Ενέργεια

«Καυτός» Σεπτέμβρης στην αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου με εξαγορές, ανακατατάξεις και όξυνση ανταγωνισμού

«Καυτός» Σεπτέμβρης στην αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου με εξαγορές, ανακατατάξεις και όξυνση ανταγωνισμού

Θέμα ημερών η ανακοίνωση μιας ακόμη εξαγοράς στον κλάδο, μετά από εκείνη της εταιρίας NRG που πέρασε στον έλεγχο της Motor Oil

Ένταση του ανταγωνισμού και επιχειρηματικές ανακατατάξεις στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού αναμένονται από τον Σεπτέμβριο.
Αιχμή του δόρατος θα αποτελέσουν οι άνω των 700 χιλιάδων καταναλωτές φυσικού αερίου της ΕΠΑ Αττικής και της ZeniΘ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας), αγορά που αν και απελευθερώθηκε από τις αρχές του έτους μπαίνουν τώρα στο «κάδρο» των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος κι αυτό γιατί δεν εύκολη υπόθεση η αλλαγή παρόχου στη μέση της σεζόν χρήσης του φυσικού αεριού για θέρμανση.
Εν όψει της νέας χειμερινής περιόδου οι 18 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη λιανική ηλεκτρισμού και οι άνω των 40 εταιριών στην αγορά φυσικού αεριού έχουν ήδη σχεδιάσει συνδυαστικά πακέτα ρεύματος και φυσικού αεριού.
Έτσι, με ενισχυμένες καμπάνιες και προσφορές βγαίνουν από το Σεπτέμβριο στην αγορά με στόχο να αποσπάσουν μερίδια για να εδραιώσουν τη θέση τους.
Αν και οι συνθήκες που διαμορφώνουν οι παράγοντες του υψηλού κόστους των ρύπων CO2 και των καυσίμων και η συνακόλουθη αύξηση της οριακής τιμής συστήματος δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ανταγωνιστικά τιμολόγια, η πορεία της αγοράς υποχρεώνει τις εταιρίες που θέλουν να παραμείνουν σε αυτή να ακολουθήσουν εμπορικές πολιτικές προσέλκυσης πελατών και αύξησης του χαρτοφυλακίου τους ακόμη και με ιδιαίτερα χαμηλά περιθώρια κέρδους.

Κρίσιμη η φθινοπωρινή δημοπρασία ΝΟΜΕ

Καθοριστική σημασίας για την εξέλιξη του ανταγωνισμού θα είναι και η νέα δημοπρασία του Οκτωβρίου, στη οποία όπως είναι ήδη γνωστό η ΔΕΗ θα διαθέσει αυξημένες ποσότητες ενέργειας.
Η σχετική απόφαση της ΡΑΕ προβλέπει αύξηση ποσοτήτων στις 683 MWh/ h από τις προβλεπόμενες 511 MWh/ h ενώ αυξημένες κατά 171 MWh /h θα είναι και οι ποσότητες της πρώτης δημοπρασίας του 2019.
Η αυξημένες ποσότητες επιβλήθηκαν ως πέναλτι στη ΔΕΗ  για την απόκλιση του δεσμευτικού στόχου μείωσης του μεριδίου της στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 11,68%.
Το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά διαμορφώθηκε σε ποσοστό άνω του 80% έναντι στόχου 68,74%. 
Η περαιτέρω ένταση του ανταγωνισμού σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκεί η επιθετική τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ (έκπτωση 15% για την εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού ρεύματος) αναμένεται να προκαλέσει και επιχειρηματικές ανακατατάξεις κυρίως στην κατεύθυνση των εξαγορών, κύκλο που άνοιξε η απόκτηση της εταιρίας NRG από τον όμιλο της Motor Oil. 
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η δεύτερη εξαγορά στον κλάδο είναι ήδη στα σκαριά και αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο, ίσως και πριν τελειώσει το καλοκαίρι αν οι σχετικές διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης