Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε συναγερμό ΥΠΕΝ και ΔΕΗ για την ευρωμεταρρύθμιση των μηχανισμών επάρκειας ισχύος – Οι κίνδυνοι για την εξέλιξη του διαγωνισμού των λιγνιτικών

Σε συναγερμό ΥΠΕΝ και ΔΕΗ για την ευρωμεταρρύθμιση των μηχανισμών επάρκειας ισχύος – Οι κίνδυνοι για την εξέλιξη του διαγωνισμού των λιγνιτικών

Οι αλλαγές οδηγούν σε εξαίρεση από τη δυνατότητα συμμετοχής στους μηχανισμούς επάρκειας ισχύος τους λιγνιτικούς σταθμούς, αλλά και τις μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο

Η αναμόρφωση των μηχανισμών επάρκειας ισχύος που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της πολιτικής της για την απανθρακοποίηση του ηλεκτρικού τομέα, απειλεί τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των νέων μηχανισμών αφού οι περισσότερες από αυτές δεν θα καλύπτουν τις αυστηρές προδιαγραφές που προωθούνται.
Και τούτο την ώρα που η ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας διεκδικούν τα λεγόμενα «λιγνιτικά ΑΔΙ» σε μια προσπάθεια στήριξης των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η μεταρρύθμιση των μηχανισμών επάρκειας ισχύος που προωθεί η Κομισιόν, εξαιρεί από τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτούς τις μονάδες που εκπέμπουν περισσότερο από 550 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα.
Το μέτρο, αν τελικά υιοθετηθεί, θα θέσει εκτός μηχανισμών τις ανθρακικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού, καθώς και αρκετές από τις παλαιότερες μονάδες φυσικού αερίου στην ΕΕ.
Οι λεπτομέρειες για τη μεταρρύθμιση της αγοράς επάρκειας ισχύος βρίσκονται ακόμα υπό συζήτηση στην ΕΕ, με την τελική συμφωνία να αναμένεται προς το τέλος του χρόνου, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Επενδυτική αβεβαιότητα

Με βάση το πλαίσιο που συζητείται σήμερα, ακόμα και αν δεν απαγορευτούν οι αποζημιώσεις επάρκειας ισχύος για τις μονάδες αυτές, τα χορηγούμενα ποσά θα μειώνονται σταδιακά από το 2025 και μετά και ενδεχομένως να τερματιστούν το 2030.
Με την πολιτική αυτή η ΕΕ επιδιώκει την πλήρη απόσυρση των ανθρακικών μονάδων, γεγονός που προκαλεί μεγάλη επενδυτική αβεβαιότητα, καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν οι μηχανισμοί στήριξης, ανεξαρτήτως του ποια μορφή θα έχουν, θα συνεχίσουν να ισχύουν μετά το 2030. 
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του project Ostroleka C της Πολωνίας που χαρακτηρίζεται και ως τελευταίος ανθρακικός σταθμός της χώρας. Σύμφωνα με μελέτη του Carbon Tracker, οι επενδυτές του έργου αυτού ενδέχεται να χάσουν περί το 1,7 δισ. ευρώ σε λίγα χρόνια, καθώς η απουσία των μηχανισμών επάρκειας για τις ανθρακικές μονάδες εκτιμάται ότι θα καταστήσει τον σταθμό ζημιογόνο.
Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η Πολωνία έχει προβάλει το συγκεκριμένο έργο ως απολύτως απαραίτητο για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και ως αναγκαίο στήριγμα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, που θα αντικαταστήσουν εν μέρει διάφορα παλαιά ανθρακικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, τα οποία θα πρέπει να αποσυρθούν  το 2020.

Αγωνία για τα ΑΔΙ στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, όπως είναι γνωστό το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας πρόσφατα ξεκίνησε τη διαβούλευση με την ΕΕ για έναν μηχανισμό επάρκειας ισχύος που θα περιλαμβάνει και τις λιγνιτικές μονάδες.
Πρόκειται για αίτημα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος θεωρεί ότι τα «λιγνιτικά ΑΔΙ» είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να καταστούν οι μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας ελκυστικές για τους υποψήφιους επενδυτές.
Επί του παρόντος παραμένει άγνωστη η ανταπόκριση των Βρυξελλών στο ελληνικό αίτημα για τα «λιγνιτικά ΑΔΙ», γεγονός που προβληματίζει εν όψει της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τις υπό πώληση μονάδες.
Εξάλλου η ατμόσφαιρα γύρω από τον διαγωνισμού επιβαρύνεται και λόγω της αλματώδους ανόδου των τιμών των ρύπων, οι οποίοι πλέον έχουν φθάσει τα 21 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης