Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενέργεια: Ποιούς θα χρηματοδοτήσουν η Εθνική Τράπεζα και η EBRD

Ενέργεια: Ποιούς θα χρηματοδοτήσουν η Εθνική Τράπεζα και η EBRD

Στήριξη των ενεργειακών επενδύσεων

Στα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις προϋποθέσεις που πρέπει να καλύπτουν οι επιχειρήσεις και τα έργα από τον ενεργειακό κλάδο αναφέρθηκαν εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, EBRD, μιλώντας την Παρασκευή  7/9/2018 στο Southeast Europe Energy Forum στη Θεσσαλονίκη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, αναφέρθηκε στις προοπτικές μετά την έξοδο από το μνημόνιο σημειώνοντας ότι «έχουμε προβλήματα με τα αποθέματα του κεφαλαίου.
Ελπίζουμε ότι οι επενδύσεις θα βοηθήσουν να αναπληρώσουμε τα αποθέματα αυτά. Το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό και αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Μια βασική πρόκληση είναι να μειώσουμε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν αρκετοί μοχλοί.
Η εξάρτηση από το λιγνίτη και το πετρέλαιο με τις αυξήσεις που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια θα αυξήσουν το κόστος. Ως προς τα κίνητρα, πρώτα έχουμε τις ΑΠΕ.
Οι τεχνολογικές αλλαγές έχουν καταστήσει τις ΑΠΕ πολύ πιο ανταγωνιστικές όσον αφορά στο κόστος σε σχέση με άλλες πιο παραδοσιακές πηγές ενέργειας όπως είναι το πετρέλαιο και ο λιγνίτης.
 Δεύτερον, υπάρχει η δέσμευση της Ευρώπης προς ένα ενοποιημένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ. Εάν έχουμε συνδέσεις μπορούμε να εισάγουμε φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Έχουμε πολύ σημαντικά έργα και εδώ μπορώ να μιλήσω για το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι τράπεζες.
Η Εθνική Τράπεζα ενισχύει οικονομικά την ενέργεια, χρηματοδοτούμε το 30% έργων για ενέργεια ύψους περίπου 2 δις ευρώ.
Έχουμε τεχνική γνώση, έχουμε κάθε πρόθεση να συμμετάσχουμε σε αυτά τα έργα».
Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις χρηματοδότησης έργων στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Αντώνης Μπαρτζώκας, αναπληρωτής διευθυντής της EBRD σημείωσε ότι «οι επενδύσεις έχουν να κάνουν με την κατανομή κεφαλαίων και αυτά είναι πάντα περιορισμένα.
Η πρώτη προτεραιότητα όταν μιλούμε για επενδύσεις στην ενέργεια έχει να κάνει με την περιφερειακή ολοκλήρωση όμως υπάρχουν πολλά εμπόδια για να επιτευχθεί αυτό στη ΝΑ Ευρώπη. Άλλες προτεραιότητες είναι το φυσικό αέριο και φυσικά η καινοτομία.
Σημαντικά στοιχεία είναι η ενεργειακή επάρκεια, η ενεργειακή απόδοση, η καινοτομία και τα τραπεζικά προϊόντα. Οι επενδύσεις στην ενέργεια σχετίζονται με το μέγεθος της αγοράς και με το κόστος κεφαλαίου και αυτό πρέπει να το έχουμε πάντα κατά νου».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης