Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε ακρόαση σήμερα (4/9) από τη ΡΑΕ τέσσερις εναλλακτικοί πάροχοι για τις εξαγωγές ρεύματος των ΝΟΜΕ

Σε ακρόαση σήμερα (4/9) από τη ΡΑΕ τέσσερις εναλλακτικοί πάροχοι για τις εξαγωγές ρεύματος των ΝΟΜΕ

Οι αθρόες εξαγωγές θεωρούνται ως η βασικότερη αιτία που οι τιμές στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Ενώπιον της Ρυθμιστικής Ενέργειας θα βρεθούν σήμερα (4/9) οι εκπρόσωποι τεσσάρων προμηθευτών ρεύματος, ώστε να δώσουν εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που απέκτησαν μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Όπως έγραφε το World Energy News στις 7 Ιουνίου, οι εν λόγω εταιρείες είχαν μπει στο «μικροσκόπιο» της Αρχής ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, καθώς μεγάλο μέρος αυτών των ποσοτήτων το εξήγαγαν ως trader ή το μεταπώλησαν σε άλλους προμηθευτές στη δευτερογενή αγορά.
Σε πρώτη φάση, η ΡΑΕ έχει καλέσει τους εν λόγω προμηθευτές να παράσχουν εξηγήσεις, προσκομίζοντας στοιχεία τα οποία να υποδεικνύουν συνάφεια των ποσοτήτων που εξασφάλισαν, με τα σχέδιά τους για περαιτέρω αύξηση της «παρουσίας» τους στην εγχώρια αγορά.
Στοιχεία τα οποία, όπως δείχνουν οι κλήσεις σε ακροάσεις, δεν φαίνεται να έπεισαν την Αρχή.
Η έλλειψη συσχέτισης μεταξύ των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν προμηθευτεί και των πελατών που εκπροσωπούν ή σχεδιάζουν να προσελκύσουν οι εν λόγω εταιρείες, σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος από την ηλεκτρική ενέργεια των δημοπρασιών δεν διοχετεύθηκε στη λιανική αγορά, καλύπτοντας τις ανάγκες εγχώριων καταναλωτών.
Κάτι που αντιβαίνει τον λόγο για τον οποίο θεσπίσθηκαν οι δημοπρασίες, δηλαδή να αποκτήσουν οι εγχώριοι εναλλακτικοί πάροχοι πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν ανταγωνιστικά τιμολόγια και έτσι να διευρυνθεί το άνοιγμα της αγοράς.

Σχέση εξαγωγών και ανόδου τιμών

Επίσης, οι αθρόες εξαγωγές έχουν στοχοποιηθεί από πολλούς εναλλακτικούς παρόχους, αλλά και τη ΔΕΗ, ως η βασικότερη αιτία για την οποία οι τιμές στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Ενδεικτικό είναι πως, στην τελευταία δημοπρασία του περασμένου Ιουλίου, σημειώθηκε ιστορικό υψηλό με τη διαδικασία να «κλείνει» στα 48,8 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα), δηλαδή τη μεγαλύτερη τιμή που έχει καταγραφεί από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου.
Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2017 τέθηκε για πρώτη φορά ένα έμμεσο πλαφόν στις ποσότητες ρεύματος από τις δημοπρασίες που μπορούν να εξαχθούν, το οποίο ωστόσο αντικαταστάθηκε τον επόμενο Ιανουάριο με ένα μηχανισμό ελέγχου την ποσοτήτων που αποκτά κάθε πάροχος με τη διείσδυσή του στην αγορά, με βάση τις δηλώσεις φορτίου που υποβάλλει.
Αν και από πολλούς ανθρώπους της αγοράς ο εν λόγω μηχανισμός κρίνεται λιγότερο αποτελεσματικός από την ύπαρξη ενός αυστηρού ορίου εξαγωγών, σε κάθε περίπτωση οι έρευνες της ΡΑΕ δείχνουν πως η Αρχή παρακολουθεί στενά τις εταιρείες.
Την ίδια στιγμή, η βλάβη στη διασύνδεση με την Ιταλία έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους προμηθευτές που διαθέτουν ποσότητες από τις δημοπρασίες και σχεδίαζαν να τις εξαγάγουν στη γειτονική χώρα.
Ο λόγος είναι πως οι τιμές στις βαλκανικές χώρες είναι χαμηλότερες από αυτές με τις οποίες αποκτήθηκαν οι εν λόγω ποσότητες μέσω των ΝΟΜΕ.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι τιμές διαμορφώνονται στα 30 ευρώ ανά Mwh/h στην Ουγγαρία, η οποία καθορίζει εν πολλοίς τις τιμές στις χώρες βόρεια της Ελλάδας, με τις οποίες το ελληνικό σύστημα είναι διασυνδεδεμένο μέσω της Βουλγαρίας.
Έτσι έως ότου αποκατασταθεί η βλάβη στην υποβρύχια διασύνδεση με την Ιταλία (κάτι που σε ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει πως δεν μπορεί να προβλέψει), οι ποσότητες αυτές ουσιαστικά «έχουν μείνει στα χέρια» των εταιρειών που τις προμηθεύτηκαν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης