκτροπαραγωγή της Κρήτης σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από μαζούτ. Και αυτό είναι κάτι το οποίο η Κομισιόν δεν το επιτρέπει.

Έχουμε επεξεργαστεί μια σειρά από σχέδια για τον καλύτερο τρόπο δρομολόγησης του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αποτελεί άμεση πολιτική προτεραιότητα για μας και ήδη είχα την ευκαιρία να θίξω την κρισιμότητα του ζητήματος για την επόμενη, ελπίζω, κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Επίτροπο Βεστάγκερ. Δεν είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για το ζήτημα αυτό, αλλά θέλω να καταδείξω, με κάθε τρόπο, ότι η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι έργο απόλυτης προτεραιότητας για τη ΝΔ.

O κ. Μητσοτάκης πολύ σωστά ενέφερε ότι η κατάσταση της ΔΕΗ είναι κρίμη κα απαιτείται σχέδιο εξυγίανσης. Με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα πώλησης των λιγνιτικών μονάδων θα είναι πολύ περιορισμένα το ερώτημα που μπαίνει είναι τι θα κάνει η ΔΕΗ.Κάτα πρώτον με την αξιοποίηση άλλων assets και κατά δεύτερον με τα τιμολόγια.Επίσης αν θα ληθφεί υπόψη το σχέδιο της McKinsey.

Όσον αφορα την διασύνδεση Αττικής - Κρήτης το κρίσιμο ζήτημα είναι αν θα υλοποιηθεί ως PCI ή Εθνικό Έργο, στοιχείο που θα κριθεί μέχρι το τέλος του 2018.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης