Ενέργεια

Οι εξαγωγές ακυρώνουν το σκοπό εφαρμογής των ΝΟMΕ – Εκτός Ελλάδας το 33% της ενέργειας της προτελευταίας δημοπρασίας

Οι εξαγωγές ακυρώνουν το σκοπό εφαρμογής των ΝΟMΕ – Εκτός Ελλάδας το 33% της ενέργειας της προτελευταίας δημοπρασίας

Traders προμηθεύονται στην δευτερογενή αγορά ποσότητες που εξάγουν σε συμφέρουσες τιμές σύμφωνα με την ΡΑΕ

Το 33% των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που διατέθηκε μέσω της δημοπρασίας ΝΟΜΕ του Απριλίου του 2018 κατέληξε σε εξαγωγές, αφού μεταπωλήθηκε στη δευτερογενή αγορά.
Το στοιχείο αυτό που προκύπτει από την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του μέτρου των ΝΟΜΕ που διενεργεί η ΡΑΕ, καταδεικνύει αυτό που όλη η αγορά συζητά, δηλαδή ότι τα ΝΟΜΕ τελικώς δεν πέτυχαν το στόχο για τον οποίο σχεδιάστηκαν.     
Είναι ενδεικτικό ότι η ΡΑΕ διαπιστώνει σημαντική αύξηση της κινητικότητας στη δευτερογενή αγορά προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχονται από δημοπρασίες ΝΟΜΕ, τα οποία προμηθεύονται traders και τα εξάγουν, με αποτέλεσμα στην εγχώρια αγορά το μερίδιο της ΔΕΗ να παραμένει υψηλό - κοντά στο 80% - και ο ανταγωνισμός να είναι μάλλον υποτονικός.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η ΡΑΕ σε ειδική εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στη δευτερογενή αγορά κατέληξε το 2% των ποσοτήτων της πρώτης δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016.
Από τα 145 MW που πωλήθηκαν στην δεύτερη δημοπρασία του Ιανουαρίου του 2017, το 12% μεταπωλήθηκε στη δευτερογενή αγορά, ενώ και τα 145 MW της τρίτης δημοπρασίας του Απριλίου του 2017 κατέληξαν στην εσωτερική αγορά.
Ωστόσο από τα μόλις 145 MW της τέταρτης δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 το 19% διατέθηκε στην δευτερογενή αγορά.
Από τις δυο μεγάλες δημοπρασίες που πραγματοποιηθήκαν τον Οκτώβριο του 2017 (718 MW) και το Φεβρουάριο του 2018 (400 MW) το 8% κατευθύνθηκε στο εξωτερικό μέσω της δευτερογενούς αγοράς ενώ το αποκορύφωμα των εξαγωγών σημειώθηκε στα προϊόντα της προτελευταίας δημοπρασίας δηλαδή αυτής που έγινε τον Απρίλιο του 2018.
Από τα 400 MW που διατέθηκαν σε αυτή, το 33% μεταπωλήθηκε μέσω της δευτερογενούς αγοράς και κατευθύνθηκε σε εξαγωγές.

Τα μέτρα περιόρισαν τις εξαγωγές

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση των πωλήσεων στην δευτερογενή αγορά που σημειώθηκε για τα προϊόντα των δημοπρασιών του Οκτωβρίου 2017 και του Φεβρουαρίου 2018 οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν ληφθεί μέτρα περιορισμού των εξαγωγών, τα οποία όμως στη συνέχεια ατόνησαν με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να εκτιναχθούν.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις στη δευτερογενή αγορά έγιναν όλες σε τιμές υψηλότερες από την τιμή κατακύρωσης στη δημοπρασία ΝΟΜΕ.
Η ΡΑΕ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δυναμιτίζει σε σημαντικό βαθμό την προσπάθεια μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά, κάλεσε σε ακρόαση στις 4 Σεπτεμβρίου τέσσερις εταιρίες προμήθειας για το συγκεκριμένο θέμα χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχει ανακοινώσει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.  
Πάντως ο κ. Βασίλης Ζούβιας, στέλεχος της ΡΑΕ, μιλώντας στην εσπερίδα της Αρχής για το συγκεκριμένο θέμα, ανέφερε ότι δυο χρόνια πλέον από την εισαγωγή του μηχανισμού πώλησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας μέσω δημοπρασιών, ο αντίκτυπος από την εισαγωγή του συγκεκριμένου ρυθμιστικού μέτρου στην αγορά συνεχίζει να είναι σημαντικός.
Και αυτό γιατί παρά τις όποιες αδυναμίες, ενισχύει τον ανταγωνισμό στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέρει ένα πολύτιμο εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου έναντι των διακυμάνσεων στην ΟΤΣ και ταυτόχρονα δημιουργεί για πρώτη φορά ένα πεδίο στο οποίο οι εναλλακτικοί προμηθευτές μπορούν να αναπτύξουν στρατηγικές για την περαιτέρω διείσδυσή τους στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης