Ενέργεια

Στην Αθήνα εκπρόσωποι του Elia για την διασύνδεση Αττικής με Κρήτη - Παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο από Βρυξέλλες για την ανάθεση

Στην Αθήνα εκπρόσωποι του Elia για την διασύνδεση Αττικής  με Κρήτη - Παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο από Βρυξέλλες για την ανάθεση

Η Κομισιόν θεωρεί δεδομένο πως έχει ανατραπεί η διορία που είχε δοθεί στη ΡΑΕ για την ανάθεση του έργου έως τις 12 Σεπτεμβρίου και μεταθέτει την προθεσμία για το Δεκέμβριο, αν στο μεταξύ δεν έχουν τελεσφορήσει οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης

«Πυρετός» διαβουλεύσεων αναμένεται τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο διαμόρφωσης του κατάλληλου σχήματος που θα αναλάβει την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Αττική.
Έτσι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ΑΔΜΗΕ, ήδη σήμερα (3/9) το πρωί θα βρεθεί στην Αθήνα υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Elia, διαχειριστή του βελγικού συστήματος μεταφοράς, η οποία θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Έλληνα διαχειριστή.
Η Κομισιόν έχει αναθέσει στον Elia αρμοδιότητες τεχνικού συμβούλου, με σκοπό να διερευνήσει ζητήματα που άπτονται των τεχνικών παραμέτρων της διασύνδεσης, αλλά και ρόλο διαμεσολαβητή στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την υλοποίηση του έργου.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews, τις επόμενες ημέρες τα υψηλόβαθμα στελέχη της βελγικής εταιρείας θα συναντηθούν στην Αθήνα και με εκπροσώπους της κοινοπραξίας του Euroasia Interconnector.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κύκλος επαφών της κοινοπραξίας δεν ολοκληρώνεται με τις διαβουλεύσεις με τον Elia.
Κι αυτό γιατί το αμέσως προσεχές διάστημα είναι προγραμματισμένες συναντήσεις της για τη «μεγάλη διασύνδεση» τόσο με την Κομισιόν, όσο και με τον Οργανισμό Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER).

Μέχρι το Δεκέμβριο η ανάθεση του έργου

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες που φθάνουν από τις Βρυξέλλες θέλουν την Κομισιόν να θεωρεί δεδομένο πως έχει ανατραπεί η διορία που είχε δοθεί στη ΡΑΕ για την ανάθεση του έργου έως τις 12 Σεπτεμβρίου και να αναγνωρίζει στην Αρχή δικαίωμα ανάθεσης τον Δεκέμβριο και μόνο αν στο μεταξύ δεν έχουν τελεσφορήσει οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.
Η Κομισιόν στοιχειοθετεί την άποψή της κατ’ αρχάς βάσει του γεγονότος ότι πλέον έχει δοθεί παράταση έως το τέλος του χρόνου στην κοινοπραξία του Euroasia Interconnector για την ωρίμανση του project διασύνδεσης των ηλεκτρικών συστημάτων Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που εκείνη προωθεί και το οποίο είναι ενταγμένο στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).
Υπενθυμίζεται πως μία από τις βασικές αιτίες για τη διορία του Σεπτεμβρίου, που δόθηκε στη ΡΑΕ κατά τη συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων μερών στην Αθήνα στα μέσα Ιουλίου, ήταν ο χαρακτηρισμός σε διετή καθυστέρηση του έργου διασύνδεσης των τριών ηλεκτρικών συστημάτων.
Στην πορεία, ωστόσο, η παράταση που δόθηκε στον Euroasia έως το τέλος της χρονιάς για να «τρέξει» το project, είναι αυτονόητο σύμφωνα με την Κομισιόν πως μεταφέρει και αυτή την προθεσμία στον Δεκέμβριο.

Ακόμη όμως πιο σημαντικό είναι πως οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί φορείς έχουν ξεκαθαρίσει ότι η ανάθεση της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική ως εθνικού έργου σημαίνει και το τέλος του διασυνοριακού έργου, το οποίο μάλιστα ως PCI απολαμβάνει διάφορα οφέλη, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι είναι υποχρέωση των χωρών να διευκολύνουν την υλοποίησή του, ακόμη και αναφορικά με τον χρόνο των αδειοδοτήσεων.
Επομένως, τυχόν σπουδή στην ανάθεση του καλωδίου Κρήτη - Αττική θα σήμαινε και βιασύνη να θυσιαστεί όχι μόνο η προοπτική ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών, αλλά και τα οφέλη που θα είχε η «μεγάλη διασύνδεση» ως τμήμα του ευρύτερου project.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης