Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παρεμβάσεις για την μείωση του ενεργειακού κόστους των νοσοκομείων στη Λάρισα

Παρεμβάσεις για την μείωση του ενεργειακού κόστους των νοσοκομείων στη Λάρισα

Με τις παρεμβάσεις στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας 47% κατ' έτος

To σχέδιο παρεμβάσεων στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας για την εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικών πόρων, παρουσίασε ο διοικητής των νοσοκομείων Παναγιώτης Νάνος.
Σύμφωνα με τον διοικητή, το σχέδιο παρεμβάσεων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, περιλαμβάνει την εγκατάσταση μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης, την εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ψύξης από την ηλιακή ενέργεια, την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων και φωτιστικών με αντίστοιχα νέας τεχνολογίας LED και την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης της ενεργειακής συμπεριφοράς του νοσοκομείου (Building Energy Management System).
Ο κ. Νάνος υποστήριξε μεταξύ άλλων, πως με τις παρεμβάσεις στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας 47% κατ' έτος. Επίσης, τόνισε πως η υλοποίηση του σχεδίου δράσης θα αναβαθμίσει την ενεργειακή κατηγορία του νοσοκομείου από την Δ' κατηγορία που είναι σήμερα, στην Β' ενεργειακή κατηγορία σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.
Oπροϋπολογισμός για την ενεργειακή αναβάθμιση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας, ανέρχεται σύμφωνα με τον κ. Νάνο σε 4 εκατ. ευρώ, και το αίτημα θα υποβληθεί για χρηματοδότηση την ερχόμενη εβδομάδα, σε ειδικό για νοσοκομειακές μονάδες πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Αντίστοιχα ο κ. Νάνος περιγράφοντας το σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση του γενικού νοσοκομείου της Λάρισας υποστήριξε ότι οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
α) επεμβάσεις τόσο στο κέλυφος του κτιρίου σε δύο επίπεδα, με τοποθέτηση θερμομόνωσης σε όλη την επιφάνεια του κτιρίου και αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων με σύγχρονα και με διπλά τζάμια
β) αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων από τύπου φθορισμού με τύπου LED ίδιου τύπου, ώστε να μην απαιτηθεί η αντικατάσταση ολόκληρου του φωτιστικού όπου είναι τεχνικά εφικτό
γ) εγκατάσταση ενός συστήματος για την άμεση εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας σε συνδυασμό με μια αντλία θερμότητας υψηλής απόδοσης με συστοιχίες ηλιακών συλλεκτών συνολικής επιφάνειας 168,00 τ.μ. επιλεκτικού τύπου, δεξαμενές αποθήκευσης νερού 3000 λίτρων το καθένα που θα εξασφαλίζουν ζεστό νερό
δ) αντικατάσταση κλιματιστικών με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης Α+.
Σημειώνεται πως το κόστος της προτεινόμενης επένδυσης στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας ανέρχεται στα 2,7 εκατομμύρια ευρώ, οδηγεί από την ενεργειακή κλάση Ε στην Β και θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο ενεργειακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το οποίο θα διαθέτει 20 εκατ. ευρώ για τα δημόσια κτίρια.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης