Ενέργεια

Νέες ρυθμίσεις για 1 εκατομμύριο καταναλωτές ετοιμάζει η ΔΕΗ - Τα 2 βασικά σενάρια...

tags :
Νέες ρυθμίσεις για 1 εκατομμύριο καταναλωτές ετοιμάζει η ΔΕΗ - Τα 2 βασικά σενάρια...
Το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει 30.000 αποκοπές οι οποίες σχεδόν στο σύνολο τους αφορούν περιπτώσεις ρευματοκλοπών.
Στοχεύοντας στο 1 εκατομμύριο καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλουν στη ΔΕΗ πάνω από 1,5 δις ευρώ και δεν έχουν ενταχθεί στο τρέχον ευνοϊκό πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών τους, η διοίκηση της επιχείρησης
μελετά τις επόμενες κινήσεις της μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016. 
Στο τραπέζι βρίσκονται δυο βασικά σενάρια:
Κατ΄αρχήν η παράταση του προγράμματος των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου και δεύτερον η αναπροσαρμογή του, με τρόπο που ο διακανονισμός να παραμένει ελκυστικός και βιώσιμος τόσο για τον καταναλωτή όσο και για την επιχείρηση.
Το γεγονός ότι το τρέχον ευνοϊκό πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα να ρυθμιστούν οφειλές της τάξεως του 1 δις ευρώ και οι ρυθμίσεις να εξυπηρετούνται σε ποσοστό 90%, οδηγεί τη διοίκηση της ΔΕΗ στην απόφαση να μην επιστρέψει στο παλαιό αυστηρό πρόγραμμα διακανονισμών, αλλά να αναζητεί ευέλικτες λύσεις που θα αποτρέψουν την περεταίρω επέκταση του φαινομένου των ρευματοκλοπών, και θα στην επιχείρηση μικρή ανάσα ρευστότητας την οποία έχει πολύ μεγάλη ανάγκη.

Ο διακανονισμός με προκαταβολή 5%

Στο πλαίσιο αυτό ένα από τα σενάρια που βρίσκεται στο τραπέζι, είναι ο διακανονισμός των οφειλών με προκαταβολή 5% και δόσεις από 18-36 αναλόγως με το ύψος της οφειλής.
Εφόσον υιοθετηθεί αυτή η λύση, η δόση θα είναι το 30% του μέσου μηνιαίου λογαριασμού του καταναλωτή, ώστε να μπορεί να την εξυπηρετεί μαζί με τον τρέχοντα λογαριασμό του.
Παράλληλα με το όποιο πρόγραμμα ρύθμισης υιοθετηθεί τελικώς η ΔΕΗ προτίθεται να συνεχίσει την πίεση προς τους καταναλωτές προχωρώντας σε αποκοπές ηλεκτροδότησης ειδικά στις περιπτώσεις μεγάλων οφειλών, αλλά κυρίως στις περιπτώσεις ρευματοκλοπής.
Το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει 30.000 αποκοπές οι οποίες σχεδόν στο σύνολο τους αφορούν περιπτώσεις ρευματοκλοπών.
Με βάση τον υφιστάμενο κανονισμό της ΔΕΗ σε αυτές τις περιπτώσεις ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προκαταβάλει το 30% της οφειλής του και να ρυθμίσει το υπόλοιπο σε 8 δόσεις. Στην πράξη ωστόσο μια τέτοιου είδους ρύθμιση δεν είναι εύκολο να εξυπηρετηθεί με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να καταφεύγει σε ρευματοκλοπή.

Το εναλλακτικό σενάριο

Μάλιστα στο θέμα αυτό αναφέρθηκε πρόσφατα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση αυτή ως «ακραία» και σημειώνοντας ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί.
Η ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι και στις περιπτώσεις αυτές να συνεχίσει να εφαρμόζεται η άτυπη πρακτική που ακολουθεί η ΔΕΗ.
Να καλεί, δηλαδή τους οφειλέτες, να προσέλθουν μέσα σε ένα δεκαήμερο από την αποκοπή να διακανονίσουν την οφειλή τους και αφού πληρώσουν τις δύο δόσεις του τρέχοντος λογαριασμού που οφείλουν, να μπορούν να επανενταχθούν στο πρόγραμμα των 36 δόσεων.
Οι ό0ποιες αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν ίσως και εντός της εβδομάδας προκειμένου να δημοσιοποιηθεί το νέο πρόγραμμα διακανονισμών και να μην υπάρξει σύγχυση στους καταναλωτές για το τι ισχύει σε σχέση με τις οφειλές τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης