Ενέργεια

Τα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου με Gazprom, Sonatrach και Botas επαναδιαπραγματεύεται η ΔΕΠΑ - Τι επιδιώκει

Τα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου με Gazprom, Sonatrach και Botas επαναδιαπραγματεύεται η ΔΕΠΑ - Τι επιδιώκει

Ιδιαίτερα με τον ρωσικό όμιλο Gazprom οι συζητήσεις κάθε άλλο παρά εύκολες είναι, κάτι που σε σημαντικό βαθμό αποδίδεται στις τεταμένες ελληνορωσικές σχέσεις του τελευταίου διαστήματος

Την αναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ έχει θέσει ως στόχο η διοίκησης της εταιρίας επιχειρώντας να αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Έτσι ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης έχει ήδη πραγματοποιήσει ένα πρώτο κύκλο επαφών με τους βασικούς προμηθευτές της εταιρίας, δηλαδή τη ρωσική Gazprom, την αλγερινή Sonatrach και την τουρκική Botas, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Πάντως οι επαφές θα συνεχιστούν αφού έχουν ως στόχο τη διαπραγμάτευση επιμέρους όρων των συμβάσεων με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από τη λειτουργία του αγωγού TAP το 2020, αλλά και των άλλων υποδομών που σχεδιάζονται, την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς, το μετασχηματισμό και την ιδιωτικοποίηση της ίδιας της ΔΕΠΑ Εμπορίας και τις προοπτικές για διεύρυνση των εισαγωγών LNG από τρίτες πηγές.
Όπως είναι γνωστό ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ΔΕΠΑ είναι η ρωσική Gazprom, μέσω μιας σύμβασης που λήγει το 2026.
Στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης η ΔΕΠΑ απορρόφησε το 2017 περί τα 2,9 δις. κυβικά μέτρα αερίου, δηλαδή το 60% του συνόλου των προμηθειών της για την προηγούμενη χρονιά.
Την ίδια ώρα η Gazprom προμηθεύει με ποσότητες της τάξης του 1 δις. κ.μ. ετησίως την Προμηθέας Gas του ομίλου Κοπελούζου, στην οποία άλλωστε μετέχει με ποσοστό 50%, αλλά και τον όμιλο Μυτιληναίου με τον οποίο έκλεισε πρόσφατα σχετική συμφωνία.

Δυνατότητα μεταπώλησης αερίου

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της ΔΕΠΑ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Gazprom είναι η απόκτηση της δυνατότητας μεταπώλησης φυσικού αερίου σε τρίτους όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία.
Το δικαίωμα αυτό δίνει η τελευταία συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Gazprom, παρότι οι περισσότερες διμερείς συμβάσεις της Gazprom με εταιρίες (συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΠΑ) δεν το επιτρέπουν.
Παράλληλα από ελληνικής πλευράς επιδιώκεται η επιμήκυνση της υφιστάμενης συμφωνίας.
Πάντως η προσπάθεια διαπραγμάτευσης του κ. Τζώρτζη με το ρωσικό όμιλο δεν είναι εύκολη, γεγονός που σε σημαντικό βαθμό αποδίδεται και στις τεταμένες ελληνορωσικές σχέσεις του τελευταίου διαστήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή η Gazprom προχωρεί σε αύξηση των τιμών πώλησης του αερίου.
Πρόσφατα μάλιστα ανακοίνωσε ότι αυξάνει τις τιμές στο εσωτερικό της Ρωσίας και συγκεκριμένα τις τιμές πώλησης προς τους Ρώσους εμπορικούς καταναλωτές κατά 3,4%.
Η αύξηση αυτή μάλιστα θα ισχύσει από σήμερα, 21 Αυγούστου.
Επίσης, η εταιρία σκοπεύει να προχωρήσει σε προς τα πάνω αναπροσαρμογή των τιμολογίων πώλησης στην Αρμενία, από τα τέλη του χρόνου, οπότε λήγει η τρέχουσα σύμβαση προμήθειας.
Την Άνοιξη πάντως η Gazprom μείωσε τις τιμές πώλησης προς χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, μετά το συμβιβασμό με την ΕΕ.
Την περίοδο αυτή εξάλλου έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εξαγωγές της Gazprom προς την Ευρώπη.
Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι τον Ιούλιο οι πωλήσεις του ρωσικού κολοσσού προς την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 5,8%, σε σχέση με πέρυσι.
Οι παραδόσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 12,3% και προς την Αυστρία κατά 48,3%.
Τα φορτία προς την Ολλανδία αυξήθηκαν κατά 52,8% και προς την Κροατία κατά 40,1%.
Περισσότερο αέριο εξήγαγε η Gazprom και προς τη Δανία, την Πολωνία και τη Γαλλία κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2018.
Η Gazprom επιδιώκει την αύξηση των πωλήσεων αερίου στην Ευρώπη στα 200 δις. κυβικά μέτρα, ετησίως από περίπου 194,4 δις. κ.μ. το 2017 (συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων προς την Τουρκία).

Τέλος στη συνεργασία με την τουρκική Botas

Σε ότι αφορά τις άλλες δύο συμβάσεις προμήθειας αερίου που διαθέτει η ΔΕΠΑ με την τουρκική Botas και την αλγερινή Sonatrach, πρέπει να σημειωθεί κατ’ αρχήν ότι και οι δύο λήγουν το 2021.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά προσανατολίζεται στο να μην ανανεώσει τη σύμβαση με την τουρκική εταιρία, δεδομένου ότι από το 2020 αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός TAP, o οποίος θα μεταφέρει απ’ ευθείας αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Ήδη η ΔΕΠΑ έχει υπογράψει συμφωνία για την αγορά 1 δις. κυβικών μέτρων αερίου, που θα φθάνει στη χώρα μέσω του ΤΑΡ.
Οι προμήθειες της ΔΕΠΑ από την αλγερινή Sonatrach φθάνουν στα 0,5 -0,7 δις κ.μ. το χρόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης