Ενέργεια

Τέλος εποχής για τους λαμπτήρες πυρακτώσεως – Σε ισχύ η απαγόρευση πώλησής τους στην ΕΕ

Τέλος εποχής για τους λαμπτήρες πυρακτώσεως – Σε ισχύ η απαγόρευση πώλησής τους στην ΕΕ

Η αντικατάστασή τους με λάμπες LED εκτιμάται πως μπορεί να εξασφαλίσει εξοικονόμηση της τάξεως των 124 ευρώ το χρόνο σε έναν καταναλωτή

Τέθηκε σε εφαρμογή από το περασμένο Σάββατο, 1η Σεπτεμβρίου 2018, η απαγόρευση της ΕΕ για τους λαμπτήρες αλογόνου, που στην πράξη σημαίνει ότι πλέον σταματά η πώληση των κλασικών λαμπτήρων πυρακτώσεως, ενώ για τις λάμπες αλογόνου επιτρέπεται η πώληση μόνον από τα υφιστάμενα αποθέματα, τα οποία πια δεν θα μπορούν να ανατροφοδοτηθούν. 
Η απαγόρευση αφορά στους στάνταρ λαμπτήρες αλογόνου.
Δεν αφορά ειδικούς τύπους λαμπτήρων όπως τα ιδιαίτερα δημοφιλή σποτλάιτς και τις λάμπες στα φωτιστικά γραφείου και τους προβολείς.
Η σχετική απαγόρευση της ΕΕ είχε ανακοινωθεί από το 2009 και επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή πριν από δύο χρόνια, όμως αναβλήθηκε για φέτος προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στους καταναλωτές να εξοικειωθούν με τις λάμπες LED.
Oι λάμπες LED καταναλώνουν πέντε φορές λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες αλογόνου και η γενικευμένη χρήση τους θεωρείται ότι μπορεί να μειώσει κατά 15 εκατ. τόνους τις εκπομπές CO 2 μέσα σε ένα χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Πορτογαλία.
Εταιρίες όπως η Philips εκτιμούν ότι ένας καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει ως και 124 ευρώ το χρόνο από τη χρήση LED, καθώς πέρα από τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας οι λάμπες LED έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις λάμπες αλογόνου.
Οι λάμπες αλογόνου έχουν διάρκεια ζωής δύο χρόνια και οι λάμπες LED 15 - 20 χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης