Ενέργεια

Eurostat: Στις έξι ακριβότερες χώρες της ΕΕ ως προς τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος η Ελλάδα

Eurostat: Στις έξι ακριβότερες χώρες της ΕΕ ως προς τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος η Ελλάδα

Στα 18,2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα ανήλθε το συνολικό κόστος του ρεύματος που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές

Την έκτη ακριβότερη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ανάμεσα σε 24 κράτη - μέλη που παρείχαν στοιχεία, πλήρωσαν το 2017 οι Έλληνες καταναλωτές.
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στη χώρα μας το συνολικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε πέρυσι στα 18,2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε το Βέλγιο (28,5 λεπτά του ευρώ), με την τριάδα να συμπληρώνουν η Δανία (26,7) και η Πορτογαλία (23,6).
Ακολούθησε η Ιρλανδία (21,1), η Αυστρία και η Ελλάδα.

Επισημαίνεται πως τέσσερις χώρες και συγκεκριμένα η Γερμανία, η Ιταλία , η Ισπανία και η Κύπρος δεν διέθεσαν τα ανάλογα στοιχεία στη Eurostat και επομένως δεν συμπεριελήφθησαν στην έρευνα.

 


Στην περίπτωση της χώρας μας, από τα 18,2 λεπτά τα 8,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα αφορούν την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Ένα ποσό που κατατάσσει τη χώρα μας στην τρίτη θέση στην Ευρώπη, καθώς μόνο στην Ιρλανδία και τη Μάλτα η παραγωγή και προμήθεια κοστίζει ακριβότερα.
Στην πέμπτη θέση κατατάσσεται η χώρα μας στο σκέλος των φόρων και των λοιπών χρεώσεων, οι οποίοι αναλογούν σε 6,8  λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Μεγαλύτερες χρεώσεις έχουν στη Δανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και την Αυστρία.
Αντίθετα, η χώρα μας έχει πολύ χαμηλό κόστος για την χρήση δικτύου διανομής ρεύματος, ήτοι 3,2 λεπτά, με την Μάλτα να είναι η μοναδική χώρα όπου το κόστος δικτύου είναι μικρότερο.
Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην αντίστοιχη λίστα για τις τιμές φυσικού αερίου, καθώς συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που δεν παρείχαν στοιχεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης