Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εγκατάσταση πλωτής ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας φυσικού αερίου προτείνει καταριανή εταιρία για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης

Εγκατάσταση πλωτής ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας φυσικού αερίου προτείνει καταριανή εταιρία για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης

Σύμφωνα με την εταιρία PowerGlobe του Κατάρ, η εν λόγω μονάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα τροφοδοσίας του νησιού από το 2020 και μέχρι να υλοποιηθεί η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Το επενδυτικό ενδιαφέρον της εταιρείας PowerGlobe από το Κατάρ έχει προκαλέσει η αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης για τα προβλήματα επάρκειας τροφοδοσίας που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Κρήτη από το 2020.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποί της βρέθηκαν χθες (01/8) στη χώρα μας, παρουσιάζοντας σε φορείς ενέργειας τη λύση αγκυροβόλησης στο νησί ενός πλωτού εργοστασίου παραγωγής ρεύματος με καύσιμο φυσικό αέριο.
Η PowerGlobe είναι ο ενεργειακός «βραχίονας» του ομίλου Optimized Holding, συμφερόντων του Σεΐχη Mohammed Bin Faisal Al Thani, και λειτουργεί ως broker ή ενδιάμεσος σε συμφωνίες.
Στόχος της είναι η προώθηση των επενδύσεων της Qatar Petroleum και της Qatar Power στον ενεργειακό τομέα και κυρίως σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Επικεφαλής - ως CEO - της εταιρείας είναι ο Δρ Θόδωρος Θεοδωρόπουλος.
Τουλάχιστον θεωρητικά, ένα πλωτό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής θα είχε το πλεονέκτημα πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να καλύψει πρόσκαιρα τις ανάγκες της Κρήτης, δηλαδή για όσο χρονικό διάστημα θα μεσολαβούσε από το 2020 έως την ολοκλήρωση και ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική, η οποία θα μπορεί να αναλάβει τα φορτία όλου του νησιού.
Ωστόσο, δεν έγινε γνωστή ούτε η ισχύς της εγκατάστασης που προτείνει η PowerGlobe, ούτε και το κόστος της που αποτελούν τους δύο βασικούς παραμέτρους  του project.
Πάντως, αξιοσημείωτο είναι πως η κίνηση της εταιρείας γίνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον επενδυτικό προορισμό για το Κατάρ.

Αντίστροφη μέτρηση για τους πετρελαϊκούς σταθμούς  

Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, η Κρήτη θα αντιμετωπίσει πρόβλημα τροφοδοσίας από την 1η Ιανουαρίου 2020, όταν λήγει η εξαίρεση των πετρελαϊκών της σταθμών από την κοινοτική Οδηγία 2010/75.
Κάτι που σημαίνει πως, αν δεν αναβαθμισθούν ορισμένες μονάδες για να μειωθούν οι ρύποι που εκπέμπουν, το 78,3% της εγκατεστημένης ισχύος θα τεθεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας.
Τα προβλήματα αυτά θα αντιμετωπισθούν οριστικά με τη διασύνδεση Κρήτη - Αττική, καθώς η διασύνδεση Κρήτη - Πελοπόννησος που θα προηγηθεί, θα μπορεί να αναλάβει μόνο μέρος των φορτίων του νησιού.
Πάντως, σε πρόσφατη ομιλία στα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Αγιά Χανίων, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης άφησε να εννοηθεί πως η ΔΕΗ επεξεργάζεται σχέδια ώστε να αναβαθμισθούν περιβαλλοντικά επιλεγμένοι σταθμοί της επιχείρησης στην Κρήτη.

Όπως τόνισε, το νησί θα πρέπει πάντοτε να διαθέτει δική της παραγωγή σε ηλεκτρική ενέργεια, πράγμα που στη αρχή θα συμβαίνει μέσω των θερμικών σταθμών που λειτουργούν σήμερα και στην πορεία θα έχουμε την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα δεν αρκεί για την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού και για την εξασφάλιση ασφάλειας εφοδιασμού και ενεργειακής ισορροπίας.
Κάτι που, όπως συμπλήρωσε, δεν έχει συμβεί πουθενά αλλού στον κόσμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης