Ενέργεια

Πόκερ για γερά νεύρα μεταξύ ΔΕΗ και ΕΒΙΚΕΝ για τα νέα αυξημένα τιμολόγια

Πόκερ για γερά νεύρα μεταξύ ΔΕΗ και ΕΒΙΚΕΝ για τα νέα αυξημένα τιμολόγια

Παράταση των σημερινών τιμολογίων μέχρι το 2020 ζητά η βιομηχανία - Παναγιωτάκης: Δεν μπορώ να συνεχίσω τις τρέχουσες εκπτώσεις, πάρτε μονάδες

Ανοιχτό πόλεμο μεταξύ της ΔΕΗ και της ενεργοβόρου βιομηχανίας πυροδοτούν οι δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη στη Θεσσαλονίκη, περί επιθετικής τακτικής εκ μέρους της βιομηχανίας κατά της ΔΕΗ.
Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στην οποία ο κ. Παναγιωτάκης επιδιώκει την εμπλοκή των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας, αλλά και τα τιμολόγια ρεύματος της υψηλής τάσης, είναι τα δυο αλληλοεξαρτώμενα θέματα που βρίσκονται πίσω από την ανοιχτή πλέον κόντρα, η οποία αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς η Ένωση των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ) είναι αποφασισμένη και πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε καταγγελίες προς τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές σε βάρος της ΔΕΗ.
Ο κ. Παναγιωτάκης από το βήμα της ΔΕΘ αναφερόμενος στη βιομηχανία, μίλησε για κατηγορίες καταναλωτών με τις οποίες η ΔΕΗ είναι δεσμευμένη και αγοράζουν ρεύμα σε «προνομιακές τιμές», πράγμα που όπως υπονόησε δεν μπορεί να συνεχιστεί μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων αφού αποτελεί πρόβλημα για τη ΔΕΗ, η οποία θα πρέπει να το διαχειριστεί.
Μάλιστα απευθύνθηκε «στους φίλους και αγαπητούς πελάτες της ΔΕΗ, τους μεγάλους καταναλωτές της υψηλής τάσης» τους οποίους όπως είπε είχε προειδοποιήσει εδώ και δυο χρόνια «ότι δε μπορεί ν’ αντιμετωπίζουν την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με τους όρους και τον τρόπο που την αντιμετώπιζαν τα προηγούμενα χρόνια και πρέπει να εμπλακούν και οι ίδιοι μέσα στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε σε «επιθετική τακτική» που έχουν υιοθετήσει κάποιοι από αυτούς, τακτική που την χαρακτήρισε «λάθος και αδιέξοδη».
Μάλιστα σημείωσε ότι δεν είναι η ΔΕΗ που δεν θέλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο να τους δώσει όσο το δυνατό φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιος είναι αυτός που δεν θέλει φθηνό ρεύμα για τη βιομηχανία.
Πάντως ο κ. Παναγιωτάκης κατέληξε σημειώνοντας: «Δεν κουράζομαι να τους το επαναλαμβάνω. Δεν ξέρω πού αποσκοπεί αυτή η πίεση που ασκούν. Ίσως προσβλέπουν στο ότι είναι προεκλογική περίοδος και μπορούν να πιέσουν την κυβέρνηση και ν’ αποσπάσουν υποσχέσεις από την αντιπολίτευση. Όμως θα είναι χωρίς αντίκρισμα».

Μείωση εκπτώσεων, αύξηση τιμολογίων

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Παναγιωτάκη έγιναν σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύσουν μετά τον Φεβρουάριο του 2019.
Στις διαπραγματεύσεις αυτές σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ θέτει θέμα αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των τιμολογίων και μείωσης των εκπτώσεων όγκου, που οδηγούν σε αυξήσεις της τάξης των 10 - 20 ευρώ ανά MWh, οι οποίες μεταφράζονται σε επιβάρυνση του κόστους παραγωγής για το σύνολο των βιομηχανιών χάλυβα, αλουμινίου, τσιμέντου και χαρτιού, από 20 έως 40 εκατ. ευρώ ετησίως. 
Τα επιχειρήματα της ΔΕΗ για να επιβάλει τις αυξήσεις αυτές είναι από τη μια πλευρά η πώληση των λιγνιτικών μονάδων που θα μειώσει το μερίδιο της στην παραγωγή ρεύματος και άρα θα πρέπει να αγοράζει από την χονδρική για να πουλάει στις βιομηχανίες, και η αύξηση του κόστους των ρύπων.
Η διελκυστίνδα είναι σε εξέλιξη, με τη βιομηχανία να υποστηρίζει κατ’ αρχήν ότι το κόστος των ρύπων αποτελεί διακριτή χρέωση των τιμολογίων, η οποία μετακυλύεται στο σύνολο της, στους πελάτες Υψηλής Τάσης από τη ΔΕΗ, κάτι που δεν συμβαίνει με τους πελάτες της στη Μέση Τάση.
Όσο δε για το ζήτημα της εξαγοράς των λιγνιτικών μονάδων, για την οποία ο κ. Παναγιωτάκης υποστηρίζει ότι έχει προειδοποιήσει τη βιομηχανία πως έπρεπε να εμπλακεί προκειμένου να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα, η απάντηση των επιχειρήσεων είναι προφανής: Δεν είναι δυνατόν να επιβάλει η ΔΕΗ επιχειρηματικές αποφάσεις που δεν κρίνονται συμφέρουσες.

Είναι προφανές ότι η ΔΕΗ μετακυλύει το μπαλάκι της αύξησης του κόστους των ρύπων στις βιομηχανίες, υποδεικνύοντας τους παράλληλα, ότι η λύση είναι να μπουν στον διαγωνισμό των λιγνιτικών για τις οποίες όμως η βιομηχανία δεν δείχνει να ενδιαφέρεται.

Έτσι ξεκινά μια πιεστική διαπραγμάτευση όπου προς το παρόν δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα.

Καταγγελείς από την ΕΒΙΚΕΝ 

Όλα αυτά το προηγούμενο διάστημα συνέβαιναν πίσω από κλειστές πόρτες όμως η προχθεσινή δημόσια τοποθέτηση του κ. Παναγιωτάκη φαίνεται ότι πυροδοτεί έναν ανοικτό πόλεμο, με την ΕΒΙΚΕΝ να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε καταγγελίες κατ’ αρχήν προς τη ΡΑΕ αλλά και προς τις ευρωπαϊκές αρχές.

Καταγγελίες που θα αφορούν μεταξύ άλλων τα τιμολόγια της Μέσης Τάσης που σε αρκετές περιπτώσεις είναι ίδια με αυτά της Υψηλής Τάσης, ζητώντας μάλιστα να γίνει συγκριτικός έλεγχος για να διαπιστωθεί η διακριτική μεταχείριση.

Η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ είναι χαρακτηριστική και εάν οι καταγγελίες προχωρήσουν ενδέχεται να κινδυνεύσει με πρόστιμα για κρατικές ενισχύσεις από το 2016.
Στην κατεύθυνση αυτή όλη η βιομηχανία εμφανίζεται ενωμένη και αποφασισμένη να προχωρήσει, ενώ υπενθυμίζει στον κ. Παναγιωτάκη ότι είναι ο κλάδος της οικονομίας που τα τελευταία δυο χρόνια αύξησε τις εξαγωγές, διπλασίασε τις θέσεις εργασίας του και συνεχίζει να επενδύει.
Όσο δε για το κόστος, που όπως υποστηρίζει ο κ. Παναγιωτάκης θα έχει η ΔΕΗ εάν διατηρήσει για δυο ακόμη χρόνια τα υφιστάμενα τιμολόγια ρεύματος της βιομηχανίας (αυτό είναι το αίτημα των επιχειρήσεων), η βιομηχανία υπενθυμίζει ότι η ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια έχει αποδεχθεί τη χρέωση ΠΧΕΦΕΛ που της κοστίζει περίπου 300 εκατ. ευρώ, αλλά και τα ΝΟΜΕ που την επιβάρυναν με 100 εκατ. ευρώ ετησίως χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για το άνοιγμα της αγοράς. 
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η βιομηχανία αναμένει την τοποθέτηση της ΡΑΕ και της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις των κινήσεων της ΔΕΗ που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και κλείσιμο κάποιων χαλυβουργιών ή γραμμών παραγωγής τσιμέντου.

Προκύπτει λοιπόν ένα επικίνδυνο αδιέξοδο που μεταβάλλει το φλερτ ΔΕΗ και βιομηχανίας που τόσο ζεστά ξεκίνησε την χρονιά που διανύουμε και είχε διαφανεί στην Γ.Σ. του ΣΕΒ, σε μια κόντρα που στο βάθος δεν έχει λυση και θα βγουν όλοι χαμένοι.

Το ζήτημα δεν μπορεί να αφορά μόνο τον πρόεδρο της ΔΕΗ, ο οποίος κοιτά τα συμφέροντα της επιχείρησής του, αλλά τον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό.

Μετά τις εντυπωσιακές παρουσίες των Αμερικανών στην ΔΕΘ και τις εξαγγελίες για τις ισχυρές επενδυτικές προοπτικές στον κλάδο, η κυβέρνηση οφείλει να προσγειωθεί και να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα που έχει πολλές πλευρές.

Από την πλευρά της βιομηχανίας ο χρόνος θα δείξει αν είναι συντονισμένη και ενωμένη, όπως πρέπει κατά την γνώμη μας να είναι, απέναντι στο κρίσιμο ζήτημα που έχει να κάνει με τη μακροχρόνια λύση της ανταγωνιστικής τιμής ρεύματος, που απασχολεί όλο τον κλάδο υψηλής τάσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης