Ενέργεια

Με ρυθμούς… χελώνας η δημιουργία από τη ΡΑΕ του εργαλείου σύγκρισης των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος

Με ρυθμούς… χελώνας η δημιουργία από τη ΡΑΕ του εργαλείου σύγκρισης των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος

Ελλάδα, Κύπρος και Ουγγαρία είναι οι μοναδικές χώρες στην ΕΕ που δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή κανένα αξιόπιστο σύστημα που να βοηθά τους καταναλωτές να επιλέξουν τον πάροχο που τους συμφέρει οικονομικά

Αν και η ίδια η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αναγνωρίσει την αξία που θα έχει για τους καταναλωτές η ύπαρξη μίας online πλατφόρμας από έναν επίσημο φορέα, για την αντιπαραβολή των τιμολογίων που προσφέρουν οι 17 προμηθευτές ρεύματος που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια λιανική αγορά, προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς την ανάπτυξη του εργαλείου σύγκρισης τιμών που ετοιμάζει.
Ενδεικτικό είναι πως η δημιουργία της πλατφόρμας είχε δρομολογηθεί από τη ΡΑΕ ήδη πριν από τον Φεβρουάριο, όπως ανέφερε έγγραφο της ΡΑΕ που επισυναπτόταν στην απάντηση ΥΠΕΝ σε ερώτηση βουλευτή σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων στην αγορά.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ 10 μήνες αργότερα.
Κι αυτό, παρόλο που τον Απρίλιο προχώρησε στην απευθείας ανάθεση της παροχής υπηρεσιών συμβούλου για τη συγκριτική  αξιολόγηση τιμολογιακών στοιχείων, ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη της πλατφόρμας.
Επομένως, μέχρι το τέλος του 2018, η Ελλάδα θα συνεχίσει να συγκαταλέγεται μόλις στις τρεις χώρες (μαζί με την Κύπρο και την Ουγγαρία) που, σύμφωνα με έκθεση του ACER που εκδόθηκε στο τέλος της περασμένης χρονιάς, δεν διαθέτουν κανένα αξιόπιστο εργαλείο σύγκρισης τιμών.
Κάτι που σε πρακτικό επίπεδο συνεπάγεται πως, σε ένα χρονικό διάστημα όπου έστω και με δειλά βήματα επιταχύνεται το άνοιγμα της αγοράς, οι καταναλωτές στερούνται μίας βασικής και εύχρηστης δυνατότητας για να συγκρίνουν τα κόστη ανά εταιρεία προμήθειας και έτσι να αποφασίσουν την πιο συμφέρουσα για αυτούς λύση.

Πλεονεκτήματα για τους καταναλωτές

Η δυνατότητα αυτή περιγραφόταν στο έγγραφο της ΡΑΕ που κατατέθηκε στη Βουλή, όπου όπως αναφερόταν, στην πλατφόρμα θα αναλύεται εύκολα αρχικά το ανταγωνιστικό και μετέπειτα το πλήρες κόστος ανά τιμοκατάλογο (ανταγωνιστικό και ρυθμιζόμενο σκέλος).
«Μέσω του εργαλείου, ο καταναλωτής θα μπορεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση έναντι των προμηθευτών και να προσδιορίσει το ενεργειακό του κόστος, χωρίς να επιβαρύνεται από ανεξέλεγκτα μετακυλιόμενες δαπάνες. Απώτερος στόχος είναι η ενεργός συμμετοχή του κάθε καταναλωτή στον προσδιορισμό της ζήτησης, με φιλικά μέσα προς το περιβάλλον και άμεση αντανάκλαση στο ατομικό του ενεργειακό κόστος», σημειώνονταν χαρακτηριστικά.
Μέχρι να γίνουν τα παραπάνω πραγματικότητα, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές είναι να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα κάθε παρόχου, για να ενημερωθούν για τις χρεώσεις του, ή να χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα της ΡΑΕ, όπου είναι αναρτημένα τα τιμολόγια όλων των προμηθευτών.
Ωστόσο, κάθε άλλο παρά εύκολο να μπορέσει κάθε ιδιώτης ή ακόμη και μικρή επιχείρηση να εξακριβώσει ποιες είναι οι οικονομικότερες χρεώσεις στην περίπτωσή του, λαμβάνοντας υπόψη 17 διαφορετικά τιμολόγια.
Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από το 2015, στις προτάσεις της για μια νέα συμφωνία για τους καταναλωτές ενέργειας, η Κομισιόν επισήμαινε πως τα εργαλεία σύγκρισης τιμών μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο, ώστε να παράσχουν ξεκάθαρες πληροφορίες στο καταναλωτικό κοινό και έτσι να το βοηθήσουν να κάνει τις καλύτερες επιλογές για το συμφέρον του.
Μάλιστα, όπως συμπλήρωνε, η σημασία τους είναι τόσο μεγάλη, που θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτά και όσοι καταναλωτές δεν έχουν σύνδεση στο ίντερνετ, χρησιμοποιώντας γι’ αυτό τον σκοπό άλλα «κανάλια» τηλεπικοινωνιών.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, μία από τις προκλήσεις για τη σωστή λειτουργία της αγοράς είναι να αντιμετωπισθεί η έλλειψη κατάλληλης ενημέρωσης των καταναλωτών για τα ενεργειακά τους κόστη και την κατανάλωση, όπως επίσης και η περιορισμένη διαφάνεια στις προσφορές των προμηθευτών, οι οποίες καθιστούν δύσκολο για τους καταναλωτές να εντοπίσουν τις ευκαιρίες στην αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης